«ΜΗΝΥΜΑ», ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ… ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

resized_ddee0-4feefeb3resized_64c0fbde61407kabineΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πραγματικά εντυπωσιακή είδηση ότι στην νέα τουρκική κυβέρνηση κυριαρχούν οι προερχόμενοι από τον Πόντο, (Karadeniz), μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ με την υπογράμμιση ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία.

Το γεγονός αυτό όπως επισημαίνεται, έχει πολλές αναγνώσεις και η πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι δόθηκε σκόπιμα προτεραιότητα στον Πόντο ένεκα των εκεί τελευταίων εξελίξεων με την εξάπλωση στην περιοχή ανησυχητικών ανατρεπτικών κινήσεων.

Συγκεκριμένα στην νέα τουρκική κυβέρνηση μετέχουν δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και τέσσερεις υπουργοί που προέρχονται από τον Πόντο. Μάλιστα αναφέρεται ότι τουλάχιστον τρεις από αυτούς μιλούν παράλληλα με τα τουρκικά και την ελληνοποντιακή διάλεκτο.

Υπενθυμίζεται ότι ένας πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Μεσούτ Γιλμάζ, πολύ γνωστός και στην Ελλάδα, είχε σαν μητρική του γλώσσα τα ελληνοποντιακά με τα οποία πάντα μιλούσε με τον αδελφό του όταν τον επισκέπτονταν στην πρωθυπουργική κατοικία.

Οι περιοχές από όπου προέρχονται οι Πόντιοι αντιπρόεδροι υπουργοί και άλλοι είναι κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας Κερασούντος και Ορντού, ενώ οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων είναι πολύ περισσότεροι. Οι άλλες περιοχές που αντιπροσωπεύονται στην νέα τουρκική κυβέρνηση είναι, περιοχή Μαρμαρά, δηλαδή περιοχή Κωνσταντινούπολης, 5 υπουργοί, περιοχή Μεσογείου, 1 υπουργός, περιοχή Αιγαίου, 2 υπουργοί, Ανατολία, 3 υπουργοί και Νοτιοανατολική Τουρκία, 1 υπουργός.

Γενικά στην νέα τουρκική κυβέρνηση εισέρχονται εννέα καινούργια ονόματα, σε 14 υπουργεία άλλαξαν οι υπουργοί ενώ 8 υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης μετακινηθήκαν σε άλλα πόστα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Προσοχή στά γραφόμενά σας Κύριε Χειλαδάκη. Τό γεγονός ότι προέρχονται ή εκλέγονται από τό Καραντενίζ, δέν τούς κάνει καί αυτομάτως «Ποντίους» ! Οταν πραγματοποιήθηκε ή γενοκτονία τών Ποντίων, ό γηγενής πληθυσμός αντικατεστάθη από καταναγκαστικώς «νεοφερμένους», δηλαδή ακριβώς ότι έγινε καί στήν Βόρειο Ηπειρο επί Εμβέρ Χότζα. Αντικατάσταση πληθυσμών.

  2. Χριστός ανέστη κ.Χειλαδάκη!καλημέρα σας!μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να κατανομάσετε συγκεκριμένα ποιοί από την φωτογραφία του άρθρου σας είναι οι Ποντιακής καταγωγής υπουργοί?κι επίσης κάτι άλλο εξίσου σημαντικό…ίσως και περισσότερο…είναι ποντιακής-ελληνικής συνειδήσεως?διότι ακόμη κι αν ομιλούν την ποντιακή αυτό δεν λέει και τίποτα έτσι δεν είναι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *