ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΕΡΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ

4.75/5 (8)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, στο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας της 23ης Σεπτεμβρίου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το δημοψήφισμα του βορείου Ιράκ και σε όλα αυτά η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει απαθής.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με σημαντικό δημοσίευμα της ίδιας της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet και της στρατηγικής αναλυτρίας, Verda Özer, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του πρώτου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία του μεγάλου Κουρδιστάν με την ένωση όλων των Κούρδων της Μέσης Αναστολής.

Όπως αναφέρεται, το δημοψήφισμα στηρίζει ανοιχτά το Ισραήλ ενώ και οι ΗΠΑ το στηρίζουν, απλά θέλουν προσωρινή αναβολή. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανακήρυξη της αυτονομίας των Κούρδων της Συρίας, που σήμερα ελέγχουν το 15% του εδάφους της χώρας. Τους Κούρδους της Συρίας έχουν στηρίξει με κάθε μέσο οι Αμερικανοί στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών, αλλά και οι Ρώσοι τους στηρίζουν γιατί δεν θέλουν οι Κούρδοι να είναι αποκλειστικά με το μέρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια η φυσική εξέλιξη θα είναι η συνένωση των Κούρδων της Συρίας με το ανεξάρτητο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ και μετά η αυτονόμηση των κουρδικών επαρχιών της Τουρκίας με μια δυναμική πορεία ένωσης τους με τους άλλους Κούρδους, για την δημιουργία του μεγάλου Κουρδιστάν.

Το θέμα είναι τι μπορεί ν κάνει η Τουρκία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *