Η «ΤΡΙΠΛΑ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ…ΑΛΑΛΗ ΑΘΗΝΑ

5/5 (13)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οριστική απομάκρυνση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας διαφαίνεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Τουρκία έδειξε υποτίθεται καλή θέληση αποσύροντας το Oruç Reis παίζοντας για άλλη μια φορά το παιχνίδι της παγιδεύοντας την Αθήνα στα μάτια των Ευρωπαίων καθώς η τουρκική προκλητικότητα παραμένει, όπως το φανέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο της 24/9, αμείωτη και έπεται συνέχεια.

Όπως αναφέρεται σε ότι αφορά στις κυρώσεις, σταδιακά, επήλθε μεταβολή της ελληνικής θέσης. Από την υποστήριξη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την παραβατικότητά της σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική διπλωματία μετακινήθηκε στη θέση «ας έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις για να μην τις χρησιμοποιήσουμε» (Ν. Δένδιας). Εάν, μάλιστα, οι διερευνητικές επαφές, εκκινήσουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, οι κυρώσεις θα απομακρυνθούν περεταίρω.

Έτσι για άλλη μια φορά ενώ είχαμε φτάσει σε ένα σημείο να κλονίσουμε πραγματικά την τουρκική απειλή, η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά εντεταλμένη, έχασε και αυτή την ευκαιρία και τώρα είμαστε για άλλη μια φορά ξεκρέμαστοι καθώς θα περάσει αυτή περίοδος και η Τουρκία, που θα έχει υπερπηδήσει τον σκόπελο των οικονομικών κυρώσεων που θα την έτσουζαν πραγματικά, θα επανέλθει δριμύτερη στις απαιτήσεις της κατά της ελληνικής κυριαρχίας, κυρίως στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Δηλαδή με λίγα λόγια, κάντε ανοχύρωτα τα νησιά για…ορεκτικό στις τουρκικές ορέξεις.

Και εμείς πάλι θα ψαχνόμαστε το πώς θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή…

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *