Η ΝΕΑ ΕΝΤΟΣ ΑΛΛΑ…ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ «ΣΚΟΤΕΙΝΗ» ΜΙΤ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε με την πίεση της κυβέρνησης Ερντογάν, προσδιορίστηκαν τα βασικά σημεία που καθορίζουν την δομή δραστηριότητας της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της γνωστής ΜΙΤ, η οποία όπως φαίνεται επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας για τις μυστικές επιχειρήσεις της υπηρεσίας τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο, και αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρων, στο εξωτερικό της Τουρκίας.

Τι φέρνει λοιπόν αυτός ο νόμος για την MIT; Τι υπάρχει στο πακέτο των καθοριστικών σημείων ;

1) Η αποστολή του MIT αποσαφηνίζεται, και επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε υπηρεσία πληροφοριών, άμυνας, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κατασκοπεία.

2) Ενισχύεται η τεχνική υποδομή της MIT που βασίζεται στις τεχνολογίες πληροφοριών. Ειδικότερα, δημιουργείται η νομική υποδομή των δραστηριοτήτων κατά της «κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο» μέσω της τεχνολογίας επικοινωνιών και του διαδικτύου.

3) Η MIT θα έχει τις ίδιες τεχνικές δυνατότητες και νομική υποδομή με τις μεγάλες διεθνείς υπηρεσίας πληροφοριών και θα υποστηρίζεται η ανταγωνιστική της ικανότητα.

.4) Οι δραστηριότητες της που θα εκτελούνται βάσει «εμπιστευτικών κανονισμών θα θεωρούνται νόμιμες και με απαραίτητη διαφάνεια¨.

5) Διασφαλίζεται ότι εκπληρώνει κάθε είδους καθήκοντα που αναθέτει το Συμβούλιο Υπουργών σε θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εθνική ασφάλεια.

6) Οι τεχνικές πληροφορίες, η επίθεση στον κυβερνοχώρο, η «άμυνα στον κυβερνοχώρο» κατά των προσπαθειών κατασκοπίας σε βάρος της χώρας περιλαμβάνονται επίσης στους τομείς των δραστηριοτήτων της MIT

7) Η τεχνολογία στον κυβερνοχώρο της MIT θα φτάνει στο ίδιο επίπεδο με τους ομολόγους της σε ξένες χώρες και θα διαθέτει νομική υποδομή.

8) Επί του παρόντος, η νομική κάλυψη και οι δραστηριότητες από τις αστυνομικές μονάδες και τις μονάδες πληροφοριών χωροφυλακής θα καλύπτονται επίσης και από την MIT.

9) Οι διαπραγματεύσεις και η διαδικασία επίλυσης σοβαρών προβλημάτων καλύπτονται από ασφαλιστικές και νομικές εγγυήσεις. Εάν η MIT το κρίνει απαραίτητο, θα μπορεί να επικοινωνήσει ακόμη και με τρομοκρατικές οργανώσεις.

10) Τα κρατικά ιδρύματα και οι ιδιωτικοί οργανισμοί υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες στην MIT.

11) Τα μέλη του MIT που αποκρυπτογραφούν εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τιμωρούνται.

12) Διευρύνονται οι αρμοδιότητες και ο τομέας δράσης αντιμετώπισης σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης που σχετίζονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας Της ανατίθεται η εντολή και ο τομέας της προληπτικής νοημοσύνης και του HRK (Countering Intelligence).

13) Εάν η MIT σε κάποια επιχείρηση υποστηρίζει την θέση ότι , «Το έκαναν ως μέρος του καθήκοντός τους», οι εισαγγελείς δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν έρευνα εναντίον των μελών του MIT, (νομική ασυλία τυχόν «παρανομιών»).

14) Η MIT θα μπορεί να κάνει κάθε είδους ηλεκτρονική ακρόαση και παρακολούθηση.

15) Η MIT θα είναι σε θέση να συνδέσει τόσο το υπάρχον προσωπικό όσο και εκείνους που θα διοριστούν στην νέα MIT με τον «ανιχνευτή ψεμάτων».

16) Η MIT θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε συναλλαγή σχετικά με αλλοδαπούς.

17) Η ΜΙΤ θα ενισχύεται οικονομικά από το Ταμείο Αμυντικής Βιομηχανίας.

18) Η MIT θα μπορεί επίσης να εκτελεί διασυνοριακές αποστολές, (στο εξωτερικό), που σχετίζονται με την ασφάλεια του κράτους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *