ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΘΥΜΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΩΝ

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Συνεχίζεται η λεηλασία ιστορικών ελληνορθόδοξων εκκλησιών στην Μικρά Ασία, από διάφορους Τούρκους επιτήδειους που αναζητούν θησαυρούς που πιστεύεται ότι έκρυψαν οι Έλληνες πριν αποχωρήσουν από την περιοχή όπου κατοικούσαν επί χιλιετίες.

Τελευταίο πρόσφατο θύμα η ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή της Τρίγλιας, της νομαρχίας Προύσας, που έγινε θύμα κυριολεκτικά λεηλασίας κάποιων Τούρκων που έψαχναν με κάθε μέσο ένα θησαυρό, ο οποίος όπως πιστεύεται είναι κρυμμένος εκεί από τους Έλληνες που τον έκρυψαν πριν φύγουν από τις πατρογονικές του εστίες.

Η εκκλησία αυτή που είναι 900 ετών, δηλαδή έχει μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία, έγινε θύμα λεηλασίας όπως ανέφερε το ίδιο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA. Σημειωτέον ότι σήμερα στην περιοχή κατοικούν μουσουλμάνοι οι οποίοι προέρχονται από καταγωγή από την Θεσσαλονίκη και Κρήτη και γνώριζαν την ελληνική γλώσσα.

Επί ένα χρόνο, όπως αναφέρεται, έσκαβαν και λεηλατούσαν κυριολεκτικά το εσωτερικό του ιστορικού ναού για να ανακαλύψουν τον θησαυρό αλλά…άνθρακες ο θησαυρός τους.

Η ζημία όμως που έγινε στο ιστορικό κτίσμα είναι μεγάλη και κάποτε θα πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά οι…«φίλοι» και «σύμμαχοι» μας Τουρκαλάδες γιατί το κακό παράγινε.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *