Θάνατο 500.000 καρχαριών απαιτεί το αντι-Covid εμβόλιο

5/5 (4)

Το σκουαλένιο των καρχαριών εξετάζεται για χρήση σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προειδοποιούν περιβαλλοντολόγοι.
Το σκουαλένιο είναι μια φυσική οργανική ένωση, που βρίσκεται στο έλαιο του ήπατος του καρχαρία.
Για την εξαγωγή ενός τόνου σκουαλενίου απαιτούνται μεταξύ 2.500 – 3.000 καρχαρίες. Η περιβαλλοντική οργάνωση Shark Allies προβλέπει ότι εάν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού λάβει μία δόση του εμβολίου, περίπου 250.000 καρχαρίες θα έπρεπε να θανατωθούν, αναλόγως της ποσότητας του σκουαλενίου που θα χρησιμοποιηθεί. Στο ακόμα χειρότερο σενάριο που χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου, απαιτείται η σφαγή μισού εκατομμυρίου καρχαριών.
Επί του παρόντος, ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας GlaxoSmithKine (GSK) χρησιμοποιεί σκουαλένιο σε εμβόλια γρίπης. Το έλαιο χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό στην ιατρική, ένα συστατικό που αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου δημιουργώντας μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση. Η GSK ανακοίνωσε ότι θα παράγει ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ανοσοενισχυτικού για πιθανή χρήση σε εμβόλια κοροναϊού.
Η Shark Allies δεν κρύβει την ανησυχία της ότι ο θάνατος τόσων καρχαριών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα οικοσυστήματα των ωκεανών μας. Ως αντιπρόταση υποστηρίζει την εύρεση φυτικών και συνθετικών εναλλακτικών λύσεων για το σκουαλένιο, οι οποίες δεν προέρχονται από καρχαρίες.

«Δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να εμποδίσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19 ή οποιασδήποτε άλλης κρίσιμης θεραπείας που απαιτείται για την προστασία της ανθρωπότητας από ασθένειες», δηλώνει η Stefanie Brendl, ιδρυτής του Shark Allies με έδρα την Καλιφόρνια.

Ωστόσο, προσθέτει, «ζητούμε το προερχόμενο από βιώσιμες μεθόδους σκουαλένιο να χρησιμοποιείται σε όλες τις μη κρίσιμες εφαρμογές και όπου η εναλλακτική λύση είναι εξίσου αποτελεσματική με το σκουαλένιο από τις καρχαρίες, όπωςκαι όλες οι μελλοντικές δοκιμές των ανοσοενισχυμένων εμβολίων ναεξετάζουν ισομερώς στις φυτικές πηγές».

πηγή

www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *