ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΝΑΨΕ…ΚΕΡΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

4.57/5 (7)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει στην Τουρκία η κίνηση του προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης και αρχηγού του Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, Kemal Kılıçdaroğlu, να επισκεφτεί μια ελληνορθόδοξη εκκλησιά κατά την διάρκεια μιας περιοδείας του στην Γερμανία και να παρακολουθήσει την θεία λειτουργία και μάλιστα να ανάψει ένα κερί σαν να είναι κάποιος πιστός ελληνορθόδοξος.

Η εντυπωσιακή πράγματι αυτή κίνηση του Kemal Kılıçdaroğlu, ο οποίος σημειωτέον σήμερα εκπροσωπεί το κεμαλικό κόμμα της Τουρκίας, έγινε κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Γερμάνια και στην πόλη της Κολωνίας Ο Τούρκος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει το πρόγραμμα του και να βρει έτσι την ευκαιρία να επισκεφτεί την ελληνορθόδοξη εκκλησία, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi, να ανάψει ένα κερί σαν ένας κοινός πιστός, να παρακολουθήσει μέρος της θειας λειτουργίας και στο τέλος να ξεναγηθεί από τους ιερείς στις τοιχογραφίες και στις εικόνες του ιερού ναού.

Μετά την ξενάγηση οι ιερείς του ναού, που είναι αφιερωμένος στη τουρκική σήμερα πόλη της Αντιόχειας, Παύλος Αλτιντάρογλου και Χριστόδουλος Σαμπουντζούογλου, παρέθεσαν και πρόγευμα στον Τούρκο πολιτικό που τους εξέπληξε με αυτή του την κίνηση.

Ο Kemal Kılıçdaroğlu αναφερόμενος στην πραγματικά αιφνίδια επίσκεψη του στον ελληνορθόδοξο ναό, τόνισε πως ο ναός αυτός εκπροσωπεί ελληνορθόδοξους που σήμερα διαβιούν στην τουρκική δημοκρατία και ότι στηρίζει τα θρησκευτικά τους αισθήματα. Επί τη ευκαιρία δε της επίσκεψης του αυτής, αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα της Μέσης Ανατολής τα οποία χαρακτήρισε σαν ένα θρησκευτικό δράμα και καυτηρίασε τις σφαγές που γίνονται εν ονόματι των θρησκευτικών διαφορών. Δεν παρέλειψε δε να κάνει και κήρυγμα υπέρ της προστασίας των χριστιανικών ναών στην Τουρκία.

Σίγουρα η επίσκεψη, αυτή που έγινε εκτός προγράμματος, εντυπωσίασε με τον τρόπο που εκδηλώθηκε από τον πολύ γνωστό Τούρκο πολιτικό. Κάποιοι την ερμήνευσαν σαν μια αντίπραξη στο αυξανόμενο ισλαμικό φανατισμό που προωθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν. Ο φανατισμός αυτός έχει δυσχεραίνει τους μη μουσουλμάνους στην τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων στην Τουρκία, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις κατά χριστιανικών ναών.

Χαρακτηριστικό επεισόδιο η επίθεση πριν από λίγο καιρό από ένοπλους σε χριστιανικό ναό στο προάστιο Yeşilköy της Κωνσταντινούπολης, Η επίθεση αυτή συγκλόνισε της θρησκευτικές μειονότητες της Πόλης αναγκάζοντας μάλιστα την αστυνομία να λάβει έκτακτα μετρά προστασίας των χριστιανικών μειονοτήτων από τους φανατικούς μουσουλμάνους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *