ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ ΚΑΙ…ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Harvard-university

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυμα ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου, διατύπωσε σε σχετική διάλεξη για τις εξελίξεις στην Τουρκία στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και οικονομίας, Dani Rodrik, ο οποίος εξέφρασε την ενδιαφέρουσα άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ Μαλαισίας και Αφγανιστάν.

Dani_Rodrik-thumbnail-1000x600

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, η δημοκρατία έχει ουσιαστικά καταλυθεί στην Τουρκία και εκείνο που αυτή την στιγμή είναι απροσδιόριστο είναι το προς τα που θα βαδίσει η χώρα. Εδώ υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο να γίνει μια καινούργια Μαλαισία, αλλά και το πιο πιθανό απαισιόδοξο σενάριο, η Τουρκία να γίνει ένα καινούργιο Αφγανιστάν.

Στο απαισιόδοξο σενάριο η Τουρκία θα βρεθεί σύντομα σε σκηνικό έντονης σύγκρουσης Σουνιτών, Αλεβιτών, Τούρκων κεμαλικών και Κούρδων, αντιθέσεις που εδώ και χρόνια το καθεστώς κατάφερνε να τις «κουκουλώνει» αλλά τώρα με τις τελευταίες εξελιξεις και τις διώξεις οι αντιθέσεις αυτές ξανά έρχονται στο προσκήνιο με όλη την διαλυτική δυναμική τους.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Αμερικανός καθηγητής υποστήριξε ότι αυτή θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα καθώς ο «νέος» Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που ήθελε την ένταξη της χώρας τους την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψη μας, γιατί μας ενδιαφέρουν άμεσα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

3 Σχόλια

  1. Τωρα θα αντιληφθουν οτι ο ερντι τους δουλευει;Η ερωτηση βεβαιως ειναι ρητορικη !Η ουσιαστικη ειναι εαν τωρα θα απολογηθουν οι δυτικοι ηγετες για την συνεργασια τους με την Τουρκια ενω ηταν εις γνωση τους τα αληθινα ισλαμιστικα πιστευω του ερντι;

    • Δεν είναι Εβραίος της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν κατάγεται από τη τουρκική φυλή/ομάδα των Bağatlιoğlu ή Bakatoğlu, τους οποίους εγκατέστησε στην περιοχή ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Ο παππούς του Ερντογάν λεγόταν Τεγιούπ (Ταϊγίπ) Μεμίς Μπακάτογλου (και το Μπακάτογλου ήταν περισσότερο ένα εθνονύμιο/παρατσούκλι και όχι επίσημο επώνυμο). Ο Τεγιούπ είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όταν είχαν καταλάβει τον ανατολικό Πόντο (μέχρι την Τραπεζούντα) και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αρνταχάν. Λαζικής/γεωργιανής καταγωγής ήταν η Χαβουλί, η πρώτη σύζυγος του πατέρα του Ερντογάν. Η μητέρα του Ερντογάν και 2η σύζυγος του πατέρα του, ήταν Τουρκάλα και λεγόταν Τενζιλέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *