ΝΑ ΜΗΝ… «ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ

4.7/5 (10)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πολλοί εδώ στην Ελλάδα χαμογελούν χαιρέκακα από τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης τω ν σχέσεων Τουρκίας ΗΠΑ, ενώ κάποιες αναλύσεις βλέπουν και πάλι μία αναβάθμιση της Ελλάδας σε γεωπολιτικό παράγοντα της περιοχής χωρίς να λαμβάνουν όμως υπόψη ότι αυτή η κρίση μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να εξομαλυνθεί εντυπωσιακά και να αλλάξουν όλα τα δεδομένα, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις προς την δική μας πλευρά δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Κατ αρχάς, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα έχει σε πρώτη φάση μάλλον αρνητικές συνέπειες γενικευμένες ειδικά στον τουρισμό. Οι τουρκικές εξαγωγές και υπηρεσίες θα γίνουν πολύ πιο ανταγωνιστικές και ελκυστικές. Οι εξαγωγές της ΕΕ και της Ελλάδας προς την Τουρκία θα υποχωρήσουν, η προσέλκυση τουριστών προς τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου θα γίνουν ευκολότερες, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα υπάρξουν άλλου είδους εντάσεις και εξελίξεις.

Μία τέτοια εξέλιξη βολική δεν θα είναι, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα και καλό θα είναι οι σχεδιασμοί να γίνονται με βάση αρνητικά σενάρια και όχι τον επιφανειακό εφησυχασμό.

Σε πολιτικό επίπεδο, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο. Η σημερινή ένταση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, μπορεί αύριο να μετεξελιχθεί σε μία ειδική σχέση, καθώς και οι δύο πρόεδροι είναι απρόβλεπτοι και πολύ εύκολα αλλάζουν θέσεις και κατευθύνσεις στην πολιτική τους. Τίποτε δεν είναι μόνιμο και πάντως τα δεδομένα της Ελλάδας δεν επιτρέπουν την μετατροπή της σε γεωπολιτικό παράγοντα ανάλογης τάξης μεγέθους με την Τουρκία. Καλύτερα να είναι όλοι οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι πιο προσεκτικοί…

Όσον αφορά δε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εγρήγορση είναι επιβεβλημένη. Το ενδεχόμενο να αποπειραθεί ο Ερντογάν να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον εν μέσω οικονομικής κρίσης, μόνο απίθανο δεν είναι και οι πρώτες ενδείξεις υπάρχουν. Έστω κι αν είχαμε τη θετική εξέλιξη με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Γεγονός είναι πως δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά να τρέφουμε αυταπάτες καθώς ο εξ ανατολών κίνδυνος είναι κάτι που πάντα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίζουμε, αν παρεκτραπεί σε θερμή αναμέτρηση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *