ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ… ΕΝΑ ΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ!

4.27/5 (15)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την αποκάλυψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταιγίπ Ερντογάν, αν κερδίσει στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση θα έχει την απόλυτη εξουσία χωρίς να ρωτήσει κανένα θεσμικό όργανο να μας κηρύξει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή, δημοσιεύει σήμερα ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός τύπος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ερντογάν στο πολύ κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, εκτός των άλλων αν εγκριθεί από τον τουρκικό λαό θα του δώσει την δυνατότητα και την εξουσία να κηρύττει πόλεμο όποτε αυτός κρίνει ότι είναι αναγκαίο, χωρίς να… δώσει λόγο σε κανένα.

Πέραν δηλαδή των εξουσιών που θα του δίνουν το δικαίωμα να παραβλέπει την κυβέρνηση και την βουλή σε όποια απόφαση αυτός κρίνει ότι θα πρέπει να επιλέξει, θα έχει και το δικαίωμα να οδηγήσει την χώρα σε πολεμική αναμέτρηση για να ικανοποιήσει τα νεοοθωμανικά του οράματα. Μάλιστα!

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις και ενώ η προεκλογική περίοδο εισέρχεται στην τελική της φάση, το αποτέλεσμα θεωρείται αβέβαιο αλλά υπάρχουν κάποιες σημαντικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις συγκριμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, ανά περιοχή το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται είναι το εξής :
Περιοχή Ανατολικής Θράκης, πλειοψηφία το Όχι.
Περιοχή Αιγαίου, πλειοψηφία το Όχι.
Περιοχή Μεσογείου, πλειοψηφία το Όχι.
Περιοχή δυτικής Ανατολίας, πλειοψηφία το Ναι.
Περιοχή κεντρικής Ανατολίας, πλειοψηφία το Ναι.
Περιοχή ανατολικής Ανατολίας, πλειοψηφία το Ναι.
Περιοχή Πόντου, πλειοψηφία το Ναι.
Περιοχή νοτιοανατολικής Ανατολίας, (Κουρδιστάν), πλειοψηφία το Όχι.
Γενικότερα η Σμύρνη ψηφίζει Όχι, η Άγκυρα ψηφίζει Ναι, ενώ στην Κωνσταντινούπολη γίνεται σκληρή μάχη ψήφο ψήφο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εντατικοποιηθεί η προσωπική εκστρατεία του Ερντογάν υπέρ του Ναι, καθώς αποφασίστηκε να κάνει δημόσια ομιλία στο Ντιαρμπακίρ, στην έδρα των Κούρδων, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το έντονο αρνητικό κλίμα εναντίον του, ενώ θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία την παραμονή του δημοψηφίσματος σε θριαμβευτική συγκέντρωση-ομιλία στο Ερζερούμ.

Σε όλα αυτά πάντα επικρέμαται και η «σκιά» κάποιου «ατυχήματος» στο ελληνικό Αιγαίο. Προσοχή!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. 1 Απρ. 2017

    […] Εντωμεταξύ σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις και ενώ η προεκλογική περίοδο εισέρχεται στην τελική της φάση, το αποτέλεσμα θεωρείται αβέβαιο αλλά υπάρχουν κάποιες σημαντικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις συγκριμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, ανά περιοχή το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται είναι το εξής : Περιοχή Ανατολικής Θράκης, πλειοψηφία το Όχι. Περιοχή Αιγαίου, πλειοψηφία το Όχι. Περιοχή Μεσογείου, πλειοψηφία το Όχι. Περιοχή δυτικής Ανατολίας, πλειοψηφία το Ναι. Περιοχή κεντρικής Ανατολίας, πλειοψηφία το Ναι. Περιοχή ανατολικής Ανατολίας, πλειοψηφία το Ναι. Περιοχή Πόντου, πλειοψηφία το Ναι. Περιοχή νοτιοανατολικής Ανατολίας, (Κουρδιστάν), πλειοψηφία το Όχι. Γενικότερα η Σμύρνη ψηφίζει Όχι, η Άγκυρα ψηφίζει Ναι, ενώ στην Κωνσταντινούπολη γίνεται σκληρή μάχη ψήφο ψήφο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εντατικοποιηθεί η προσωπική εκστρατεία του Ερντογάν υπέρ του Ναι, καθώς αποφασίστηκε να κάνει δημόσια ομιλία στο Ντιαρμπακίρ, στην έδρα των Κούρδων, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το έντονο αρνητικό κλίμα εναντίον του, ενώ θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία την παραμονή του δημοψηφίσματος σε θριαμβευτική συγκέντρωση-ομιλία στο Ερζερούμ. Σε όλα αυτά πάντα επικρέμαται και η «σκιά» κάποιου «ατυχήματος» στο ελληνικό Αιγαίο. Προσοχή! ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγοςnikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *