ΟΤΑΝ Ο ΧΟΤΖΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΚΟΙΝΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ…33 ΚΟΜΠΟΥΣ!

4.91/5 (11)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Εκείνη την περίοδο αυτός και ο φίλος του ο Μ. ασχολούνταν με το Ισλάμ γι αυτό και περιόδευαν στην εσωτερική Ανατολία παρατηρώντας και μελετώντας ισλαμικές εκδηλώσεις και τελετές.

Σε μια στάση τους είχαν βρεθεί σε ένα πολύ γνωστό προάστιο της πρωτεύουσας όπου κατοικούν ως επί το πλείστον φανατικοί ισλαμιστές. Το προάστιο αυτό είχε γίνει γνωστό γιατί τον Φεβρουάριο του 1998 είχαν γίνει εκεί κάποιες ισλαμιστικές εκδηλώσεις που είχαν προκαλέσει την οργή του τουρκικού στρατού και είχε βγάλει στους δρόμους τα τανκς. Ήταν το περίφημο «Βελούδινο Πραξικόπημα» που ήταν η απαρχή της ανατροπής της τότε πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης του Νεσμετίν Ερμπακάν. Στο προάστιο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο τέμενος που είναι μια απομίμηση από το ομώνυμο ιερό τέμενος της Κωνσταντινούπολης γνωστός τόπος προσκυνήματος χιλιάδων μουσουλμάνων.

Ήταν απόγευμα όταν εισήλθαν στο τζαμί και μόλις είχε αρχίσει η προσευχή που την παρακολουθήσαν με πολύ προσοχή παρατηρώντας την ευλάβεια των πιστών. Μετά το τέλος πλησίασαν τον χότζα, ένας γύρω στα εξήντα σεβάσμιος με άσπρα γένια, που αφού του συστήθηκαν τους κάλεσε με ευγένεια στο γραφείο του.

Εκεί άρχισαν να συζητούν και ο χότζας πήρε γρήγορα τον λόγο και τους είπε -Εσείς πιστεύεται στην Αγία Τριάδα αλλά πιστεύετε πως η Αγία Τριάδα είναι ένας Θεός, ο Παντοκράτωρ. Εμείς ακριβώς σε αυτόν τον Παντοκράτωρ πιστεύουμε, δηλαδή στο πρώτο πρόσωπο της δικής σας Αγίας Τριάδας και δεν θεωρούμε σωστό και ορθό να τον διαιρούμε σε τρεις γιατί είναι ένας και μοναδικός.

Αυτός κατάλαβε πως δεν ήταν ώρα για μακροσκελείς θεολογικές συζητήσεις που άλλωστε δεν θα έβγαζαν και πουθενά. Ξαφνικά του ήρθε μια σκέψη σαν λάμψη. Κοίταξε ένα κομποσκοίνι που βρίσκονταν δίπλα στα χέρια του Χότζα πάνω στο γραφείο. Ο Χότζας τον πρόσεξε πού κοιτούσε το κομποσκοίνι και το πήρε στα χέρια του λέγοντας, -Με αυτό προσεύχονται στον Αλλάχ όπως εσείς έχετε το κομποσκοίνι με την ευχή στον δικό σας προφήτη Χριστό. Τον ρώτησε τότε με προσοχή –Χότζα, πόσους κόμπους έχει το κομποσκοίνι σας ; Αυτός για μια στιγμή κοντοστάθηκε και μετά απάντησε. -Τριάντατρεις. -Χότζα μου σκεφτήκατε ποτέ γιατί το κομποσκοίνι σας έχει τριάντατρεις κόμπους ; Ο Χότζας τον κοίταξε στα μάτια με πολύ προσοχή και αυτός συνέχισε. -Έχει τριάντατρεις κόμπους γιατί τριάντα τρία είναι τα χρόνια του Ιησού Χριστού.

Ο Χότζας έμεινε για λίγο σκεφτικός κοιτάζοντας μια αυτόν και μια το κομποσκοίνι. Χωρίς να πει τίποτα με ανέκφραστο ύφος σηκώθηκε όρθιος. -Είναι ώρα να πηγαίνουμε είπε και ευχαριστώ για την επίσκεψη. Σηκώθηκε και αυτός με τον φίλο του ενώ ένοιωσε κάπως άσχημα γιατί νόμιζε πως κάπου τον είχε προσβάλλει.

Τότε, τελείως αναπάντεχα πριν βγουν έξω από το γραφείο, ο Χότζας τον σταμάτησε και με μια σύσπαση του προσώπου του τον αγκάλιασε ασπάζοντας τον τρεις φόρες. Το πρόσωπο του είχε πάρει μια μορφή σαν να είχε καταλάβει αλλά και σαν να έκρυβε κάτι μέσα του που δεν μπορούσε να το εκδηλώσει. Αυτός αυθόρμητα πήγε να του πει κάτι, αλλά ο χότζας τον σταμάτησε κάνοντας του το σήμα της σιωπής.

Έφυγαν με πολύ μπερδεμένα συναισθήματα από εκείνο το πανισλαμικό τζαμί με τον χότζα, με το κομποσκοίνι, με τους τριάντα τρεις κόμπους, με τον αναπάντεχο συμβολικό ασπασμό.

Αχ αυτή η χώρα! Σε κάθε σου βήμα έχει και μια μεγάλη έκπληξη, σε κάθε σου βήμα ανακαλύπτεις μια κρυμμένη σου πίστη που στενάζει κάτω από αντίξοες συνθήκες.

«Από τις περιηγήσεις δυο ελληνορθόδοξων στα βάθη της Ανατολίας», (περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και ονόματα, για ευνόητους λόγους παραλείπονται).

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *