ΜΑΦΙΑ, ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΛΩΝ : ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα μεγάλο παραστρατιωτικό δίχτυo συνδεδεμένο με την τουρκική μαφία και με πολλές διακλαδώσεις εντός αλλά και εκτός Τουρκίας, είναι το νέο καθεστώς του Ερντογάν που βαρύνεται με εγκλήματα και αποτελεί πλέον την αιχμή της εξουσίας του.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, πριν ακόμα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 ο Ερντογάν είχε οργανώσει την, ιδιωτική εταιρεία παραστρατιωτικής ένοπλης ασφάλειας SADAT για την οργάνωση παραστρατιωτικών ομάδων κατά το πρότυπο των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν. Τώρα έρχονται στην επιφάνεια επίσης αποκαλύψεις ότι η SADAT προμήθευε με όπλα την γνωστή τζιχαντιστική οργάνωση Nusra, (Al-Nusra Front), της Συρίας.

H SADAT είναι επίσης η οργανώτρια του «Ιδρύματος Νεότητας της Τουρκίας», (TÜGVA), ένα Ίδρυμα Κοινωνικής Υφής των Οθωμανικών Εστιών, (για τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω), που είναι στην πραγματικότητα μια καθαρά παραστρατιωτική οργάνωση κατά το πρότυπο των Γκρίζων Λύκων και των»Ειδικών Επιχειρήσεων των Λαών»ç

Αυτές οι δομές, των οποίων τα ονόματα ακούγονται συχνά μετά τις 15 Ιουλίου 2016, είναι οι παραστρατιωτικές δομές του Ταιγίπ Ερντογάν και του πολιτικού του καθεστώτος. Υπάρχουν επίσης και οι παλιές ισλαμιστικές παραστρατιωτικές ομάδες – δομές που συνδέονται με τις σύγχρονες και αποτελούν σε μεγάλο μέρος τις πηγές τον μελών των σημερινών ομάδων. Συγκεκριμένα αναφέρονται εδώ οι παλιές γνωστές για την δράση τους από την δεκαετία του ενενήντα : IHH, IBDA-C, IMKAN-DER καθώς και η τουρκική Χετζμπολάχ, που είχε ιδρυθεί από την ΜΙΤ την δεκαετία του ενενήντα για να χτυπά τους Κούρδους στις νοτιοανατολικές επαρχίες και είναι μόνο μερικές από όσες δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Οι ισχυρισμοί ότι η SADAT δίδαξε παράνομο πόλεμο σε πολλές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα και το ISIS, δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε διαψεύδονται από τις επίσημες τουρκικές καθεστωτικές αρχές. Υπάρχει ένας θεμελιώδης λόγος για αυτό. Οι ορατές και άμεσες σχέσεις της SADAT με «υψηλά» ονόματα όπως, Erdoğan, Binali Yıldırım, Hakan Fıdan. Οι εικόνες πραξικοπηματιών στρατιωτών που μαρτύρησαν με τον αποκεφαλισμό τους στη Γέφυρα του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης στις 15 Ιουλίου 2016, και οι γενειοφόροι Τζιχαντιστές που εισέβαλλαν με όπλα σε αστυνομικό τμήμα τμήματος της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστοί στο κοινό. «Όπως αναφέρεται εκτός από τα ορατά και γνωστά ονόματα που έχουν άμεση σχέση με αυτά τα γεγονότα υπάρχουν και άλλα ονόματα με τα οποία ο Ερντογάν και ο ηγετικός κύκλος του έρχονταν σε επαφή».

Όπως αναφέρεται υπάρχει ένα μεγάλο παρασκήνιο που συνδέεται με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το οποίο είναι ελάχιστα γνωστό : Αποκαλύπτεται ότι, «Πριν από τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, είχε σχηματιστεί μια ειδική ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από τον Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντίριμ, τον αρχηγό της MIT Χακάν Φιντάν, και στην οργάνωση της συμμετείχαν ορισμένοι πολιτικοί του ΑΚΡ και κάποιοι άλλοι συμπεριλαμβανομένων του διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων, Στρατηγό Zekai Aksakallı.

Τα μşeλη αυτής της ομάδας υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν, είχαν πλήρη επίγνωση του τι θα συνέβαινε εκείνη την ημέρα. Αν και υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι θα υπήρχε χάος εντός του στρατού, ο Ερντογάν, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και οι διοικητές δυνάμεων περίμεναν σε αναμονή με την καθοδήγηση του Ερντογάν μέχρι να ξεκινήσουν τα γεγονότα, αντί να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Προκάλεσαν ακόμη και να αρχίσουν τα ίδια τα γεγονότα, χειρίστηκαν τα γεγονότα που είχαν αρχίσει, τα κράτησαν υπό τον έλεγχό τους και επέτρεψαν στα γεγονότα να κλιμακωθούν σε ένα ορισμένο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, παρενέβησαν αποφασιστικά μόνο όταν οι εξελίξεις έφτασαν σε ένα ορισμένο επίπεδο. Έτσι, εμφανίστηκε μια «Περιορισμένη Επανάσταση», που ελέγχεται από τον Ερντογάν και τους στρατιωτικούς του συνεργάτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης CHP, ο Kemal Kılıçdaroğlu είχε περιγράψει τα γεγονότα ως «ελεγχόμενο πραξικόπημα». Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα γεγονότα, πολλοί βετεράνοι στρατιωτικοί και αξιωματικοί που εκδιώχθηκαν από το στρατό, περιγράφουν τα γεγονότα ως «Ερντογάν Coup Against Himself».

Ποιος ήταν ο κύριος στόχος του Ερντογάν; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται στην έκθεση ως εξής: «Είναι προφανές ότι ο κύριος στόχος του Ερντογάν ήταν να αυξήσει τον αριθμό των θανάτων όσο το δυνατόν περισσότερο φέρνοντας τους υποστηρικτές του AKP πρόσωπο με πρόσωπο με πραξικοπηματίες στρατιώτες στους δρόμους. Μέχρι τα γεγονότα να φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, η σκόπιμη μη παρέμβαση της κυβέρνησης και από την άλλη ο Ερντογάν να καλεί με το κινητό του τους ανθρώπους στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τους πραξικοπηματίες στρατιώτες, είχε σαν συνέπεια να μεγαλώσει ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Μερικοί θάνατοι συνέβησαν ενώ πολίτες προσπαθούσαν να σταματήσουν τα στρατιωτικά θωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν ως αποτέλεσμα βολών Ελεύθερων Σκοπευτών, «Sniper Shots», από μη εξακριβωμένες κατευθύνσεις. Το χάος που προκλήθηκε από αυτόν τον σχεδιασμό του Ερντογάν κάλυψε το κύριο γεγονός ποιος πυροβόλησε σε ποιον. Σε ορισμένα μέρη, η αστυνομία σκόπιμα χρησιμοποίησε το κοινό ως ασπίδα ενάντια στους πραξικοπηματίες στρατιώτες. Ως αποτέλεσμα, περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.500 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι από τους θανάτους πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. »

Όταν τα γεγονότα που ξεκίνησαν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου έληξαν το επόμενο πρωί, όλο το στρατιωτικό προσωπικό που εμπλέκονταν στα γεγονότα παραδόθηκε. Ωστόσο παρά του ότι είχαν παραδοθεί ορισμένοι στρατιωτικοί που παραδόθηκαν δέχτηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από την πολιτοφυλακή. Δύο μαθητές στρατιωτικών σχολών, ο Murat Tekin και ο Ragıp Enes Katran, και τέσσερις άλλοι στρατιωτικοί ήταν μεταξύ εκείνων που παραδόθηκαν στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Αφού παραδόθηκαν στην αστυνομία, οι παραστρατιωτικοί του Ερντογάν τους επιτέθηκαν καθώς και άλλους αιχμαλώτους και τους βασάνισαν. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης ο Murat Tekin, ο Ragıp Enes Katran και τέσσερις στρατιώτες ξυλοκοπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν, στραγγαλίστηκαν με σύρματα γύρω από το λαιμό τους από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ερντογάν. Αν και δήλωναν πως, «Δεν γνωρίζουμε τίποτα από τα γεγονότα, είμαστε μαθητές, είμαστε στρατιωτικοί», μερικοί από αυτούς σφαχτήκαν χαρακτηριστικά κόβοντας το λαιμό τους με παρόμοιες μεθόδους εκτέλεσης με τις μεθόδους του ISIS.

Υπήρχαν και άλλα ονόματα που βασανιστήκαν άγρια και φονεύτηκαν. Σύμφωνα με χαρακτηριστική δήλωση του δημοσιογράφου Ahmet Şık, «Το AKP είναι μια οργάνωση μαφίας που εμπλέκεται στο έγκλημα»., Η δήλωση αυτή έγινε ένας από τους λόγους για την εκ νέου σύλληψη και φυλάκισή του. Το ερώτημα που είχε θέσει ο δημοσιογράφος ήταν : Ποια ήταν η σχέση μεταξύ της μαφίας των ομάδων AKP και Erdogan και της παραστρατιωτικής SADAT.

Τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό ότι σχετίζονται με όλα αυτά είναι οι μαφιόζοι Sedat Peker και Abdurrahim Boynukalın. Ο Boynukalın ήταν αυτός μπροστά από εκατοντάδες μέλη του AKP που χρησιμοποίησαν βία για να επιτεθούν στην εφημερίδα Hürriyet τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο Boynukalın, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη SADAT, είναι ο νούμερο ένα υποστηρικτής των ισλαμστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων : Salafi-Jihadist, των IHH, Al Nusra και του Dar-ul Science.

Η φωτογραφία του Sedat Peker που συμβολίζει τη σχέση του με τον Ερντογάν ήταν η φωτογραφία Peker-Erdogan, η οποία εμφανίζει επίσης τον πρώην πρωθυουργό, Bülent Yıldırım. Ο Erdoğan, ο Bülent Yıldırım και ο ηγέτης της μαφίας, Sedat Peker είχαν μια συνάντηση και μια μακροσκελή συνομιλία στο γάμο του γραμματέα της Emine Erdoğan.

Ένας άλλος ηγέτης της μαφίας που αναφέρεται στην έκθεση είναι ο Levent Cicek στενός φίλος του Osman Gökçek, γιος του Δημάρχου της Άγκυρας, Melih Gökçek που είναι βασικό στέλεχος του Ερντογάν. Ο Çiçek υπηρέτησε επίσης για λίγο. ως πρόεδρος των παραστρατιωτικών ομάδων «Οθωμανικές Εστίες», Οργάνωση Νεολαίας του AKP. Εμφανίστηκαν φωτογραφίες του με τους Süleyman Soylu, Hakan Fidan και Binali Yıldırım.

Αυτές οι Οθωμανικοί Εστίες, «Osmanlı Ocakları» είναι ένας υπέρ-οργανισμός του Ερντογάν που υποστηρίζει ισλαμιστικές ριζοσπαστικές θέσεις για τους οπαδούς του AKP στην Τουρκία και την Ευρώπη. Η οργάνωση διοικείται από μέλη εγκληματικών οργανώσεων και ηγέτες της μαφίας, όπως ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης, ο Kadir Canpolat.

Ο Canpolat είναι ένα από τα έξι άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Βενέδικτου XVI, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2006. Σύμφωνα με μια πολύ χαρακτηριστική δήλωση του Canpolat, «Ο Ερντογάν είναι η τιμή μας!», παρακάτω περιγράφει την οργάνωσή του που χρησιμοποιεί το συνθηματικό όνομα, «Στρατιώτες του Ερντογάν». Οι Οθωμανικοί Εστίες στρατολογούν τα νέα τους μέλη αφού κάνουν όρκο πίστης στον Ερντογάν..

Αυτοί που υποστηρίζουν και προβάλλουν αυτές τις ισλαμιστικές ιδέες δεν είναι μόνο αυτά τα ονόματα που σχετίζονται με τη μαφία. Ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο στην οργάνωση και προώθηση των ισλαμσιστικων προτύπων υπέρ του Ερντογάν είναι ο Nurettin Yıldız, Αυτός κατά καιρούς έχει προκαλέσει πολλές δημόσιες αντιδράσεις εξ αιτίας των ακραίων ισλμαστικων του θέσεων και ιδεών

Υποστηρίχθηκε ότι ο αστυνομικός Mevlüt Mert Altıntaş, ο οποίος δολοφόνησε τον Ρώσο Πρέσβη στην Τουρκία, Andrey Karlov, στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ήταν επίσης ένας από τους οπαδούς του Nurettin Yıldız. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δολοφόνος τραγουδούσε τον ύμνο της Al Nusra μετά τη δολοφονία Μία από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι ότι ο Serkan Özkan, συνεργάτης του συγκατοίκου του Altıntaş, εμφανίζεται τον Abdullah Polat, με τον Suleyman Soylu, Υπουργό Εσωτερικών του AKP και τον Hamza Yerlikaya, σύμβουλο του Ερντογάν.

Η δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα. Νέοι σχηματισμοί που μοιάζουν με τέτοιες δομές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Όπως έγινε γνωστό 368 φύλακες, που εμφανίστηκαν στ μία από τις περιοχές στελέχωσης και δηλώθηκαν ως παραστρατιωτικές, (ημί-στρατιωτικές), μονάδες του Ερντογάν και του AKP στις πόλεις, άρχισαν να εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη πρόσφατα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Çalışkan, ο οποίος διορίστηκε μαζί με τους νέους παραστρατιωτικούς φρουρούς που θα εργαστούν στην αστυνομία, έδωσε την εξής χαρακτηριστική εντολή : «Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το όπλο σας».. 386 φύλακες που θα παρακολουθούν τις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης μέρα νύχτα αποτελούν μια ακόμα νέα παραστρατιωτική ομάδα του Ερντογάν

Με όλα αυτά είναι φανερό πως στην Τουρκία το κράτος δικαίου και η δημοκρατία τέθηκαν σε αναστολή, ενώ η νόμιμη στρατιωτική και πολιτική γραφειοκρατία, τα μέλη της αστυνομίας που έκαναν πραγματικά το καθήκον τους, απομακρύνθηκαν, καθώς όλες οι εξουσίες αφέθηκαν σε αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.niosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *