Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ…«ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ DRONES»

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την προώθηση της λεγόμενης «διπλωματίας των Drones» πέρα της καθαρά πολεμικής χρήσης τους, προωθεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ειδικά στην ανατολή Μεσαίο εξυπηρετώντας, όπως τονίζεται, τα τουρκικά συμφέροντα για την ανάδειξη της Τουρκίας σαν την κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η Τυνησία υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που επισφραγίστηκε με την αγορά τουρκικών Drones στα πλαίσια της αυτή της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας υπέγραψε με την τουρκική βιομηχανίας παράγωγης drones, την TUSAŞ, την αγορά τριών μη επανδρωμένων ιπτάμενων, ANKA-S İHA, με κόστος 80 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα Τουρκία ανέλαβε την ειδική εκπαίδευση 52 στελεχών της πολεμικής αεροπορίας της Τυνησίας.

Στα ίδια πλαίσια η Τουρκιά αποφάσισε να προσφέρει στην Τυνησία σαν οικονομική βοήθεια ένα συμβολικό ποσό, (την ίδια οικονομική βοήθεια η Τουρκία προσέφερε στις χώρες Νίγηρ, Νιγηρία και Κονγκό, στα πλαίσια της τουρκικής πολιτικής διείσδυσης στην Αφρική), για βοήθεια κυρίως στο σύστημα υγείας ενόψει της δοκιμασίας του Κορονοϊού.

Σίγουρα όλες αυτές οι κινήσει της Τουρκίας θα δυσχεραίνουν τις ελληνικές κινήσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *