ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

4.76/5 (21)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όταν πρόσφατα κάποιοι ρώτησαν τον μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, γιατί οι Έλληνες μητροπολίτες δεν αντιδρούν στην έντονη αντιχριστιανική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και στα μέτρα ουσιαστικά διωγμού της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα, απάντησε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής εκκλησίας.

Στην κυπριακή εκκλησία οι ιερείς δεν μισθοδοτούνται από το κράτος, έτσι είναι ανεξάρτητοι και έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται και να ενεργούν συχνά αντίθετα από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο ίδιος ο Μόρφου, ένας ξεχωριστός και άξιος Ιεράρχης, τόνισε παραδειγματικά ότι οι εκκλησίες της μητρόπολης του ποτέ δεν θα κλείσουν, παρά τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του Κορονϊού.

Αυτό που είπε ο Μόρφου είναι μια πολύ πικρή αλήθεια για την ελλαδική εκκλησία.

Οι Έλληνες ιερείς και κυρίως οι διάφοροι δεσποτάδες έχουν σήμερα καταντήσει θλιβερά δημοσιοϋπαλληλικά όργανα και εκείνο για το οποίο καίγονται δεν είναι το ιερούργημα τους, αλλά ο κρατικός μισθός τους. Κλασικό παράδειγμα είναι όταν είχε τεθεί ζήτημα της μισθοδοσίας τους, δηλαδή από που θα πληρώνονται και της αλλαγής του ταμείου ασφαλίσεως,  τότε  ξεσηκώθηκε σύσσωμος ο κλήρος, ενώ για ζητήματα Ορθοδοξίας, όπως η σύνοδος του Κολυμπαρίου, κατάπιε ουσιαστικά την νήσσαν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους θα είναι ένα χτύπημα στις ελληνικές παραδόσεις. Αυτό ως ένα μέρος είναι σωστό, αλλά οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν πως ακριβώς αυτός ο δεσμός είναι και η βασική αιτία, παρά τα δικαιώματα ανεξαρτησίας που δίνει το σύνταγμα στην εκκλησία, που οι Έλληνες Ιεράρχες κατάντησαν πλέον μισθωτά όργανα άθεων και χριστιανομάχων κυβερνήσεων.

Μια θλιβερή (αν)ιερή Σύνοδος, εκείνο που κάνει κάθε φορά που η κυβέρνηση διατάζει να κλείσουν οι ναοί, να συνέρχεται με τις κλασικές μάσκες και να ψελλίζει κάποιες δικαιολογίες για την αποδοχή αυτών των μέτρων, στερώντας από το ποίμνιο ακόμα και την Θεια κοινωνία, που ούτε οι Οθωμανοί, ούτε ο Χίτλερ, την είχαν στερήσει από τους πιστούς.

Η οικονομική κατάσταση και περιουσία της εκκλησίας δίνει την δυνατότητα να πληρώνει αυτή τους μισθούς των παπάδων. Μονό αν κοπεί η κρατική μισθοδοσία των κληρικών, θα πάψουν αναγκαστικά να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και τότε θα κάνουν ιερό έργο. Τότε θα έχουν και το ιερό ανάστημα, αν ακόμα είναι πραγματικοί ιερείς, να υψώσουν φωνή αντίστασης στον διωγμό της θρησκείας από μια άθεη κυβέρνηση από την οποία αυτοί περιμένουν κάθε μήνα τα…αργύρια τους

Μόνο έτσι θα χωρίσει και η ήρα από το σιτάρι

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Πιο σωστα ειναι να παψουν να ειναι μασωνοι σατανιστες.
    Οι απλοι ιερεις να διωξουν ολα αυτα τα σκουπιδια που συχναζουν στις στοες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *