ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: ΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ

5/5 (1)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Φαίνεται σαν χθες που μια μαζική εκστρατεία κατά τα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης ήταν τάση. Η πολύ ξεχασμένη τάση κατά τα πλαστικά καλαμάκια βασίστηκε σε αστρονομικούς αριθμούς, ένα υπολογιζόμενο ποσό από 500 εκατομμύρια καλαμάκια που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα μόνο στις ΗΠΑ, με περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο πλαστικά καλαμάκια να καταναλώνονται και να απορρίπτονται, κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

https://www.latimes.com/opinion/editorials/la-ed-straws-on-request-20180116-story.html

Περίπου 8,3 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια είχαν φτάσει να μολύνουν τις όμορφες παραλίες του πλανήτη. Η αντεπίθεση ενάντια στα καλαμάκια φαινόταν να οδηγείται από τις τρομερές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον ειδικότερα.

https://www.researchgate.net/publication/342142134_COVID-19_Pandemic_Repercussions_on_the_Use_and_Management_of_Plastics

Η εφημερίδα COVID-19 Pandemic Repercussions on the Use and Management of Plastics που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου 2020 προειδοποιεί ότι «η μηνιαία εκτιμώμενη χρήση 129 δισεκατομμυρίων μασκών προσώπου και 65 δισεκατομμυρίων γαντιών παγκοσμίως, οδηγεί σε εκτεταμένη περιβαλλοντική μόλυνση».

194 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου και γάντια ισοδυναμούν με πάνω από 6 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου που καταναλώνονται και απορρίπτονται κάθε μέρα.
Με βάση το προαναφερθέν έγγραφο, μόνο έξι μήνες μάσκες προσώπου – ισοδυναμεί με επτακόσια εβδομήντα τέσσερα δισεκατομμύρια, ενώ 12 μήνες κατανάλωσης, ισοδυναμεί με μια εντυπωσιακή μίας μίας μάσκας τρισεκατόμων πεντακόσια σαράντα οκτώ δισεκατομμυρίων δισεκατομμυρίων μασκών.

Εν τω μεταξύ, «μόνο ο Καναδάς έχει παραγγείλει περισσότερα από 153 εκατομμύρια αναπνευστήρες N95, σχεδόν 400 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και 18 εκατομμύρια μη ιατρικές μάσκες προσώπου. Αυτό δεν περιλαμβάνει τη ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα. » Ως μια νέα αναδυόμενη αγορά, τα δέντρα (βιολογικές κοινότητες αόρατες στο ανθρωπογενές μάτι) δεν μπορούν να θυσιάζονται μόνο στο βωμό της «πράσινης ενέργειας», μπορούμε επίσης να τα κονιοποιήσουμε σε «φιλικές προς το περιβάλλον» μάσκες.

https://www.terracestandard.com/news/canadian-forestry-invents-biodegradable-mask-filter-aims-for-full-mask-by-christmas/

Τι συνέβη σε όλους εκείνους που νοιάστηκαν για τις περιβαλλοντικές μας κρίσεις; Αυτό της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης των ωκεανών;

Μικροπλαστικά και ανθρώπινη υγεία

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα με διάμετρο μικρότερη των 5 χιλιοστών ή περίπου 0,2 ίντσες.Είναι σχεδόν ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2020/august/micro-and-nanoplastics-detectable-in-human-tissues.html

Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η ανθρώπινη μικροπλαστική κατανάλωση κυμαίνεται από 39.000 έως 52.000 σωματίδια την ημέρα.Αυτές οι εκτιμήσεις αυξάνονται σε 74.000 και 121.000 όταν εξετάζεται η εισπνοή. Αυτό ισοδυναμεί με κατάποση από τους ανθρώπους περίπου 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, 5 γραμμάρια ισοδυναμούν με πιστωτική κάρτα ή νικέλιο ΗΠΑ. Νωρίτερα το 2019, οι επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε:

https://ec.europa.eu/info/publications/environmental-and-health-risks-microplastic-pollution_en

Τα στοιχεία [τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για κινδύνους για την υγεία λόγω μικροπλαστικών] παρέχουν λόγους για πραγματική ανησυχία και για προφύλαξη.
Πιο πρόσφατα, στις 17 Αυγούστου 2020, οι ερευνητές ανέλυσαν 47 δείγματα ανθρώπινων ιστών. Βρέθηκαν ίχνη μικροπλαστικών και στα 47 δείγματα.

https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2020/august/micro-and-nanoplastics-detectable-in-human-tissues.html

Η φούντα» ορίζεται ως εισπνεόμενες μικροΐνες του πλαστικού. Ο «πνεύμονας των εργαζομένων σε φούντες» είναι μια επαγγελματική πνευμονοπάθεια που προκαλείται από την έκθεση στη φούντα στις διαδικασίες παραγωγής. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε παραγωγικές διαδικασίες εισπνοής εισπνέουν μικρά κομμάτια των ινών της φούντας, θέτοντάς τους σε κίνδυνο διάμεσης πνευμονικής νόσου.

Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε σωματίδια πολυπροπυλενίου έχουν αναπτύξει πνεύμονα εργαζομένων φούντας. Η παρουσία μικροπλαστικών στον ανθρώπινο πνευμονικό ιστό περιγράφηκε σε επιστημονική εργασία του 1998, μετά από έρευνα του πνευμονικού ιστού που ανήκε σε καρκινοπαθείς ασθενείς που είχαν παρατεταμένη έκθεση σε πλαστικές ίνες.

https://erj.ersjournals.com/content/25/1/110

Εκτός από τη ρύπανση των σωματιδίων που προκαλεί βλάβη στον πνευμονικό ιστό και μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων, επιδεινώνει άλλα προβλήματα υγείας του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα. Το 2013, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, ένα ίδρυμα που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση σωματιδίων προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.

Μια άτυπη έρευνα μιας μικρής ομάδας εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης διαπίστωσε ότι περίπου το 50% των εργαζομένων σημείωσαν ότι οι μάσκες τους άρχισαν να ξεθωριάζουν στο τέλος της βάρδιας τους, σημειώνοντας ίνες που φαγούριζε το πρόσωπο και η μύτη τους ».
[πηγή]

https://edwardpentin.co.uk/whats-behind-the-mask/

Στην επαγγελματική φούντα, «η διαδικασία κοπής οδηγεί στο σχηματισμό αερομεταφερόμενων σωματιδίων ή ινών στην αναπνεύσιμη περιοχή.» . Καθώς οι μάσκες προσώπου υφίστανται συνεχή τριβή με αναπνοή, ομιλία και κινήσεις του προσώπου, φαίνεται πιθανό, αν όχι απίθανο, ότι μικροσκοπικές μικροΐνες πολυπροπυλενίου, σε κάποια ποσότητα, να λαμβάνονται αποτελεσματικά τόσο στο σώμα όσο και στους πνεύμονες.

https://www.cdc.gov/niosh/programs/resp/risks.html

https://www.env-health.org/new-study-on-widely-used-plastic-products-confirms-toxicity-of-chemical-content-health-groups-call-on-new-european-commission-to-make-addressing-chemical-pollution-a-priority/

Σωματίδια που δεν εισπνέονται στους πνεύμονες (η συντριπτική πλειοψηφία) μπαίνουν στις υδάτινες οδούς μας. Συγκεκριμένα, κάθε σωματίδιο που παράγεται, το οποίο δεν μπαίνει στο σώμα μας, θα περάσει αντ ‘αυτού στις υδάτινες οδούς μας.Τα σωματίδια στη συνέχεια απορροφούνται από τον άνθρωπο και τη ζωή εκτός του ανθρώπου (θαλάσσια ζώα και ψάρια), μερικά από τα οποία επίσης λαμβάνονται από τον άνθρωπο. Φυσικά, επιπλέον, πίνουμε το νερό, όπως και οι υπόλοιποι οργανισμοί. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα; Αυτό εννοούμε προστατεύοντας την υγεία;

Υφασμάτινες μάσκες

Για να μετριαστούν από αυτόν τον τελευταίο εφιάλτη περιβάλλοντος και υγείας, οι άνθρωποι έχουν ενθαρρυνθεί να φορούν επαναχρησιμοποιήσιμα καλύμματα προσώπου από τρία στρώματα υφάσματος.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – Ντέιβις διαπίστωσε ότι το ύφασμα των σπιτικών καλυμμάτων μάσκας από υφάσματα απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ινών στον αέρα.Η μελέτη υπογράμμισε τη σημασία της πλύσης τους. Αυτό που δεν συζητείται είναι οι ίδιες ίνες που εισπνέονται και απορροφώνται.

Εκείνοι στη Δύση, και όσοι κατέχουν ή έχουν πρόσβαση σε στεγνωτήριο ρούχων, θα ξέρουν τι είναι το στεγνωτήριο. Η τριβή αναγκάζει τις ίνες του υφάσματος να χαλαρώσουν και να αποκολληθούν κατά τη διαδικασία πλυσίματος και στεγνώματος – με αποτέλεσμα μερικές φορές λίγο, και πιο συχνά πολλά – χνούδια που πρέπει να αφαιρεθούν μετά από κάθε κύκλο πλυσίματος.
Σκεφτείτε αυτό το απόσπασμα από το άρθρο, Πόσο καταστροφική είναι η αναπνοή με μικροπλαστικά;:

https://www.oceancleanwash.org/2018/03/how-damaging-is-breathing-in-microplastics/

Τα μικροπλαστικά που ξεπλένονται από συνθετικά ρούχα συνεισφέρουν έως και το 35% των πλαστικών σωματιδίων που μολύνουν τους ωκεανούς μας. Κάθε φορά που πλένουμε τα ρούχα μας, κατά μέσο όρο 9 εκατομμύρια μικροΐνες καταλήγουν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που δεν μπορούν να τα φιλτράρουν, και εξαιτίας αυτού, αυτές οι ίνες καταλήγουν στον ωκεανό. Επίσης, μόνο φορώντας συνθετικά ρούχα, πλαστικές ίνες απελευθερώνονται συνεχώς στον αέρα.

https://www.oceancleanwash.org/2018/03/how-damaging-is-breathing-in-microplastics/

Μέχρι τώρα, όλη η έρευνα επικεντρώθηκε στη μόλυνση από μικροΐνες μέσω του πλυσίματος των ρούχων. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η χρήση ρούχων από πολυεστέρα μολύνει το περιβάλλον σε παρόμοιο βαθμό – η χρήση ρούχων από πολυεστέρα απελευθερώνει τόσες μικροπλαστικές ίνες στον αέρα όσο και με το πλύσιμο.

Εάν οι μικροΐνες αποκολλώνται από τα ρούχα, αποκολλώνται και από τις μάσκες. Ακόμα και στα βαμβακερά. Στην πραγματικότητα, τα βαμβακερά υφάσματα (ρούχα, πετσέτες κ.λπ.) παράγουν συχνά πολύ περισσότερο χνούδι από άλλα υφάσματα. Προσθέστε σε αυτό, την εισπνοή χημικών απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και χημικό ύφασμα «μαλακτικό» (στερεής μορφής) που πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν στη διαδικασία πλύσης και στεγνώματος των μασκών.

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι όσοι φορούν μάσκες για μεγάλο χρονικό διάστημα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της ομάδας θα ήταν οι εργαζόμενοι με ελάχιστο μισθό, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν, άλλων φυλών, τα οποία λένε ότι είναι πιο ευαίσθητα στον ιό από τους λευκούς πληθυσμούς και τα παιδιά στα σχολεία, όπου οι μάσκες έχουν γίνει υποχρεωτικές.

Τα παιδιά μας

Τον Ιούνιο του 2020, το Παιδικό Νοσοκομείο Άρρωστων Παιδιών, ίσως το πιο διάσημο νοσοκομείο στον Καναδά, συμβούλεψε ότι τα παιδιά, σε γενικές γραμμές σχεδόν εντελώς ανεπηρέαστα από τον ιό, δεν πρέπει να φορούν μάσκες και πρόσθεσαν ότι η σωματική αλληλεπίδραση και το παιχνίδι ήταν απαραίτητα για την ευημερία τους.

https://www.sickkids.ca/AboutSickKids/index.html

Έχουμε προτείνει να μην απαιτούνται μάσκες όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο. «
Michelle Science MD, MSc, FRCPC, τομέας μολυσματικών ασθενειών, Το Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Παιδιατρικής, Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Η στενή αλληλεπίδραση όπως το παιχνίδι και η κοινωνικοποίηση είναι πραγματικά κεντρική για την ανάπτυξη των παιδιών και δεν πρέπει να αποθαρρύνεται … Συνολικά πιστεύουμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό ή προς το συμφέρον των παιδιών να αποφεύγετε εντελώς κάθε στενή αλληλεπίδραση και παιχνίδι. «
Δρ Daphne Korczak, Παιδιατρική, Ψυχιατρική

Για παιδιά και εφήβους, οι μάσκες είναι απόλυτα απαγορευτικές. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ένα εξαιρετικά ενεργό και προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα και χρειάζονται συνεχή αλληλεπίδραση με το μικροβίωμα της Γης. Ο εγκέφαλός τους είναι επίσης εξαιρετικά ενεργός, καθώς έχει πολλά να μάθει. Ο εγκέφαλος του παιδιού, ή ο εγκέφαλος της νεολαίας, διψά για οξυγόνο.Όσο πιο μεταβολικά είναι ενεργό το όργανο, τόσο περισσότερο οξυγόνο χρειάζεται. Σε παιδιά και εφήβους κάθε όργανο είναι μεταβολικά ενεργό. «
Dr. Margarite Griesz-Brisson MD, PhD, Σύμβουλος Νευρολόγος και Νευροφυσιολόγος
Αυτές οι συστάσεις αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, παρά τις προειδοποιήσεις, οι κυβερνητικές και σχολικές επιτροπές καθιστούσαν υποχρεωτικές τις μάσκες και την κοινωνική απόσταση για τα παιδιά.

Το νοσοκομείο ανέφερε επίσης ότι 1500 ασυμπτωματικά παιδιά ελέγχθηκαν, κανένα δεν ήταν θετικό [δείτε αυτό τον σύνδεσμο Twitter.]
Στην ακόλουθη παρουσίαση, ο καθηγητής Franz Ruppert εξηγεί τον αντίκτυπο της πανδημίας από ψυχολογική άποψη.Ο Ruppert εξηγεί πώς και γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν σήμερα όταν ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες. Γιατί τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα; πώς τα τρέχοντα «προστατευτικά» μέτρα επιτυγχάνουν αυτό το αποτέλεσμα; και εάν αυτά τα μέτρα είναι δικαιολογημένα. Σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι μάσκες επηρεάζουν τα παιδιά, και ιδίως τα νήπια, ο Rupert εφιστά την προσοχή στο «πείραμα του σιωπηρού προσώπου»:

https://twitter.com/elleprovocateur/status/1300197385151434753

The impact of the pandemic from a psychological point of view – Prof. Franz Ruppert ACU2020

https://www.youtube.com/watch?v=FKHTZZMRcFk

Βάλτε τη μάσκα σας. Ελάτε πίσω στο φως. Σας χρειαζόμαστε.
Αυτό είναι ένα συνοπτικό απόσπασμα μακρύτερου άρθρου. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κομμάτι στο The Art of Annihilation

http://www.theartofannihilation.com/mandatory-masks-in-the-age-of-climate-emergency-planetary-biodiversity-crisis/

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *