«Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ» ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ… ΤΡΕΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

5/5 (2)

horoz_magarasi_ve_pontus_hazinesi_h362Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Εδώ και λίγα χρόνια μια τοποθεσία κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου βρίσκεται μια σπηλιά με την χαρακτηριστική ονομασία, «Σπηλιά του Κόκορα» (Horoz Mağarası), έχει κυριολεκτικά τρελάνει τους Τούρκους καθώς πιστεύουν ότι κάπου εκεί κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός που τον εγκατέλειψαν οι Έλληνες Πόντιοι την περίοδο που αποχωρούσε ο ρωσικός στρατός από τον Πόντο μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως αναφέρεται στην περιοχή Araklı της Τραπεζούντας και στην τοποθεσία Kalecik, βρίσκεται μια μεγάλη σπηλιά με μεγάλο βάθος όπου εκεί πιστεύουν ότι κάπου είναι κρυμμένος ένας τεράστιος θησαυρός από χρυσό και λίρες που εγκαταλείφθηκε εκεί από τους Έλληνες την περίοδο που ο ρωσικός στρατός αποχωρούσε από τον Πόντο και οι Τούρκοι κυνηγούσαν τους χριστιανούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το θέμα έχει απασχολήσει και την τοπική Διεύθυνση Πολιτιστικών και Τουριστικών Υποθέσεων και μετά από πολλές πιέσεις έχει δώσει κάποιες άδειες για έρευνα στην περιοχή που συνεχίζεται με πολλές φάσεις.

Οι πρώτες φήμες για την ύπαρξη στο σημείο αυτό ενός μεγάλου θησαυρού, είχαν αρχίσει από το 1985 όταν είχε παρατηρηθεί κάποια κίνηση από αλλοδαπούς που είχαν έρθει εκεί και κάτι έψαχναν χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η εμφάνιση αυτών των ξένων, κίνησε την περιέργεια των εντοπίων και άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες για μεγάλο θησαυρό. Μάλιστα κάποιοι ανέφεραν ότι είχαν ενδείξεις και ομολογίες από κάποιους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που κατάγονται από την περιοχή, ότι μέσα στην σπήλια θάφτηκε μεγάλη ποσότητα χρυσού που η αξία του σήμερα υπολογίζεται σε αμύθητα ποσά.

Όπως ήταν επόμενο άρχισαν να ενδιαφέρονται για το μέρος αυτό πολλοί Τούρκοι σε σημείο να ξημεροβραδιάζονται στην σπηλιά και στην γύρω περιοχή προσπαθώντας να βρουν κάποιο ίχνος από τον χαμένο θησαυρό των Ποντίων.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει βρεθεί τίποτα που να επιβεβαιώνει της φήμες για τον θησαυρό αλλά, όπως αναφέρεται, οι Τούρκοι έχουν κυριολεκτικά τρελαθεί από τον θησαυρό των Ρωμιών στην σπηλιά του Κόκορα και συνεχώς καταστρώνουν και νέα σχέδια για την ανεύρεση του.

Η Σπήλια του Κόκορα κρύβει καλά το μυστικό των Ποντίων που τρέλανε τους Τούρκους!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *