ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

5/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το φάντασμα της καταδίωξης φαίνεται πως ζει και βασιλεύει στον Τούρκο πρόεδρο, Ταιγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 βλέπει συνέχεια συνομωσίες ανατροπής του στις ένοπλες δυναμεις και εξαπολύει συνεχώς διώξεις και συλλήψεις αξιωματικών και των τριών όπλων.

Έτσι, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ajansı, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την σύλληψη 223 στρατιωτικών και των τριών Κλάδων, που υπηρετούν σ’ ολόκληρη τη χώρα και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, με αφορμή την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της Κύπρου στην οποία φέρεται να συμμετείχαν ως μέλη του δικτύου του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων εδώ και αρκετούς μήνες, κάτι που σημαίνει ότι έχουν επανέλθει οι έντονες «ανασφάλειες» του Ρ.Τ.Ερντογάν για πιθανή νέα προσπάθεια ανατροπής του.
Ήδη εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε 49 επαρχίες στην Τουρκία και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Από τους 223 οι 100 ανήκουν στον Στρατό Ξηράς, οι 41 στην Αεροπορία και οι 32 στο Ναυτικό, το οποίο ως Κλάδος θεωρείται και το πλέον «πιστό» στην κυβέρνηση Ρ.Τ.Ερντογάν

Στα τρία χρόνια των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 77.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού έχουν φυλακισθεί και περιμένουν να δικασθούν και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πλέον οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης Ρ.Τ.Ερντογάν και κάποιους πυρήνες «γκιουλενικών» να καταφέρνουν να επιβιώνουν, μέχρις ότου, νατους «καρφώσει» κάποιος από τους πρώην συναδέλφους τους ή να βρεθεί σε γκιουλενική γιάφκα, κατάλογος με το όνομά τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *