ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ : ΑΘΑΝΑΤΟΣ

5/5 (17)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είναι το φωτεινό παράδειγμα ενός νεοελληνικού ηρωισμού, ενός ηρωισμού που τόσο πολύ σπανίζει στην σύγχρονη ελληνική ιστορία με ένα λαό που επαναπαύτηκε στην ψευδαίσθηση μιας τεχνητής ευτυχίας με αποτέλεσμα να βρεθεί στην άμεση απειλή της ολοκληρωτικής του εξόντωσης και εξαφάνισης.

Αυτό το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα φωτίζει διάπλατα την νεοελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι απλά ένας μάρτυρας. Είναι ένας ήρωας, όπως εύστοχα τους διακρίνει στο έργο του ο Ίων Δραγούμης. Δεν θυσιάστηκε παθητικά περιμένοντας το μοιραίο, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις των μαρτύρων, αλλά θυσιάστηκε ενεργητικά πολεμώντας μέχρι το τέλος για τα ιδανικά και τις αξίες του. Αν ήθελε, θα μπορούσε να πάρει μαζί του στον άλλον κόσμο και κάποιους από τους διώκτες του. Η εκπαίδευσή του ήταν τέτοια που, αν ήθελε, θα το έκανε.

Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Κατσίφα θυμίζει έντονα αυτήν του Θεόφιλου Γεωργιάδη στην Κύπρο μας, άλλος ένας ήρωας του νεοελληνισμού, ένας νεοελληνισμός που δυστυχώς κατατρώει τα παιδιά του με την επιβολή μιας πλαστής ταυτότητας που δεν έχει ιερό και όσιο. Και αυτός έπεσε νεκρός από δολοφονικές σφαίρες. Κι αυτός ενοχλούσε με τις δικές του δραστηριότητες, Τούρκους και Ελλαδίτες!

Αλλά και για το πόσο πολύ ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αγαπούσε την πατρίδα του, την Ελλάδα, φαίνεται από του ότι έκανε οτιδήποτε μπορούσε ώστε, στο πλαίσιο των κεκτημένων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του και στο τέλος, στο αποκορύφωμα του ηρωικού του φρονήματος και κυρίως της μεγάλης του αγάπης για την ελληνική πατρίδα, να θυσιαστεί για την ελληνική σημαία. Αλήθεια πως φάνηκε αυτό σε πολλούς Νεοέλληνες που έχουν ξεχάσει την αξία της ελληνικής σημαίας και μάλιστα όταν κάποιος υπουργός είχε πει πριν από χρόνια εκείνο το χαρακτηριστικό, πως ο αέρας την πήρε από μια ελληνική νησίδα, (Ίμια), με απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας στην νησίδα αυτή.

Η μνήμη του Κωνσταντίνου θα παραμείνει αιώνια, όπως κάθε ηρωικής μορφής. Είναι φυσιολογικό για μια κοινωνία που δείχνει να χάνει τα ηθικά και πολιτισμικά ερείσματά της με το παρελθόν και στο παρόν να αναζητεί πρότυπα ώστε να πορευθεί με αξιώσεις στο μέλλον. Και τέτοια πρότυπα σφυρηλατούν προσωπικότητες, όπως αυτή του Κωνσταντίνου! Πρότυπα για τα νεαρά κυρίως μέλη της, για τους νέους που παλινδρομούν ανάμεσα σε ένα αδηφάγο της ταυτότητας τους καθεστώς και της επιθυμίας να διατηρηθούμε σαν έθνος και σαν ελληνισμός, αλλά για μια κοινωνία που θα τους φορτώσει τις ενοχές από την δική της αδυναμία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής της.

Η μνήμη του θα μείνει χαραγμένη στο πάνθεον των ηρώων της Ελλάδας γιατί έδωσε την ίδια του την ζωή για τα ιδανικά του ελληνισμού.

Επί τη επετείω της δολοφονίας του. Αφιερωμένος πρόλογος σε υπό έκδοση βιβλίο για τον ήρωα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *