ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ ΣΕ…ΚΡΙΣΗ (βίντεο)

5/5 (5)

Βρισκόμαστε σε περιφερειακό τζαμί της Άγκυρας, σε μια συνοικία με έντονο τον ισλαμικό χαρακτήρα στην καθημερινότητα.

Την ημέρα εκείνη είχε θρησκευτική εκδήλωση ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά τάγματα της Τουρκίας, μέλη του οποίου είναι ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι γυναίκες απαγορεύονται. Τα μέλη του τάγματος συγκεντρώνονται στο κέντρο του τεμένους και σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους. Φοράνε χαρακτηριστικά ράσα. Στο κέντρο των κύκλων πάντα βρίσκεται ο Σεΐχης που θα διευθύνει τον «χορό». Συχνά υπάρχει και μια ορχήστρα, που αποτελείται από μεγάλα ταψιά –τύμπανα, βρίσκετε στον εξώστη και σε λίγο αρχίζει να χτυπά τον μονότονο ρυθμό της.

Οι δερβίσηδες αρχίζουν στην αρχή σιγά να φωνάζουν, Λα ιλάχ Ιλ Αλλάχ και να κουνάνε τα κεφάλια τους μια δεξιά, μια αριστερά μπρος πίσω. Ο Σεΐχης τους παρακολουθεί από το κέντρο. Σε λίγο ο ρυθμός ανεβαίνει, επιταχύνετε και οι κινήσεις γίνονται πιο γρήγορες. Ο ρυθμός ανεβαίνει και άλλο και οι δερβίσηδες τώρα κραυγάζουν ακατάπαυστα.

Μερικοί έχουν ήδη εκστασιαστεί και έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τα σώματα τους κινούνται σύμφωνα με τον ρυθμό, οι κραυγές τώρα γίνονται πιο ακατάληπτες και ο σεΐχης περιφέρετε παρακολουθώντας τον εκστασιασμό τους.

Στο τέλος κάποιοι έχουν πέσει κάτω σπαρταρώντας από το κρεσέντο.

Μας θύμισαν… δαιμονισμένους σε ανεξέλεγκτη κρίση.
Ένα δείγμα :

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *