«ΘΑ ΞΑΝΑΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ», ΣΤΗΝ… ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΙΚΗΣ»

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλάδακης

Άρχισαν από τώρα οι προετοιμασίες για την γιορτή της μεγάλης νίκης κατά των Ελλήνων στις 30 Αύγουστου, δηλαδή της μικρασιατικής καταστροφής και της φρικτής σφαγής της Σμύρνης.

Επίδειξη των καινούργιων οπλικών συστημάτων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και όχι μόνο, θα είναι φέτος η μεγάλη παρέλαση που θα γίνει στη τουρκική πρωτεύουσα επί τη επέτειο της μεγάλης νίκης των Τούρκων κατά του ελληνικού στρατού στην μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι μια προσπάθεια της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να αναπτερώσει το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που υπέστη γερά πλήγματα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα. Παράλληλα είναι και ένα μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες με μεγαλύτερο αποδέκτη την Ελλάδα, καθώς η εθνική επέτειο της 30ης Αυγούστου είναι η επέτειος της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Erdoğan dan 30 Ağustos Mesaji = Μήνυμα από τον Ερντογάν για τις 30 Αυγούστου, (επέτειο της νίκης),

Οι προετοιμασίες των εορταστικών εκδηλώσεων με τις μεγάλες τελετές έχουν ήδη αρχίσει. Ο κεντρικός επιβλητικός εορτασμός της επετείου της νίκης, (Ζαφέρ), θα γίνει στην Άγκυρα, στο προάστιο Sıncan, για να συμβολίσει την αντίθεση με το πραξικόπημα του 1998, όταν τότε είχαν βγει σε εκείνο το προάστιο στους δρόμους τα τανκς των στρατηγών κατά των ισλαμιστών. Η μεγάλη δεξίωση της νίκης θα γίνει στο νέο προεδρικό μέγαρο πολυτελείας του Ερντογάν, στο Beştepe.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου αρχίζουν και στην Σμύρνη οι γιορτές της «μεγάλης Νίκης», (Μικρασιατικής καταστροφής), η είσοδος δηλαδή των άτακτων στρατευμάτων του Κεμάλ στην πόλη για να επακολουθήσει η μεγάλη λεηλασία, η σφαγή των χριστιανών, που περιγράφεται από πολλούς ξένους συγγραφείς και στη συνέχεια η πυρκαγιά και το κάψιμο καθετί που είχε σχέση με την προαιώνιο παρουσία των Ρωμιών στην πόλη της Σμύρνης.

Φέτος οι γιορτές αυτές για πολλούς λόγους, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και κάποιοι κύκλοι θα βρουν την ευκαιρία να ξανάπροβάλλουν το θέμα της… «κατοχής» από την Ελλάδα των 18 νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της κατάληψης της Σμύρνης από τους Τούρκους, στην παραλία της πόλης θα γίνουν αεροναυτικές επιδείξεις, που φέτος θα έχουν άκρως συμβολικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται, θα τονίζουν τα «ιστορικά» και «απαράβατα» δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο τα οποία, όπως υποστηρίζουν στην Άγκυρα, παραβιάζονται με κατάφορο τρόπο από την ελληνική πλευρά.

Να θυμηθούμε πως σε άλλες εποχές, το εορταστικό πρόγραμμα είχε και το μακάβριο συμβολισμό του με τα δεκάδες καρπούζια που τα έκοβαν, (κυριολεκτικά τα «έσφαζαν» όπως έκαναν και στους χριστιανούς της Σμύρνης) και τα έριχναν στην θάλασσα, αναπαριστώντας με αυτόν τον τρόπο τον ελληνικό στρατό αλλά και τις χιλιάδες χριστιανών, Ρωμιών και άλλων που έπεφταν στην θάλασσα κυνηγημένοι με την ψυχή στο στόμα για να σωθούν από την μάχαιρα των Τούρκων.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

3 Σχόλια

  1. Μη μιλάτε! Από το 1930 μέχρι σήμερα οι «πωλητικοί» μας στήνουν γέφυρες! Υφαίνουν αραχνοϋφαντο πέπλο ειρήνης! Έχουν κατορθώσει φοβερά βήματα και κατακτήσεις «ειρηνικής συνύπαρξης» και «καλής γειτονίας»! Έστησαν ακλόνητα θεμέλια για την «ελληνοτουρκική φιλία»!.. ΥΓ. Αλήθεια, γιατί δεν λέμε ποτέ μα ποτέ «τουρκοελληνική φιλία»;; Τόσο μονόδρομη, λοιπόν, και μονοσήμαντη και μονοκατεύθυντη παραδέχονται οι πάντες ότι αυτή η «φιλία» είναι;

  1. 19 Αυγ. 2017

    […] ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγοςnikosxeiladakis.gr (adsbygoogle = window.adsbygoogle || […]

  2. 3 Σεπ. 2017

    […] […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *