ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τον άμεσο κίνδυνο κατεδάφισης και ολικής καταστροφής ολόκληρης βυζαντινής συνοικίας που σώζεται ακόμα στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει μια τουρκική εφημερίδα σε αποκλειστικό της δημοσίευμα .

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η περιοχή που περικλείεται μεταξύ των παλιών παραδοσιακών συνοικιών του Kasımpasa και του Sütlüce, στη οποία έχουν επιβιώσει δια μέσω των αιώνων πολλές βυζαντινές οικείες οι οποίες διατηρούν ακόμα τον «χρώμα» εκείνης της εποχής, κινδυνεύει με κατεδάφιση και καταστροφή των οικείων αυτών που έχουν και ξεχωριστή ιστορική και πολιτιστική αξία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η περιοχή των δρόμων Piripaşa και Keçecipiri όπου βρίσκεται η πλειονότητα των ιστορικών βυζαντινών κτισμάτων, έχει δημευτεί από το τουρκικό κράτος που σκοπεύει να περάσει από το μέρος αυτό δημόσιος δρόμος με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού χαρακτήρα της. Ο κίνδυνος μάλιστα καταστροφής των ιστορικών κτισμάτων και των βυζαντινών οικιών, σύμφωνα πάλι με την τουρκική εφημερίδα, επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή του Beyoğlu και στην γέφυρα του Unkapanı όπου θα περνά ο νέος δρόμος που απειλεί τα ιστορικά κτίσματα.

Το εντυπωσιακό είναι πως την απειλή αυτής της ιστορικής καταστροφής για την Κωνσταντινούπολη, κατήγγειλε ένας Τούρκος ιστορικός και καθηγητής πανεπιστημίου, ο Gül Köksal. Ο Τούρκος καθηγητής κατηγόρησε ανοιχτά τις τουρκικές αρχές ότι δεν έχουν λάβει καμία πρόνοια για την προστασία των ιστορικών βυζαντινών κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στο σχέδιο αναμόρφωσης της όλης περιοχής και της κατασκευής του νέου οδικού δικτύου που προβλέπει την κατεδάφιση τους. Μάλιστα επικαλέστηκε τους νόμους που έχει ψηφήσει η ίδια η τουρκική βουλή για τη προστασία ιστορικών και πολιτιστικών κτισμάτων και παραπέμπει στο ανάλογο παράδειγμα της περιοχής του Okmeydan και των παλιών ναυπηγείων του Haliç όπου είχε ληφθεί πρόνοια για να διαφυλαχτεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής.

Η απειλούμενη αυτή καταστροφή της βυζαντινής κληρονομιάς μιας παραδοσιακής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, έρχεται μετά τις καταγγελίες της τουρκικής εφημερίδας, Cumhyrriyet, στις 29 Μαΐου, ότι στην περιοχή της υπό κατασκευής τρίτης γέφυρας που θα ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική ακτή του Βοσπόρου ανακαλύφθηκαν στην ευρωπαϊκή ακτή παλιά βυζαντινά κτίσματα με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία τα οποία όμως και εν γνώση του ίδιου του Ερντογάν, καλύφτηκαν από μπάζες για να μην εμποδίσουν την εκτέλεση του έργου το οποίο θα καθυστερούσε στην περίπτωση περαιτέρω έρευνας και αξιολόγησης των ευρημάτων.

Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα κατήγγειλε την εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή της γεφύρας ότι δεν ενημέρωσε κανένα για τα ευρήματα και ιδιαίτερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, όπως έχει την υποχρέωση, με αποτέλεσμα την πολιτιστική καταστροφή της περιοχής για χάριν των έργων της γέφυρας. Τα ευρήματα τα οποία έγιναν εκ των υστέρων γνωστά, είναι κυρίως βυζαντινές νεκροπόλεις, υπόγεια δίχτυα υδρεύσεως καθώς και άλλα οικιστικά συγκροτήματα της βυζαντινής εποχής.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
wwwçnıkosxeıladakısçgr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *