ΟΡΓΙΟ ΚΛΟΠΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ : ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟ…ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

5/5 (4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σαν μεγάλο σκάνδαλο χαρακτηρίζουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, την είδηση ότι μέσα από το αρχαιολογικό μουσείο της Αττάλειας, όπου βρίσκονται πολλά πολύτιμα αρχαία ευρήματα κυρίως της ελληνιστικής εποχής όπου όλη η Μικρά Ασία ήταν ελληνόφωνη και ελληνική, εκλάπη το μεγάλο άγαλμα του Ηρακλή από αγνώστους.

Το γεγονός αυτό έφερε ξανά στην επιφάνεια το όργιο των κλοπών που γίνονται στα τουρκικά αρχαιολογικά αλλά και βυζαντινής περιόδου μουσεία της Τουρκίας, όπου μεγάλα κυκλώματα που συνεργάζονται συχνά και με τις αρχές των μουσείων αρπάζει τα πολύτιμα ευρήματα ελληνιστικού και ελληνικού χαρακτήρα και τα πουλάει πανάκριβα στο εξωτερικό.

Με λίγα λόγια λεηλασία της αρχαίας και βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μια χώρα που θέλει να ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους πολιτισμούς της Μικράς Ασίας.

Άλλωστε παντού στην Μικρά Ασία συναντάς έντονα τα ίχνη του ελληνικού στοιχείου, που δεν μπορεί ο χρόνος να τα εξαφανίσει, όσο και αν προσπαθούν οι Τούρκοι να τα παρουσιάσουν σαν αφηρημένα πολιτιστικά στοιχεία της Ανατολίας

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *