ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ Α. ΘΡΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

5/5 (7)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ιστορική εκκλησία στην Σηλυβρία της ανατολικής Θράκης, πατρίδα του Αγίου Νεκταρίου και στην περιοχή Değimenköy, άγνωστοι Τούρκοι λεηλάτησαν σκάβοντας ακόμα και στα θεμέλια αναζητώντας ένα θησαυρό, που όπως πιστεύεται είχαν κρύψει οι Έλληνες πριν από την αναχώρηση τους κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Η εκκλησία αυτή, οι Τούρκοι την αναφέρουν ως «Germiyan Kilisesi» είναι 185 ετών και όπως αναφέρεται συγκεκριμένα κτίστηκε το 1868 επί σουλτάνου Μαχμούτ του δεύτερου. Το 1913 με τους βαλκανικούς πολέμους οι Έλληνες κάτοικοι είχαν φύγει εγκαταλείποντας την εκκλησία τους αλλά στη συνέχεια το 1919 επέτρεψαν για να αποχωρήσουν οριστικά το 1923-24 Οι Τούρκοι στην αρχή την μετέτρεψαν σε τζαμί και μετέπειτα σε σχολείο για να εγκαταλειφθεί οριστικά καταλήγοντας σε ερείπιο.

Τον τελευταίο καιρό διάφορες φήμες ότι εκεί είναι κρυμμένος ένας μεγάλος θησαυρός που έκρυβαν οι Έλληνες τροφοδοτήθηκαν και από τις συχνές επισκέψεις πριν από μερικά χρόνια προσφύγων από την Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ

Η φήμη του θησαυρού παρακίνησε κάποιους Τούρκους που πήγαν εκεί και άρχισαν να σκάβουν παντού ουσιαστικά λεηλατώντας ότι έχει απομείνει από την ιστορική εκκλησία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *