ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Αν υπάρχει κάτι σημαντικό που μπορεί να…«τσούξει» τον Ερντογάν, πέραν από τις χλιαρές δηλώσεις περί κυρώσεων της Δύσης στην Τουρκία για την τουρκική εισβολή στην Συρία, είναι ο παράγων «παρά», δηλαδή το οικονομικό ζήτημα και στο θέμα αυτό φαίνεται πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, μέσα σε ένα χρόνο άλλο ένα εκατομμύριο Τούρκοι πέρασαν στην ανεργία με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Ο συνολικός επίσημος πλέον αριθμός των ανέργων ανέρχεται πάνω από πέντε εκατομμύρια, αλλά οι ανεπίσημες πληροφοριες κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους, δημιουργώντας ένα πολύ εύφλεκτο εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που τα μεγαλύτερα τουρκικά συνδικάτα KESK, DİSK, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την στρατιωτική εισβολή στην Συρία.

Συγκεκριμένα η ανεργία στην Τουρκία καλπάζει με ετήσιο ποσοστό 13,9%, ενώ οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες και αν εφαρμοστούν κάποιες οικοδομικές κυρώσεις, όπως η ακύρωση της μεγάλης γερμανικής επένδυσης της γερμανικής Foxwagen, τότε η ανεργία θα καλπάσει σε εκρηκτικά επίπεδα.

Πολιτικοί παρατηρητές των τουρκικών πραγμάτων υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό είναι ίσως το μόνο που μπορεί να λυγίσει την προκλητικότητα του Ερντογάν, αν και η αλαζονεία του Τούρκου ηγέτη έχει φτάσει πλέον σε ανεξέλεγκτα επίπεδα

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *