ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΚΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ(Βίντεο)

3/5 (2)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Oνομάζεται PESCO. Πρόκειται για τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία και αποτελεί συνθήκη μεταξύ των κρατών της ΕΕ και παρέχει ένα πλαίσιο για μια αμοιβαία άμυνα που πολλοί υπερασπιστές της ΕΕ πιέζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τεχνική άποψη, δεν είναι ένας ευρωπαϊκός στρατός, καθαυτός, αλλά πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα, καθώς απαιτεί από κάθε χώρα να ενισχύσει τα στρατιωτικά της πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες άμυνας και να συνεργαστεί εάν χρειαστεί.

Υπάρχουν σχέδια για ενισχυμένη κοινή εκπαίδευση, εξορθολογισμό των διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων και ιατρικές επιχειρήσεις. Δημιουργεί ένα αμυντικό ταμείο για την προμήθεια όπλων και την ανάπτυξη «δυνάμεων ταχείας αντίδρασης», οπλισμένων με δεξαμενές και αεροσκάφη.

Η αρχική χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει ένα αμυντικό ταμείο ύψους 5 δισ. Ευρώ (5,83 δισ. δολάρια). Το PESCO επιτρέπει ολοκληρωμένες ένοπλες δυνάμεις, συνδυασμένη συγκέντρωση αμυντικών δαπανών και δημιουργία κοινής έδρας διοίκησης. Ο αρχηγός εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκο Μογκερίινι, ανέφερε ότι το σύμφωνο θα επικεντρωθεί όχι μόνο στη στρατιωτική συνεργασία αλλά και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *