Η… «ΤΣΙΠΟΥΡΑ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το σοβαρά επεισόδια που έγιναν πρόσφατα στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων με αφορμή την αλιεία ψαράδων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φανερώνει για άλλη μια φορά πως ο «πόλεμος των ψαριών», ή κατά άλλους ο «πόλεμος της τσιπούρας» μαίνεται όπως κάθε χρόνο στο ανατολικό Αιγαίο με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται συνεχώς. Η δε συνεχιζόμενη αναβάθμιση της τουρκικής ακτοφυλακής, έχει εντείνει αυτή την προκλητικότητα καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη απάντηση από ελληνικής πλευράς, προς δόξα των μειοδοτικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με την μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Hürriyet, ο μεγαλύτερος όγκος των ψαριών που έρχονται από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και του Μαρμαρά, κατευθύνονται προς το βόρειο Αιγαίο, όπου τα τελευταία χρόνια διεξάγεται ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων που αλιεύουν το ίδιο θήραμα. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι τις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα είχαν αφήσει σχεδόν ελεύθερους τους Έλληνες αλιείς να ψαρεύουν στον χώρο αυτό. Σιγά σιγά όμως το καθεστώς αυτό έχει αλλάξει, καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι ψαράδες κατευθύνονται ειδικά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ίμβρου Σαμοθράκης και Λήμνου, για να ψαρέψουν ακριβώς στον ίδιο χώρο όπου βρίσκονται ήδη οι Έλληνες ψαράδες.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά στοιχεία, από την περίοδο 1970 μέχρι σχεδόν την δεκαετία του ενενήντα οι Έλληνες εκμεταλλεύονταν το 90% περίπου των αλιευμάτων της πολύ πλούσιας σε αλιεύματα περιοχής αυτής. Οι Τούρκοι, (όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά στοιχεία), που είχαν περιοριστεί μόνο στο 10% άρχισαν να συνειδητοποιούν τι χάνουν και σταδιακά μπήκαν με πολλές απαιτήσεις στον χώρο με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία, να καταφέρουν να εκμεταλλευτούν πάνω από το 30% των αλιευμάτων με αυξητικές τάσεις. Τώρα οι φιλοδοξίες τους φτάνουν που ψηλότερα και διεκδικούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον χρυσοφόρο αυτό αλευρικό ορίζοντα.

Οι τουρκικές αυτές προθέσεις δικαιολογούν και τις όλο και συχνότερες τουρκικές παρενοχλήσεις στους Έλληνες αλιείς, κυρίως της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής, με συχνές συλλήψεις ακόμα και κατασχέσεις ελληνικών αλιευτικών από τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής. Μάλιστα σύμφωνα με την γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφο της Hürriyet, Feray Tinç, ο πόλεμος αυτός αναμένετε να ενταθεί στο εγγύς μέλλον καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι ψαράδες έχοντας ανακαλύψει τις μεγάλες δυνατότητες σε αλιεύματα της περιοχής κατευθύνονται ειδικά προς τα ύδατα του βορείου Αιγαίου με αποτέλεσμα να δημιουργείτε μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα τουρκικά αλιευτικά που γίνονται με την προστασία της τουρκικής ακτοφυλακής, τα τελευταία χρόνια με την ελληνική οικονομική κρίση έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μαζί με τους Τούρκους μαφιόζους που μεταφέρουν λαθρομετανάστες έχουν δημιουργήσει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση αδιαφορώντας για τις όποιες ελληνικές αντιδράσεις. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η στάση των Τούρκων είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη τουρκική στάση στην Μαύρη Θάλασσα όπου εκεί τα έχουν βρει μπαστούνια από την ρωσική αλλά και την βουλγαρική ακτοφυλακή.

Σε λίγε μέρες πλησιάζουμε την επέτειο της κρίσης των Ιμίων, όπου η ελληνική παθητικότητα της τότε μειοδοτικής ελληνικής κυβέρνησης, δώρισε στην Τουρκία μια στρατηγική νίκη. Σήμερα έχουμε απέναντι μας μια όλο και μεγαλύτερη προκλητικότητα καθώς ο πόλεμος των ψαριών βρίσκεται πάλι σε εξέλιξη.

Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο αφήνουμε αυτές τις προκλήσεις αναπάντητες αυτές θα αυξάνονται συνεχώς μέχρι να ξαναζήσουμε κάποιο καινούργιο επεισόδιο Ιμίων. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι αν ω μη γένοιτο να το αντιμετωπίσουμε όχι όπως την πρώτη φορά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *