ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΤΟ…«ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, (βιντεο)

4.6/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τον τελευταίο καιρό έχουν «ανάψει» κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσει από τους Τούρκους για τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης, που συνδυάζονται και με εσχατολογικές θεωρίες, καθώς οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι και για την σύγχρονη Τουρκία, ενώ αναβιώνουν ξανά θρύλοι και ιστορίες για σιδερόφρακτους πολεμιστές που εμφανίζονται αίφνης σαν σκιές στις επάλξεις, φέρνοντας στην μνήμη την πολιορκία της Πόλης και την Άλωση.

Ένα πολύ ενδιαφέρων αφιέρωμα της τουρκικής εφημερίδας, Akşam, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Το Μυστικό των Τειχών» φέρνει στην επιφάνεια ένα μεγάλο θέμα καθώς τα τείχη εκτός από κάποιες μετέπειτα παρεμβάσεις, με τόσους σεισμούς παρέμειναν ουσιαστικά άθικτα.

Οι Τούρκοι έχουν καθιερώσει κάθε χρόνο στην λεγόμενη Κερκόπορτα την τελετή της άλωσης, αλλά από πολλά σημεία φαίνεται ο μεγάλος τους θαυμασμός για τους κατασκευαστές αυτών των τειχών, καθώς και για τα μυστικά που κρύβουν περί υπόγειες διασυνδέσεις τους με άλλα σημεία της Πόλης που έπαιξαν ρόλο στην μεγάλη πολιορκία.

Το τείχος, προστατευμένο από λιγότερο συχνές φρουρές σε όλη την εκβολή, ήταν 7 χλμ. Το τείχος του Μαρμαρά από τη Θάλασσα του Μαρμαρά έως το Yedikule ήταν 7,5 χιλιόμετρα. Κατά τη σύγκριση του χρόνου με άλλες πόλεις, πρέπει να πούμε ότι η Κωνσταντινούπολη έχει τα καλύτερα τείχη στον κόσμο. Τα περισσότερα τείχη επισκευάστηκαν το 1440, και όταν ξεκίνησε η πολιορκία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Ακόμα και σήμερα πολλοί ψάχνουν στον περίγυρο για κάποιους χαμένους θησαυρούς, ενώ ακόμα και ο θρύλος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που παρά τις κάποιες θεωρίες οι Τούρκοι ξέρουν ότι δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα του, προκαλούν συζητήσεις για το που χάθηκε και τι ρόλο παίζει στην γενικότερη φημολογία για αναβίωση της χαμένης αυτοκρατορίας.

Επίσης μεγάλο μέρος στο αφιέρωμα δίνεται στα μυστικά όπλα που χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί που έκαναν θραύση σε όλους τους πολιορκητές ακόμα και στους Οθωμανούς παρά την σύγχρονη τότε πολεμική μηχανή που χρησιμοποίησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *