ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ…ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πώς μπορεί να προελάσει ένας στρατός, όταν ο ίδιος ο Ερντογάν έχει… φακελώσει τους μισούς και περισσοτέρους αξιωματικούς του ;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιολόγησης και εκτίμησης των «προθέσεων» των αξιωματικών τα τελευταία χρόνια μετά το πραξικόπημα του 2016, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα καχυποψίας ενώ οι συλλήψεις αξιωματικών με τις κατηγορίες ότι πρόσκεινται τον Φετουλάχ Γκιουλέν δεν σταμάτησαν ποτέ.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ένα καινούργιο σύστημα αξιολόγησης-προαγωγών που απέχει από τις καθιερωμένες επετηρίδες. Με το σύστημα αυτό θα δοθεί μεγάλη προσοχή στο να μην προάγονται αξιωματικοί με «αμφίβολο» φρόνημα, δηλαδή με την υποψία ότι πρόσκεινται στον Γκιουλέν και ότι είναι αντίθετοι με το καθεστώς Ερντογάν.

Το σύστημα αυτό θα εφαρμόσει κατά κάποιο τρόπο ένα «πόιντ σύστεμ», (TSK’da yeni dönem: Puana göre terfi), δηλαδή θα υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση και παρακολούθηση που θα κρίνει τις προαγωγές ή τις αποστρατεύσεις. Βασικό επίσης κριτήριο θα είναι οι ομολογίες δοσίλογων αξιωματικών σε βάρος συναδέλφων τους, (İtirafçi)

Το χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι ότι θα λειτούργει βάσει χρωμάτων. Θα υπάρχουν οι χαρακτηρισμοί «πράσινο», προφανώς θετικό, «κίτρινο», προφανώς αμφίβολο και «κόκκινο», προφανώς αρνητικό, (Yeşil, Sarıö veya Kırmızı). Οι κρινόμενοι με αρνητικό χρώμα θα αποκλείονται από επίκαιρες θέσεις μέχρι και θα αποστρατεύονται σαν επίδοξοι συνεργάτες της τρομοκρατίας, δηλαδή του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η κατάσταση αυτή έχει αυξήσει το κλίμα καχυποψίας και έχει σοβαρές συνέπειες στην γενική κατάσταση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *