ΚΙΝΕΖΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΜΕΝΟΥΣ(Βίντεο)

5/5 (5)

 

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Στην Κίνα, η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων δεν καταφέρνει να τραβήξει το ίδιο είδος ισλαμικής υπεροχής που απομακρύνονται σε κάθε άλλη μη μουσουλμανική χώρα. Μόνο το τελευταίο από τα πολλά μέτρα καταστολής της μουσουλμανικής κοινότητας, οι κινεζικές αρχές αναγκάζουν τους Μουσουλμάνους στην περιοχή του Xinjiang να τρώνε χοιρινό και να πίνουν αλκοόλ (και τα δύο απαγορεύονται στο Ισλάμ) λέγοντας ότι θα τους κάνουν πιο πατριωτικούς. Αν αρνηθούν, οι διαφωνούντες θα σταλούν σε στρατόπεδα «αναμόρφωσης».

 

Δεν είναι συμπτωματικό, το 2019 συμβαίνει να είναι το έτος των χοίρων στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, οι αξιωματούχοι αναμένουν επίσης ότι τα μουσουλμανικά νοικοκυριά θα παρουσιάσουν εμβλήματα παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού, τοποθετώντας διακοσμήσεις, όπως λένε αναφορές. Οι αρχές του Xinjiang, στα βορειοανατολικά της Κίνας, έχουν παραδώσει ακατέργαστο χοιρινό σε μουσουλμανικά νοικοκυριά, λέει το Radio Free Asia.

 

Μουσουλμάνοι που ζουν στο αυτόνομο νομό του Ili Kazahh δήλωσαν στην RFA ότι τα αφεντικά των πόλεων τους είχαν επίσης προσκαλέσει σε εορταστικά δείπνα που σημάδεψαν το κινεζικό νέο έτος, όπου θα τους σερβίρεται χοιρινό.


Εκατοντάδες χιλιάδες Ουιγούρες φυλάσσονται σε αυτά τα κέντρα κράτησης και αναγκάζονται να υποβάλλονται σε προγράμματα «deradicalisation», συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να απομνημονεύουν και να απαγγέλλουν κινεζικούς νόμους. Οι Ουιγούροι είναι εθνικά τουρκικοί μουσουλμάνοι και περίπου 11 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στη δυτική Κίνα.

Muslim Uighurs speak out against Chinese «re-education» camps

 

Η RFA αναφέρει ότι έχει λάβει φωτογραφίες από ακατέργαστο χοιρινό που παραδίδεται σε μουσουλμανικά νοικοκυριά, την παραμονή του έτους των χοίρων. «Ξεκινώντας πέρυσι, ορισμένοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φάνε χοιρινό για να γιορτάσουν ένα φεστιβάλ που ανήκει στους κινέζους Han».


Μια γυναίκα, επίσης μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε ότι αν οι μουσουλμάνοι αρνούνταν να κρεμάσουν φανάρια ή να βάλουν άλλα διακοσμητικά για να σηματοδοτήσουν το κινεζικό νέο έτος, οι αξιωματούχοι «λένε ότι είμαστε δύο πρόσωπα και μας στέλνουν σε στρατόπεδα αναδημιουργίας».


Οι Κινέζοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο – «δύο πρόσωπα» – για να στοχεύσουν τους Ουιγούρους και άλλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων που διαμαρτύρονται ή αρνούνται να συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.

One million Uighur Muslims in China internment camps | Al Jazeera English

 

Το MailOnline αναφέρει ότι ο ανώτατος ισλαμικός ρυθμιστικός φορέας της χώρας, ο ισλαμικός φορέας της Κίνας, διέταξε επίσης όλα τα κινεζικά τζαμιά να ανεβάσουν την εθνική σημαία για να «προωθήσουν το πνεύμα του πατριωτισμού».


Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή θα «ενισχύσει περαιτέρω την κατανόηση των εθνικών και πολιτικών ιδεωδών και θα προωθήσει ένα πνεύμα πατριωτισμού μεταξύ μουσουλμάνων όλων των εθνοτικών ομάδων».


Σύμφωνα με την Times, το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεκίνησε ένα αντι-χαλαρό κίνημα για να καταργήσει αυτό που θεωρεί ως ριζοσπαστικές θρησκευτικές σκέψεις που μοιράζονται μεταξύ των 11 εκατομμυρίων Ουιγούρων της χώρας. Και υπάρχει ένα ιδιαίτερο άγχος στο Πεκίνο για το Ισλάμ, το οποίο κατηγορεί για την τροφοδοσία μαχητικής βίας.

 

China: Beijing slams calls for sanctions over »muslim reeducation camps» in the Xinjiang region

 

 

Η Xi και οι συνάδελφοί της παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία αυτό που βλέπουν ως την πλημμυρισμένη απομίμηση της κινεζικής κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία καφετεριών halal στα πανεπιστήμια, την παροχή τροφής μόνο σε halal σε αεροπλάνα και τη χρήση λέξεων κώδικα για την αποτροπή η έκφραση «χοίρου» ή «χοιρινού κρέατος» στην εθνική τηλεόραση ή τα κοινωνικά μέσα.

 

Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν την άποψή τους κατά των προϊόντων halal που χρησιμοποιούνται για τη διείσδυση της κοσμικής ζωής και του τρόπου με τον οποίο η χαλάτιση οδηγεί στον ισλαμικό εξτρεμισμό.

 

Φωνητικές ομάδες επαγρύπνησης εξαντλημένες από αυτό που βλέπουν ως εκκολαπτόμενο ισλαμισμό στην κινεζική κοινωνία. Ο αγώνας για να «πάρει πίσω» το έτος των χοίρων είναι η νεώτερη μάχη σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των vigilantes και των «θρησκευτικών εξτρεμιστών».

Ο Xi, μελετητής του Μαρξισμού στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και το πιο γνωστό μέλος της ομάδας που συγχαίρει τη θέση, δήλωσε ότι τελικά έδωσε το λάθος ενάντια στον «θρησκευτικό φονταμενταλισμό που διαβρώνει την κινεζική λαϊκή κυρίαρχη κουλτούρα».

Για την ομάδα του Xi, αυτές οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν μια κραυγαλέα προσπάθεια να κατευνάσουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Κίνας σε περιοχές όπου πιστεύουν ότι το κράτος δεν θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς που θολώνουν τα όρια μεταξύ θρησκευτικής και κοσμικής ζωής. Σε αυτό το Έτος των Χοίρων, οι μάχες φαινόταν πιο επείγουσες από ποτέ για τους vigilantes.
Πολλές τοπικές κυβερνήσεις έχουν εκ των υστέρων εκδώσει περιορισμούς εναντίον πανοραμικών πρακτικών. Η Linxia, στην επαρχία Gansu της βορειοδυτικής Κίνας, ξεκίνησε μια εκστρατεία που επιδιώκει να περιορίσει τη χρήση του λογότυπου halal όχι μόνο σε μη εδώδιμα προϊόντα, αλλά και σε υπηρεσίες όπως «halal bathing» και «halal haircuts». Η περιοχή, με πληθυσμό 2,18 εκατομμυρίων που είναι περισσότερο από μισό μουσουλμανικό, αποκαλείται συχνά «Μέκκα της Κίνας».

Η πίστη των θρησκευτικών φονταμενταλιστικών δυνάμεων στην απόλυτη εξουσία ενός ιερού θρησκευτικού κειμένου μπορεί να οδηγήσει στη θρησκεία που υποβαθμίζει την κοινωνία και την πολιτική, γράφει ο Χι, προτρέποντας το κοινό να μην επιβάλλει «διατροφικούς περιορισμούς βασισμένους σε θρησκεία πάνω από τις κύριες αξίες του κοσμικού κόσμου».


Η Κίνα έχει περίπου 25 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν κυρίως στις κεντρικές και δυτικές επαρχίες. Ο αγώνας για την «ανάσυρση» του Χρόνου των Χοίρων είναι απλώς η πιο πρόσφατη μάχη σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των vigilantes και εκείνων που βλέπουν ως θρησκευτικούς εξτρεμιστές.

China launches Anti-Halal campaign in Xinjiang province

 

 

Η Τουρκία «απαιτεί»  από την Κίνα να κλείσει τα στρατόπεδα κράτησής της στο Ουιγούρ

Η Κίνα ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Τουρκίας σε μια γλώσσα που ο καθένας μπορεί να καταλάβει.

 

 

Turkey tells China to close Uighur detention camps

 

 

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *