Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΤΟ 1922 ΚΑΙ Η…«ΕΠΙΚΛΗΣΗ» ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ, (βίντεο)

5/5 (4)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Στην μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή των Τούρκων για τον πόλεμο του 1920-22, (διάρκειας… 6 ωρών!) και την μικρασιατική καταστροφή, υπάρχει μια πολύ χαρακτηριστική ιστορική σκηνή που καταγράφτηκε και που δείχνει όλο το μέγεθος της προδοσίας του ελληνικού στρατού και στη συνέχεια και της τραγωδίας του ελληνισμού της Ανατολής.

Ο Μουσταφά Κεμάλ που βρίσκονταν σε ένα ύψωμα και παρακολουθούσε την έναρξη της τουρκικής επίθεσης και τον αιφνιδιασμό των Ελλήνων, φώναξε από το παρατηρητικό του προς το πεδίο της μάχης την ιστορική φράση : «Hacıanestiiii! Nerdesin! Gel de ordularını kurtar!», δηλαδή : «Χατζηανέστη που είσαι ; έλα να σώσεις τον στρατό σου».

Την ίδια ώρα που ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο προδομένος και ουσιαστικά εγκαταλειμμένος από όλους τους συμμάχους του εξοντώνονταν από τα τουρκικά στίφη, ο ηγέτης του, ο Χατζηανέστης, γλεντοκοπούσε στην Σμύρνη και καθησύχαζε τους επιτελείς του ότι… όλα είναι ήσυχα και ότι δεν συμβαίνει τίποτα!

Έτσι άρχισε η μεγάλη τραγωδία του ελληνισμού της Ανατολής

Σε μια άλλη χαρακτηριστική σκηνή μετά την σφαγή του Τουμλού Πινάρ όπου ο προδομένος ελληνικός στρατός υποχωρώντας δέχονταν συνεχώς τις επιθέσεις των Τούρκων, ο Μουσταφά Κεμάλ ομολόγησε στους στρατηγούς του πως οι Έλληνες δεν νικιούνται γιατί δεν είναι γενναίοι, αλλά… γιατί προδόθηκαν από τους ηγέτες τους.

Δυστυχώς, αυτή η ελληνική ιστορία… επαναλαμβάνεται.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *