ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

-muezzinoglu-basbakan-olursa-boga-kesecegim--1462804759Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου, γιατρός, βουλευτής Αδριανούπολης και νυν υπουργός Υγείας της Τουρκίας ,είναι από τους υποψηφίους για την διάδοχη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του ισλαμικού κόμματος και της πρωθυπουργίας στην Τουρκία.

Την υποψηφιότητα του Μουεζίνογλου υποστηρίζουν όλες οι κομματικές οργανώσεις της ανατολικής Θράκης και όχι μόνο και θεωρείται σαν σοβαρή υποψηφιότητα. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως ένας δήμαρχος ανακοινώσε πως αν εκλεγεί ο Μουεζίνογλου, «θα σφάζουμε τον ταύρο», δηλαδή χαρακτηριστική πανηγυρική τελετή.

Ο Mehmet Müezzinoğlu γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1955 στο χωριό Αρριανά της Ροδόπης. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου γνωρίστηκε με τον Ερντογάν σε θρησκευτικό Λύκειο İstanbul İmam Hatip Lisesi και έγιναν στενοί φίλοι. Το 1982 σαν ομογενής εισήχθη στην ιατρική Σχολή Κωνσταντινούπολης, «İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi».

Γύρισε στην Ελλάδα αλλά ξαναγύρισε στην Τουρκία για να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού. Το 1986 πήρε την τουρκική υπηκοότητα και έχασε την ελληνική. Στην κυβέρνηση του Νταβούτογλου έγινε υπουργός Υγείας. Γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνικά.

Η πιθανή πρωθυπουργοποίηση του θα είναι μάλλον αρνητική εξέλιξη για την δυτική Θράκη καθώς συνδέεται με πολλές μειονοτικές οργανώσεις που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *