ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΝΑΣ ΓΑΛΛΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ(Βίντεο)

5/5 (2)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Από τις αρχές του 2019, ένας Γάλλος αστυνομικός αυτοκτονεί κατά μέσο όρο κάθε τέσσερις ημέρες. Το 2018, το ποσοστό αυτοκτονίας μεταξύ των αστυνομικών ήταν κατά μέσο όρο 36% υψηλότερο από ό, τι στο σύνολο του πληθυσμού. Η οργή των αστυνομικών δυνάμεων στην κυβέρνηση αυξάνεται.

Όταν ο Philippe Capon, Γενικός Γραμματέας της Αστυνομίας της UNSA, έδωσε συνέντευξη στην RT France το 2018, είπε ότι το 90% των αστυνομικών συμβουλεύει τα παιδιά τους να μην γίνουν αστυνομικοί.

Όσον αφορά τις αυτοκτονίες αστυνομικών, η κατάσταση είναι καταστροφική. Ένας θάνατος κάθε τέσσερις ημέρες, αυτό είναι απίστευτο. Είναι αφόρητο για εμάς να βλέπουμε αυτό το φαινόμενο να εξηγείται από «προσωπικά προβλήματα». Όταν ο Διευθυντής Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών [DOPC] Alain Gibelin παραιτήθηκε, μας είπαν ότι ήταν ο φόρτος εργασίας που προκάλεσε την ασθένειά του Burn-out.

Αλλά αν είναι αστυνομικός μας λένε ότι είναι προσωπικός λόγος που οδήγησε σε αυτοκτονία. Είναι επομένως απαραίτητο να αξιολογηθεί η αναγνώριση της μεταβλητής επαγγελματικής πίεσης ανάλογα με την κατάταξη.

Ο Christophe Castaner [Γάλλος υπουργός Εσωτερικών], η Ένωση des Femmes des Forces de l’ordre de COLERE [FFOC? Οργάνωση θυμωμένων συζύγων και συντρόφων συμβίωσης των αστυνομικών δυνάμεων] τον Νοέμβριο του 2018, αρνήθηκε μια ακρόαση σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, και είμαστε σε μια τέτοια κοινωνική ένταση που δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποια βασική δράση στη σκληρολογική μας διοίκηση. Εν τω μεταξύ, πρέπει να γνωρίζουμε στα αστυνομικά τμήματα ότι οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν πόσο μπορούν να εμπιστεύονται τον υπουργό τους. Αυτές είναι οι σκέψεις και οι απόψεις που μας αναφέρουν από το πεδίο [αστυνομικοί σε δράση].

Οι αυτοκτονίες της αστυνομίας συγκρίνονται στη Γαλλία με εκείνες των αγροτών. Επίσης μια επαγγελματική ομάδα που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2018, τα ποσοστά αστυνομίας είναι κατά 36% υψηλότερα από ό, τι στον συνολικό πληθυσμό. Για τους αγρότες, το ποσοστό αυτό ήταν 20 έως 30 τοις εκατό πάνω από το γαλλικό μέσο όρο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 από τη γαλλική υγειονομική αρχή. Έτσι μια παρόμοια τάση, αλλά με μια σαφή διαφορά στην περίπτωση της αστυνομίας και χωροφύλακες: όλοι έχουν τον ίδιο εργοδότη, το κράτος, και το ίδιο αφεντικό, Christophe Castaner.

Η αυτοκτονία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεν βλέπουμε ότι υπάρχει επίσης μια ομάδα δημόσιων υπαλλήλων που είναι πολύ άρρωστοι και στα όρια της ικανότητάς τους να δουλεύουν καλά. Ενόψει αυτού, η κυβέρνηση αντιδρά μόνο με απομονωμένα, καλλυντικά μέτρα χωρίς ουσιαστική ανάλυση.

Des suicides chez les policiers en 24H gilet jaune

Παρόλο που οι λόγοι για τις πράξεις [αυτοκτονίες, σημειώματα εκδοτών] παραμένουν πολυπαραγοντικές μεταξύ ιδιωτικών προβλημάτων και περίπλοκων επαγγελματικών καταστάσεων, οι αστυνομικοί αναμφισβήτητα υποφέρουν από καθημερινή αντιμετώπιση κοινωνικής φτώχειας, ιεραρχικής πίεσης και διαδοχικών αποστολών χωρίς τακτικές περιόδους ανάπαυσης.

Ο οργανισμός παραπονιέται ότι «συγκεκριμένα μέτρα για την εξάλειψη της μάστιγας της αυτοκτονίας είναι πολύ σπάνια». Μια από τις συνέπειες είναι ότι το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερα προβλήματα με την πρόσληψη. Υπήρξε μάλιστα μια διαφημιστική καμπάνια εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το UPNI με το σύνθημα «ξανασκεφτείτε προτού φτάσουν σε εμάς» αμέσως τραβούσε ειρωνικά στο Facebook.

Suicides dans la police : un policier témoigne, à visage caché

Déjà vingt suicides dans la police depuis le début de l’année

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *