ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ…ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΛΛΟΥ ;;;

5/5 (10)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η μεγάλη ένταση που έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό στον Έβρο, με τις καθημερινές απόπειρες με διάφορα εκρηκτικά μέσα να διαρραγούν τα σύνορα και να περάσουν στο ελληνικό έδαφος οι υποτιθέμενοι μετανάστες, υποκινούμενοι από Τούρκους στρατοχωροφύλακες και τώρα και από τους Γκρίζους Λύκους, είναι προφανώς μέρος μιας τουρκικής τακτικής να προκαλεί την προσοχή σε ένα σημείο για να πετύχει αιφνιδιασμό σε άλλο.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή, είναι η προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος, όταν βρίσκεται σε πολλαπλά αδιέξοδα, να αποπροσανατολίζει μια ενδεχόμενη εσωτερική έκρηξη σε εξωτερικές πολεμικές περιπέτειες, ποντάροντας σε εθνικιστικό ντελίριο.. Αυτό το στοιχείο έχει πάντα το ενδεχόμενο το κόστος να είναι ακριβό όχι μόνο για τον δεχόμενο επίθεση, αλλά και για τον επιτιθέμενο, όπως έγινε στην Συρία.

Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται σε πολλαπλά αδιέξοδα και ένας ηγέτης όπως ο Ερντογάν, που θέλει να εμφανίζεται σαν ηγέτης υπερδύναμης, είναι ανεξέλεγκτος και απρόβλεπτος. Το σημαντικό μείον με τον Ερντογάν είναι ότι δεν έχει καταλάβει, ή καλυτέρα δεν έχει παραδεχτεί, πως οι μεγάλες υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, τον θέλουν μεν σαν κυρίαρχο παράγοντα σε μια Τουρκία με την οποία θα αναπτύσσουν οικονομικές σχέσεις, όχι όμως σαν ένα επίδοξο σουλτάνο αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ακριβως αυτό το σύνδρομο έχει οδηγήσει τον Ερντογάν σε ακραίες πρακτικές και ειδικά όσον αφορά την χώρα μας, σε ένα απρόβλεπτο κρεσέντο προκλητικότητας που για πολλούς δείχνει πως επιδιώκει με κάθε μέσο την πρόκληση θερμού επεισοδίου, πoυ θα αναγκάσει την Ελλάδα να συνδιαλαγεί μαζί του με τους δικούς του όρους.

Αυτή την στιγμή τα ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία αρχίζουν από τις Καστανιές και καταλήγουν στο Καστελόριζο. Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ μεγάλη γραμμή αντιπαράθεσης, πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να ελέγχεται συγχρόνως και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει το έναυσμα θερμής σύγκρουσης.

Το πρώτο και σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να κρατάμε σταθερή αμυντική στάση, πάντα αποτρεπτική, αλλά παράλληλα να κρατάμε τις περισσότερες δυνάμεις μας σε εφεδρεία και άμεση ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και κυρίως να δείχνουμε αποφασιστικότητα ότι κάθε απονενοημένη ενέργεια, ακόμα και προσωρινή προσβολή σε βάρος μας, θα τους κοστίσει πολύ ακριβά, ακόμα και με κατάρρευση του καθεστώτος τους, γιατί αυτό ακριβώς είναι το μόνιμο ιστορικό τους άγχος.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *