ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ… ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δυο εκκλησιεςΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δυο ιστορικές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, ο Άγιος Γεώργιος και η εκκλησία της Ανάληψης στο Bakırköy της Κωνσταντινούπολης, κινδυνεύουν μετά από απόφαση που ελήφθη από την τουρκική κυβέρνηση να κατασκευαστεί στην περιοχή ένα μεγάλο πάρκινγκ.

ayayorgiΗ απόφασης κατασκευής του παρκινγκ προβλέπει την κατεδάφιση της παλιάς αγοράς των Σιδεράδων και των Ιχθυοπωλών του Bakırköy, μαζί με τις δυο εκκλησίες αλλάζοντας κυριολεκτικά όλη την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής.

Η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης ξεσήκωσε μεγάλη αντίδραση από τοπικούς παράγοντες και από τον δήμαρχο του Bakırköy, Bülent Kerimoğlu, ο οποίος δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διασώσει την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής που πλήττεται άμεσα από αυτή την απόφαση.

Αντίθετοι με την απόφαση αυτή είναι και διάφορες τουρκικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως το τοπικό Ίδρυμα Καλλιτεχνών, το Αρχιτεκτονικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, το σύνδικο Τούρκων Συγγραφέων CEKÜL, Ενώσεις Τραγουδιστών καθώς και τα συνδικάτα των Σιδεράδων και Ιχθυοπωλών.

Φυσικά από επίσημη ελληνική πλευρά δεν είδαμε καμία αντίδραση. Εμάς, εκείνο που μας επείγει είναι να… κτίσουμε όσο περισσότερα τζαμιά μπορούμε.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

 1. Κύριε Χειλαδάκη γεια σας,
  Με χαρά διαπίστωσα την συστηματική σας ενασχόληση με τα Ελληνοτουρκικά. Το άρθρο σας την 20η Νοεμβρίου 2015 με τίτλο «ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ… ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ» που αναφέρεται σε ανάπλαση κτιρίων στην γενέτειρα κοινότητά μου, στο Μακροχώρι, ομολογουμένως με τρόμαξε. Βλέπετε οι γείτονές μας μας έχουν συνηθίσει να μας φέρνουν προ τετελεσμένων. Σ’ αυτήν την χρονική περίοδο τις τύχες των «ασημικών» της κοινότητας Μακροχωρίου τις διαχειρίζονται Ρωμιοί που τους χαρακτηρίζει η σύνεση και οι προσεκτικές κινήσεις. Ένα άλλο καλό τους δε, είναι η ευκολία επικοινωνίας μαζί τους για την διευκρίνιση της πραγματικότητας. Κάτι που έπραξα και έλαβα τις σχετικές διαψεύσεις και το τι ακριβώς συμβαίνει. Επιγραμματικά, δεν κινδυνεύει ούτε ο κοινοτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου ούτε ο Ι.Ν. της Αναλήψεως στο κοιμητήριο.
  Σας παρακαλώ και σας προτρέπω να επικοινωνείτε για τα τόσο ευαίσθητα θέματα, που για άλλους είναι μία απλή είδηση, με τις ειλικρινά συνεργάσιμες τοπικές κοινοτικές αρχές για να μην κινδυνεύετε με την αμφισβήτηση της εγκυρότητας του έργου που επιτελείτε.
  Φιλικά
  Αλέξανδρος Αγραφιάδης
  Γέννημα θρέμμα Μακροχωρίτης

 1. 20 Νοέ. 2015

  […] ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος http://www.nikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *