Κάποιοι το θέλανε ή απλώς δεν μπορούσαν; «Το Μαξίμου έκαψε επίτηδες την Εύβοια

5/5 (11)

Ναι, πράγματι δεν υπήρξαν νεκροί απο τις μεχρι τωρα πυρκαγιες. Το 112 λειτουργησε σωστα…Όλα τα άλλα όμως ήταν κωλοχανείο![Στην καλη περιπτωση, διοτι υπαρχει και η προοπτικη καποιοι να το’ χανε σκοπο να καψουν τον τοπο…] Μια εξαιρετικη επιστολη απο φιλο των Ελληνων, εθελοντη δασοπυροσβεστη, αποκαλύπτει παρα πολλα για το χαλι του κρατικου μηχανισμου…

Από έναν φίλο των Ελλήνων

«Και κάπου εδώ ας πούμε ένα δύο πράγματα όπως τα βίωσα προσωπικά 2 μέρες εντός μάχης ως εθελοντής δασοπυροσβέστης και υπό την οπτική ανάλυση ενός ειδικού ασφαλείας . Πάντα σύμφωνα με όσα γνωρίζω. Να πω εξαρχής πως με αφήνει παγερά αδιάφορο κάθε αντίδραση δίχως δεδομένα και επιχειρήματα, ειδικά μάλιστα από άτομα που η πλησιέστερη επαφή με φωτιά και σχετικό έργο είναι να ανάψουν και να σβήσουν τον αναπτήρα τους και η έννοια της ασφάλειας είναι παντελώς άγνωστη σε αυτούς.

Πάμε πρώτα με ελλείψεις.

– Στο σύνολο των ενεργητικών μονάδων του ΠΣ και των εθελοντών που συνεργάζονται μαζί τους, οι εξοπλισμοί είναι κάτω του μετρίου. Στολές πυρόσβεσης που ξεπερνούν σε χρήση την 5ετια, υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας επίσης αρκετά πολυκαιρισμένα και αρκετά εκτός προδιαγραφών (σε κάποιες εθελοντικές ομάδες). Αυτό σημαίνει πώς η αποδοτικότητα είναι μικρότερη από όσο χρειάζεται καθώς διαφορετικά προσεγγίζεις με εξοπλισμό που σε προστατεύει από καπνούς, θερμότητα και φλόγες πλήρως… και διαφορετικά όταν το υλικό όλων αυτών των εξοπλισμών από την φθορά χρήσης μπορεί να σε αφήσει στην μέση.

– Οχήματα πολλών ετών που όσο καλοσυντηρημένα και αν είναι δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως ένα μοντέρνο όχημα για δάση. Εντός αυτών μάνικες που πολλές είναι τρύπιες (με επιδέσμους), άλλες είναι μικρού μήκους. Αν υπάρχουν και αυτές. Εντός οχημάτων αρκετές φορές λείπουν βασικά κομμάτια εξοπλισμού λόγω μη παροχής του (βλ. θερμική κάμερα και πριόνια)

– Τηλεπικοινωνίες. Εδώ πραγματικά είναι οικτρά τα πράγματα. Πάνω από ερασιτεχνικούς αναλογικούς ασυρμάτους , σε ανοιχτές συχνότητες χωρίς δυνατότητα πολυκάναλης επικοινωνίας και πολύ μικρής εμβέλειας εκπομπή. Πάμε πάνω από μια δεκαετία όπου το Π.Σ. είχε δυνατότητα να κάνει χρήση ψηφιακού σήματος με κρυπτογράφηση. Αυτό δεν υφίσταται σήμερα.

– Ανθρώπινο δυναμικό. Εκ των πραγμάτων είναι δεδομένο πώς είναι αδύνατον να έχεις χιλιάδες επί χιλιάδων δυναμικού σε μισθοδοσία. Είναι απαραίτητο και αναγκαίο κατ’ εμέ , κάθε τόπος να έχει μια ομάδα πυροπροστασίας που θα συνεργαστεί με το ΠΣ για να δώσει και σωστές πληροφορίες όσον αφορά την περιοχή.

Συντονισμός – επιχείρηση.

Εδώ είναι ένα κομμάτι που θα το αγγίξω μόνο με όσα είδα που είναι μερική γνώση πραγμάτων. Θεωρώ αδιανόητο για ένα σύγχρονο πυροσβεστικό σώμα να μην υπάρχει LIVE FLEET MANAGEMENT και με στίγμα GPS να είναι συνεχώς γνωστό που βρίσκεται κάθε όχημα και τι πλήρωμα έχει και τι εξοπλισμό/δυνατότητες. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Ειδικά όταν το σύστημα που πληρώσαμε εκατομμύρια (ENGAGE) έχει σαφώς αυτή την δυνατότητα αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί. Όταν το παραπάνω δεν ισχύει, προφανώς και υπάρχει ζήτημα κατεύθυνσης διαχείρισης δυνάμεων ακόμα και αν από το GIS έχεις εικόνα δορυφόρου για εστίες. Αν δεν ξέρεις τι έχεις και που το έχεις, πώς θα γνωρίζεις που να το στείλεις;

Προετοιμασία – Πρόληψη – Εκκενώσεις.

Το απόλυτο μηδέν. Η αποψίλωση καύσιμης ύλης, οι αντιπυρικές ζώνες με δικαίωμα κοπής δέντρων για επέκταση χωρίς γραφειοκρατίες, η ετοιμότητα κατοίκων σε ατομικό επίπεδο, ο συντονισμός της αλυσίδας logistics από προσφορές ανθρώπων με κέντρα συντονισμού και βοήθειας πληγέντων, χαρτογραφημένοι λειτουργικοί κρουνοί, λειτουργικότητα αντλιοστάσιων, υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων… ακόμα και η προετοιμασία της Ελληνικής υπαίθρου που υπήρχε παλαιότερα με περιμετρικές ζώνες γύρω από περιαστικά δάση, απλά … ΜΗΔΕΝ. Δεν έχει να συζητήσουμε κάτι.. ΜΗΔΕΝ.. Από τον Μάρτιο η ύλη παραμένει ακόμα μέσα για παράδειγμα. Και σήμερα που καιγόμαστε, υφίσταται ακόμη καθώς ΟΥΔΕΙΣ έκανε κάτι ουσιαστικό για αυτό.

Σχέδιο Ιόλαος και εκκενώσεις.. αστειότητες. Σχέδια που εκπονήθηκαν τον περασμένο Μάιο και ποτέ δεν δοκιμάστηκε και ποτέ δεν ελέγχθηκε ανά δήμο, πόλη, νομό, .. είναι κάτι από χαρτί υγείας. Πώς θα λειτουργήσει ένα σχέδιο όταν οι τοπικές αρχές το είχαν ακόμα σε διαβούλευση!!!. Το δε 112 με το σήμα εκκένωσης, εξαιρετικά χρήσιμο παγκοσμίως, εδώ χρησιμοποιήθηκε για να αποφευχθεί η πιθανότητα θύματος μεν αλλά από εκεί και μετά καμία ενέργεια. Οι εκκενώσεις κύριοι είναι το τελευταίο μέσο προστασίας. Εκεί που έκανες τα πάντα αλλά ξέρεις πώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πια. Και όταν το στείλεις έχεις ήδη ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ τους πολίτες σε αυτό , και έχεις διασφαλίσει πώς εκεί που θα πάνε ως εκκένωση θα υπάρχει υποδοχή βοήθειας (aid camp) όπου θα έχεις γιατρούς, νοσοκόμους, τροφείο, κέντρο επικοινωνίας, κέντρο καταγραφής πληγέντων.. το φύγετε να πάτε εκεί … είναι αστείο , ειδικά σε δρόμους που κάνουν λαιμομπούκαλα σε ροή διαφυγής. Αν την στιγμή που δώσεις σήμα εκκένωσης με το 112, μπλοκάρουν και δεν μπορούν να φύγουν χιλιάδες κάτοικοι (Αττική).. ποιός θα τους βοηθήσει;

Τι έρχεται…

Άγνωστο. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη πλέον καθώς οι άνθρωποι που διαχειρίζονται κρίσεις στην Ελλάδα, υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και έχουν άτομα σε θέσεις συντονισμού που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και καμία επικοινωνία με το πεδίο. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει.. παραμένω σταθερά απαισιόδοξος».

ellhnesnet

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΡΡΑΞΗ, ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ; ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ; – κάτοικος Εύβοιας | 12.8.2021

«Το Μαξίμου έκαψε επίτηδες την Εύβοια

ΟΙ ΠΟΡΩΜΕΝΟΙ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ.

 γράφει ο Διονύσης Κλαδάς (‘Μποτίλια στο Πέλαγος’) 

…καὶ πάσας τὰς πόλεις αὐτῶν τὰς ἐν ταῖς κατοικίαις αὐτῶν καὶ τὰς ἐπαύλεις αὐτῶν ἐνέπρησαν ἐν πυρί. καὶ ἔλαβον πᾶσαν τὴν προνομήν αὐτῶν καὶ πάντα τά σκύλα αὐτῶν ἀπὸ ἀνθρώπου ἕως κτήνους…. 

Το βίντεο που προσπαθούν να κατεβάσουν !! Απίστευτο ρεπορτάζ από τον πυρόπληκτο Kimonas As (FB)

http://corfiatiko.blogspot.com/2021/08/blog-post_126.html

Έχουμε εντολή να μην σβήσουμε τις φωτιές, δεν έχουμε νερό.

bostopel.blogspot.com

www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Συναφή Άρθρα

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

 1. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ………………

  Τι έίδους ανάπτυξη προβλέπει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς για το δήμο μας; Ανοιχτή η επιλογή τύπου Α ή Β (υψηλής ή μεσαίας ρύπανσης) για την ΒΙΠΕ

  Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 229 ΑΑΠ -14 Δεκεμβρίου 2018). Με τη δημοσίευση του καταργείται Το χωροταξικό το 2003 (ΦΕΚ Β’ 1469/2003).
  .
  ΔΕΙΤΕ Ολόκληρο το Περιφερειακό Χωροταξικό ΣΕ PDF 52 ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΣΥΡΙΖΑ
  .
  https://kireas.blogspot.com/2018/12/blog-post.html

 2. ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΛΕΤΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ???????????
  ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ …..
  ΔΕΙΤΕ ΔΩ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΑΣ……..
  ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ…………………..

  //
  Ρυπογόνο πετ-κοκ πήρε άδεια να χρησιμοποιεί σαν καύσιμο η ΤΕΡΝΑ με το πρόσχημα ΒΙΠΕ
  .
  https://kireas.blogspot.com/2018/02/blog-post.html

  ——————————————————————————————————————————–
  Με αναδρομική παράταση προθεσμίας σώζουν από αυτοδίκαια ανάκληση την
  ΒΙΠΕ Μαντουδίου τρεις Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

  https://kireas.blogspot.com/2018/01/blog-post.html

  ————————————————————————————————————————————————–
  Μονάδα παραγωγής υδροξειδίου του μαγνησίου στο Μαντούδι.

  https://kireas.blogspot.com/2021/06/blog-post.html

  Η σχετική απόφαση. ΑΔΑ 90ΩΖ7ΛΗ-Ω94, «Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.) μονάδας παραγωγής υδροξειδίου του μαγνησίου, με φορέα εκμετάλλευσης την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Ανώνυμος Μεταλλευτική Εμπορική, Τεχνική, Βιομηχανική Εταιρεία Α.Μ.Ε.Τ.Β.Ε.» με δ.τ. «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε.» , εντός σχεδίου Επιχειρηματικού Πάρκου Μαντουδίου , Ο.Τ. 3, θέση ‘Φούρνοι’ της Δ.Κ. Μαντουδίου της Δ.Ε. Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας»

  https://diavgeia.gov.gr/doc/90%CE%A9%CE%967%CE%9B%CE%97-%CE%A994

  Επιπτώσεις

  Jarosinski, A., Radomski, P., Lelek, L., & Kulczycka, J. (2020). New Production Route of Magnesium Hydroxide and Related Environmental Impact. Sustainability, 12(21), 8822.
  ——
  https://www.mdpi.com/2071-1050/12/21/8822/htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *