Η «ΦΩΤΙΑ» ΙΡΑΝ -ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ «ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΦΟΤΟΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα με το ξέσπασμα της έντονης κρίσης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση του Σιΐτη θρησκευτικού ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Ayetullah Nemr bakır en Nemri, εξ’ αιτίας τις πιθανής επέκτασης αυτής της κρίσης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η εκτέλεση του Σιΐτη κληρικού έχει ήδη πυροδοτήσει μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά εκείνο που τρέμει η Άγκυρα είναι μήπως αυτό θα είναι το ποτήρι που θα ξεχειλίσει την από καιρό υποβόσκουσα οργή των Αλεβιτών της Τουρκίας που είναι ένα παρακλάδι των Σιιτών, κατά της ισλαμικής κυβέρνησης της Άγκυρας που έχει άριστες σχέσεις με το αυταρχικό και δικτατορικό καθεστώς του Ριάντ.

resized_198c7-ac7269ebidamΗ κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική με την μεγάλη μειονότητα των Αλέβιτών που αριθμεί για πολλούς περί τα 20 εκατομμύρια στην Τουρκία. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε αυτές τις μέρες του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος της Άγκυρας, Ali Haydar Hakverdi, έχει παρατηρηθεί τελευταία στις περιοχές Yozgat, Akdağmaden και Σεβάστεια, όπου ζουν μεγάλες κοινότητες Αλεβητών,να κυκλοφορούν με απαλειπτικές διαθέσεις διάφορα ύποπτα άτομα με το χαρακτηριστικό γενάκι την ισλαμιστών. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη οργή μεταξύ της μειονότητας ενώ η άρνηση του Ερντογάν να αποδεχτεί την ύπαρξη της εξοργίζει ακόμα περίστερο τους Αλεβίτες

Ο βουλευτής της Άγκυρας Ali Haydar Hakverdi, έφερε το θέμα στην τουρκική βουλή με επερώτηση γιατί δεν λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές υπόψη οι καταγγελίες των κατοίκων και δεν λαμβάνονται μέτρα για αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με τον βουλευτή τα άτομα αυτά όχι μόνο περιφέρονται με προκλητικό τρόπο, αλλά συνεχώς ερωτάνε με επίμονη τους κατοίκους γιατί δεν κάνουν namaz, δηλαδή την κλασική μουσουλμανική προσευχή και κυρίως γιατί δεν έχουν στα χωριά τους τζαμιά.

Μάλιστα ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος έκανε σαφή υπαινιγμό ότι τα άτομα αυτά που προκαλούν μεγάλη οργή στα αλεβιτικά χωριά, έχουν διασυνδέσεις με τους Τζιχαντιστές και απαίτησε να του δοθεί απάντηση αν προτίθεται η τουρκική ασφάλεια να επέμβει για να σταματήσει αυτή την κατάσταση που πυροδοτεί μεγάλη οργή στην μειονότητα των Αλεβιτών.

Ήδη μια σπίθα φτάνει ακόμα και θα ανάψει για τα καλά η φωτιά με τους Αλεβίτες που αισθάνονται εξοργισμένοι και από την καταπίεση της Άγκυρας, αλλά και από τη στάση της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας και τώρα με την εκτέλεση του Σιΐτη θρησκευτικού ηγέτη της Σ Αραβίας τα πράγματα, όπως επισημαίνουν πολλές τουρκικές εφημερίδες, έχουν φτάσει στα άκρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. «γιατί δεν λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές υπόψη οι καταγγελίες των κατοίκων»

    Γιατί οι Αλεβίδες είναι αίρεση, και μάλιστα σιιτική αίρεση.

    Ο μεγάλος Ιμάμης της επιστήμης των αχαντίθ, Ιμάμ αλ-Μπουχάρι, ανέφερε για τους Σιίτες:
    «Δεν τους υποδεχόμαστε, ούτε τους επισκεπτόμαστε, ούτε τους παντρευόμαστε, ούτε αποδεχόμαστε την μαρτυρία τους, ούτε καταναλώνουμε τις θυσίες τους (το σφαχτό κρέας τους).» [Khalq Afaalul-lbaad, p.14;]

    Και υπάρχουν ακόμη πολλές παρόμοιες αναφορές σαν αυτή του ιμάμη Αλ-Μπουχάρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *