ΝΕΑ ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ…ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, (ΧΑ ΧΑ ΧΑ)

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Για άλλη μια φορά όσοι έλπιζαν πως οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έδειχναν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην χώρα μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, προσγειώθηκαν ανώμαλα, με μεγάλο όμως κόστος για τα εθνικά μας θέματα και αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο γιατί μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική συρρίκνωση και ταπεινωτική ήττα.

Όσον αφορά τους Τούρκους… χαιρέκακα ανθελληνικά πανηγύρια. (YAPTIRIM YOK = ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΟΚ)

Όπως αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε το ελάχιστο, όσον αφορά τις προσδοκίες για κάποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
Μάλιστα το τελικό κείμενο ήταν χειρότερο κι από τα προσχέδιο που κυκλοφορούσε λίγες ώρες πριν τη σύνοδο και προέβλεπε, την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου να εξετάσει άμεσα την επέκταση των υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που τώρα πάει για τον Μάρτιο του 2021, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν η συνήθης «σκληρή γλώσσα», καθώς η ΕΕ δηλώνει έτοιμη για ανάπτυξη συνεργασίας με την Άγκυρα!

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις προσώπων, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτή είναι η…«φίλη και σύμμαχος» μας Ευρωπαϊκή Ένωση. που εργάζεται πάντα για το καλό μας, (χα χα χα).

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *