ΚΑΧΎΠΟΠΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ…ΕΧΘΡΟΥΣ!

5/5 (4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα έβγαλε μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η τουρκική εταιρεία ερευνών, Andy-Ar, με το ερώτημα ποια χωρά θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας και ποια θεωρείται σαν ο καλύτερο φίλος της.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτέλεσμα της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας, κάνει εντύπωση πως οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση σαν ο μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας με ποσοστό 86%, παρά του ότι συχνά η Ουάσιγκτον «γλύφει» κυριολεκτικά την Άγκυρα εξαίροντας την γεωστρατηγική της θέση σε αντίθεση με εμάς που πάντα μας έχουν στο περιθώριο. Ακολουθούν οι Γαλλία και Βρετανία με 71 % και έπεται η Γερμανία, παρά του ότι είναι μια μεγάλη παραδοσιακή φίλη της Τουρκίας, με 68% .

Η εξήγηση για αυτά τα αποτελέσματα εκτιμάται πως είναι η μεγάλη απογοήτευση που υπάρχει σήμερα γενικά για την πορεία και το μέλλον της Τουρκίας, καθώς το καθεστώς του Ερντογάν, αλλά και ο ίδιο ο αλαζών πρόεδρος, που έχει ανοίξει πολλά μέτωπα αισθάνεται κάπου πως έχει αρχίσει να τρίζει εκ θεμελίων και γι αυτό βλέπουν παντού συνωμότες σε βάρος της χώρας τους.

Στο δεύτερο μέρος του ερωτήματος ποια χώρα θεωρείται σαν η καλύτερη φίλη της Τουρκίας, επόμενο ήταν να έρχεται πρώτο το Αζερμπαϊτζάν με 86%. Το εντυπωσιακό όμως εδώ είναι πως καμία άλλη χώρα πλην του Πακιστάν, με 62%, δεν ξεπερνά το 50%, στοιχείο που δείχνει πως δεν εμπιστεύονται ουσιαστικά καμία άλλη χώρα. Έτσι το Αζερμπαϊτζάν ακολουθούν το Κατάρ, βασικός χρηματοδότης της Τουρκίας με 43% και έπονται η Ουγγαρία με επίσης 43%.

Η Ελλάδα πάντως είναι απούσα καις τις δυο περιπτώσεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *