ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΑΤΕΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ COVID-19-ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

5/5 (3)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που αφορούσε τις γάτες στο Wuhan, όπου ξεκίνησε το πρώτο γνωστό ξέσπασμα του COVID-19, δείχνει ότι περισσότερες γάτες ενδέχεται να προσβάλλουν την ασθένεια από ό, τι πιστεύεται αρχικά. Η μελέτη δείχνει ότι οι γάτες καταπολεμούν τον ιό με φυσικά αναπτυγμένα αντισώματα – ωστόσο ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο επανεμφάνισης

Ερευνητές από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Huazhong, στην κινεζική πόλη, έλαβαν δείγματα αίματος από 102 γάτες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2020, μετά το πρώτο ξέσπασμα. Συλλέχθηκαν επίσης ρινικά και πρωκτικά δείγματα.

Αναφέροντας τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Microbes & Infections, παρουσιάζουν αντισώματα COVID-19 που υπάρχουν σε 15 από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τις γάτες. Από αυτές, 11 γάτες είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα – πρωτεΐνες που συνδέονται τόσο επιτυχώς με έναν ιό που εμποδίζουν τη μόλυνση.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22221751.2020.1817796

Καμία από τις γάτες στην πραγματικότητα δεν ήταν θετική για το COVID-19 ή δεν παρουσίασε εμφανή συμπτώματα και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επισκέψεων επιστροφής, καμία από αυτές τις γάτες δεν πέθανε.

Το δείγμα των γατών που εξετάστηκαν περιελάμβανε 46 εγκαταλελειμμένα από 3 καταφύγια ζώων, 41 από 5 νοσοκομεία κατοικίδιων ζώων και 15 γάτες προέρχονταν από οικογένειες ασθενών COVID-19.

Οι τρεις γάτες με τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ανήκαν όλες σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με COVID-19, ενώ υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι οι γάτες είχαν μολυνθεί με τον ιό από άλλες γάτες από αυτές που είχαν εγκαταλειφθεί ή βασίζονταν στο νοσοκομεία για κατοικίδια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής συγγραφέας Meilin Jin δηλώνει ότι, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση από γάτα σε άνθρωπο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προφυλάξεις.

«Αν και η μόλυνση σε αδέσποτες γάτες δεν μπορούσε να γίνει πλήρως κατανοητή, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται πιθανώς στην επαφή με το μολυσμένο περιβάλλον SARS-CoV-2 ή σε ασθενείς με COVID-19 που ταΐζουν τις γάτες.

«Επομένως, πρέπει να ληφθούν υπόψη μέτρα για τη διατήρηση της κατάλληλης απόστασης μεταξύ των ασθενών με COVID-19 και των ζώων συντροφιάς, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, και θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν μέτρα υγιεινής και καραντίνας για αυτά τα ζώα υψηλού κινδύνου.»

Η ομάδα αξιολόγησε λεπτομερώς τον τύπο των αντιδράσεων αντισωμάτων και ήταν σε θέση να περιγράψει τα δυναμικά χαρακτηριστικά των αντισωμάτων που βρέθηκαν.

Μεταξύ πολλών ανακαλύψεων στα αντισώματα, διαπίστωσαν ότι ο τύπος της αντίδρασης που παράγεται από τις γάτες μοιάζει με εκείνες που παρατηρούνται σε εποχιακές λοιμώξεις κορανοϊού, υπονοώντας ότι οι γάτες που είχαν λοίμωξη SARS-CoV-2 «παραμένουν σε κίνδυνο επανεμφάνισης».

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι αυτή είναι μια παρόμοια παροδική αντίδραση αντισωμάτων που παρατηρείται και στους ανθρώπους και ότι η μελέτη τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προχωρώντας ως «αναφορά για την κλινική θεραπεία και πρόληψη του COVID-19».

«Προτείνουμε ότι οι γάτες έχουν μεγάλες δυνατότητες ως ζωικό μοντέλο για την αξιολόγηση του χαρακτηριστικού του αντισώματος έναντι του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους», προσθέτουν.

Από εδώ, η ομάδα δηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον καθορισμό της διαδρομής του Covid-19 από ανθρώπους σε γάτες.

«Η αναδρομική έρευνα επιβεβαίωσε ότι όλα τα θετικά δείγματα αντισωμάτων ελήφθησαν μετά το ξέσπασμα, υποδηλώνοντας ότι η μόλυνση των γατών θα μπορούσε να οφείλεται στη μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στις γάτες. Σίγουρα, χρειάζεται ακόμη να επαληθευτεί μέσω διερεύνησης των λοιμώξεων SARS-CoV-2 πριν από αυτό το ξέσπασμα σε ένα ευρύ φάσμα δειγματοληψίας », δηλώνει ο Jin.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *