ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΥΣ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Στην πραγματικότητα «προσγειώθηκαν» οι Αμερικανοί καθώς είδαν αυτό που όλοι ανέμεναν, την πρώτη σφοδρή τουρκική επίθεση κατά των βάσεων τους στην Συρία. Να δούμε τώρα ποια (και αν υπάρξει), θα είναι η ανάδραση τους.

Πάντως με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά την νύχτα οι Τούρκοι αρνήθηκαν ότι τουρκικά πυρά έπληξαν αμερικανικούς και γαλλικούς στόχους στην περιοχή του Κομπανί, αλλά οι ανταποκρίσεις όλων των ξένων ανταποκριτών και οι εικόνες τους διαψεύδουν βάζοντας πλέον φωτιά στην όλη επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, με άγνωστες προς το παρών συνέπειες.

Συγκεκριμένα το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ κατά της βάσης αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού των ειδικών δυνάμεων στο λόφο Mashtenour στην περιοχή της πόλης Κομπάνι στη Συρία λίγο πριν πέσει η ήλιος και απ’ότι φαίνεται στις φωτογραφίες, η βάση καταστράφηκε, αφού φλέγεται μέχρι αυτή την στιγμή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου που ερωτήθηκε και παραδέχθηκε την επίθεση δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που ήταν στην βάση, αλλά δήλωσε ότι ήταν «μικροί αριθμοί», δηλαδή κάπου μεταξύ 15 και 100 στρατιωτών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν τάχιστα για να διασωθούν διότι η επίθεση ήταν πολύ ισχυρή.

Ουσιαστικά ο αξιωματούχος του Πενταγώνου λέει εμμέσως πως «δύσκολα» η επίθεση αυτή έγινε κατά λάθος, όμως για την Τουρκία μία ενδεχόμενη επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εκφοβιστική αφού θα πολλαπλασιάσει τις αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον πρέπει να παραμείνουν σε μία περιοχή που προελαύνει ο τουρκικός Στρατός και οι σύμμαχοί του.

Πάντως όπως αναφέρει το Reuters μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός, λόγω της ταχύτατης αποχώρησης των Αμερικανών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *