ΚΑΡΦΙ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΚΑΤΑ…ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΣΡΑΗΛ

4.5/5 (8)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλο εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκιά η καθαρά φιλοισραηλινή στάση του Αζερμπαϊτζάν, που θεωρείται αδελφό κράτος την ίδια ώρα που εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και της παλαιστινιακής Hamas.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το Μπακού στηρίζει το Ισραήλ στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως χαρακτηρίζεται η πακιστανική Hamas, την οποία όμως η Άγκυρα θεωρεί αδελφό κόμμα στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.

Οι αιτίες για την στάση αυτή του Αζερμπαϊτζάν είναι πολλές και πρώτο το Ισραήλ είναι ο καλύτερος πελάτης του αζερικού πετρελαίου και κάθε εβδομάδα σχεδόν αναχωρεί από το τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν ένα τάνκερ που μεταφέρει το πετρέλαιο στο ισραηλινό λιμάνι του ΤελΑβιβ.

Αλλά ο πιο βασικός παράγοντας για την φιλοισραηλινή στάση του Αζερμπαϊτζάν είναι η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πρόσφατο πόλεμο κατά της Αρμενίας καθώς και η εβραϊκή κοινότητα του Αζερμπαϊτζάν, που υπολογίζεται σε 12 περίπου χιλιάδες Εβραίους.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς του Αζερμπαϊτζάν, ο Murad Salmanov, δεν διστάζει να δηλώνει δημόσια πως είναι Εβραίος και υπέρ του Ισραήλ

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *