ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

5/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σε μια σύγχρονη εποχή όπου η ανθρωπότητα, ζαλισμένη κυριολεκτικά από μια ανεξέλεγκτη τεχνολογική εξέλιξη, βρέθηκε ξαφνικά στην δίνη μιας θύελλας θανατηφόρων ασθενειών, προϊόν του πολιτισμού της πτώσης, μεγάλη άξια έχει η προσφυγή μας ξανά στις αθάνατες αξίες της Ορθόδοξης Θεραπευτικής.

Ο Ιησούς Χριστός υπήρξε ο μεγαλύτερος Ιατρός ψυχών και σωμάτων που εμφανίστηκε στην ποτέ ανθρωπότητα. Ήταν Θεάνθρωπος.

Στην οδό της αγίας θεραπευτικής που χάραξε, τον ακολούθησαν δια μέσω των αιώνων πολλοί γνωστοί Ιατροί που αγίασαν και χρησιμοποίησαν την δύναμη της χριστιανικής πίστης στην θεραπεία ανιάτων συχνά ασθενειών, δια μέσω των αιώνων.

Ποιους να πρωτοθυμηθούμε : τον Άγιο Παντελεήμονα, την Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια, τους Αγίους Αναργύρους Κόσμα και Δαμιανό τους Ρωμαίους, Κοσμά και Δαμιανό τους Ασιάτες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Βλάσιο Σεβάστειας Μικράς Ασίας, τον Άγιο Λουκά Ιατρό, τον Άγιο Παρθένιο, Αγία Βαρβάρα, Αγία Παρασκευή για παθήσεις οφθαλμών, Αγία Μαρίνα για εκδίωξη δαιμονίων, οι Άγιοι Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη γνωστοί για τα πολλά θαύματα τους για άρρωστα παιδιά, Άγιος Ζηνόβιος Κιλικίας και πόσοι άλλοι που λάμπρυναν με την αγιότητα τους και μεγαλούργησαν με το έργο τους στην θεραπεία ασθενών.

Ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία, όπως έγραψε ο αείμνηστος μεγάλος θεολόγος, Ιωάννης Ρωμανίδης, στο μεγαλειώδες έργο του «Πατερική Θεολογία», που σήμερα πολλοί νεοφώτιστοι ρασοφόροι θέλουν να…το απαξιώσουν, είχε γράψει πως δεν είναι Θρησκεία, αλλά ιατρική. Ιατρική ψυχών και ιατρική και σωμάτων.

Συγκεκριμένα είχε γράψει : Η Ορθοδοξία είναι επιστήμη και μάλιστα ιατρική επιστήμη σύμφωνα με τα σημερινά κριτήρια. Δεν είναι η Ορθοδοξία θρησκεία. Δεν είναι μια θρησκεία όπως οι άλλες θρησκείες. Η Ορθοδοξία ξεχωρίζει από ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν υπάρχει στις άλλες θρησκείες. Αυτό είναι ανθρωπολογικό και θεραπευτικό. Σε αυτό διαφέρει η Ορθοδοξία. Είναι μια θεραπευτική αγωγή που θεραπεύει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Η ιατρική επιστήμη που λέγεται Ορθοδοξία διαφέρει από τις άλλες επιστήμες στο ότι εκείνος που θεραπεύτηκε, γίνεται αυτομάτως θεραπευτής για τους άλλους.

Τέλος δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τους τρεις μεγάλους σύγχρονους Αγίους μας, τον Άγιο Παΐσιο, τον Άγιο Πορφύριο και τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, που διακρίθηκαν για το θεραπευτικό τους έργο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *