ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ…«ΠΑΠΙΑ» ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

5/5 (3)

Οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογο του και η ελληνική αίτηση να υπάρξει συγκεκριμένη αμερικανική αντίδραση των ΗΠΑ στην τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και στο Αιγαίο, βρήκαν απέναντι τις αμερικανικές προτροπές να καθίσουμε και να τα βρούμε με την Τουρκία δηλαδή με τον… επιτιθέμενο.

Ανήσυχη η κυβέρνηση από την χθεσινή «ισορροπημένη» δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 και τις συνέπειες που θα έχει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ακόμα περισσότερο ανήσυχη για την συνολική πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στη Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την, μόλις 30′,συνάντησή του με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατόπιν πρόσκλησης της αμερικανικής πλευράς, προχώρησε σε ιδιαίτερα αμφίσημες δηλώσειςαναφορικά με το τι αναμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Πέρα από τα κλασικά («Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει μεγάλη ζωή κλπ.»), έθεσε μετ’επιτάσεως το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά δεν πήρε απάντηση: «Κυρίαρχη σημασία έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Τόσο έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. (…). Ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας».
Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται ένα τέτοιο αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Η απάντηση Πομπέο; «Το σημείωσε, ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που θα αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Το ότι ζητάμε μετά από όλα αυτά «σαφή, άμεση και ξεκάθαρη
τοποθέτηση» δεν είναι και… πολύ καλό για την Ελλάδα, μετά από όλη αυτό που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Τουρκίας. Αριστα έθεσε το θέμα και άριστα το διατύπωσε ο Ν.Δένδιας στις δηλώσεις του, αλλά οι απαντήσεις και οι «σημειώσεις» δείχνουν απλά ότι οι ΗΠΑ «την στρίβουν a la γαλλικά» σε ότι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Βέβαια από χθες σημειώσαμε ότι οι φράσεις Ν.Τραμπ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας «Το επεξεργαζόμαστε όλο αυτό.Θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι… δίκαιο» (!) και η μνεία στην«πολύ καλή σχέση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τι θα συμβεί. Οι κυρώσεις ή θα είναι εντελώς προσωρινές ή ανύπαρκτες.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και σύντομα θα έρθει η ώρα που θα κληθεί η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεως για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Pronews
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *