ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

5/5 (9)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, (29/6), ο συναρχηγός του PKK, Duran Kalkan, που δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης. (κουρδικά αλλά και τουρκικά), καλεί τα μέλη του ΡΚΚ σε «πλήρη» επίθεση κατά συγκεκριμένων στόχων μέσα στην Τουρκία. Στις προτροπές του αναφέρει ότι δεν ξέρει τι δυνατότητες υπάρχουν για τέτοιες επιθέσεις, αλλά όπως τονίζει, όλα μπορούν να συμβούν.

Όπως αποκαλύπτεται, ο Duran Kalkan, ένα από τα ηγετικά στελέχη του PKK, καλεί και τα μέλη του HDP, που θεωρείται ότι είναι το πολιτικό σκέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά και το επεισόδιο της Σμύρνης όπου δολοφονήθηκε ένα στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος, σε επιχειρήσεις «άμυνας» και «αυτοάμυνας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην πραγματικότητα ο τα Duran Kalkan με τις λέξεις αυτές ζητά μια εξέγερση που θα προκαλέσει χάος τους δρόμους των τουρκικών πόλεων. Ουσιαστικά καλεί τους υποστηρικτές του HDP να βγουν στους δρόμους ακριβώς όπως έγιναν και στα επεισόδια του 2015. Στην ουσία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την φονική επίθεση κατά του HDP στην İzmir, που την αναβιβάζει σε κύριο θέμα συζητήσεων μέσα το κόμμα.

Για το σκοπό αυτό το PKK μετά την επίθεση στη Σμύρνη σαν μια πρώτη κίνηση κινητοποίησε μια «ομάδα πολιτοφυλακής» που αποτελείται από 2-3 άτομα που επιτέθηκαν στο κεντρικό κτίριο του AKP στην περιοχή Hani του Diyarbakir με κοκτέιλ Molotov με σκοπό το ΡΚΚ να προκαλέσει κοινωνικό χάος.

Πέρα από αυτό το γεγονός, άλλες τρεις προγραμματισμένες επιθέσεις του ΡΚΚ στο Ağrı παρεμποδίστηκαν από τις Δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Επίσης ο αδελφός του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, της περιφέρειας Diyarbakır, ο Hazro Cemal Mehmetoğlu τραυματίστηκε από ένοπλη επίθεση στο αυτοκίνητό του. Μετά την επίθεση σε έφοδο των Δυνάμεων Ασφαλείας βρέθηκαν σε 19 διαφορετικά σημεία. , 22 Kalashnikovs, 27 κελύφη πιστολιών, και 14 φυσίγγια

Ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώνει τώρα την προσοχή του το Τμήμα Ασφάλειας κατά της Τρομοκρατίας, το Τμήμα Πληροφοριών, η Χωροφυλακή και η MIT, είναι η αποτροπή άλλων τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων του PKK. Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το τοπικό δίκτυο πληροφοριών της ΜΙΤ εκτός συνόρων, εξουδετέρωσαν τον Ulaş Doğan, έναν από τους δολοφόνους του ΡΚΚ και υπεύθυνο για πολλές επιθέσεις, στο Sulaymaniyah.

Όπως πιστεύεται, το PKK προσπαθεί να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του από την Τουρκία και το εξωτερικό για να αναπτερώσει το ηθικό της οργάνωσης μετά τις επανειλημμένες ήττες της. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να σημειωθεί. Ενώ το ΡΚΚ επιχειρεί επιθέσεις «αντίποινα» υπάρχει ο φόβος δημιουργίας κοινωνικού χάους Ενώ η Άγκυρα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποκινούν το ΡΚΚ στις τρομοκρατικές του ενέργειες

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *