Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ : ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

5/5 (7)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η σταδιακή στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου εντάθηκε μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974 και κυρίως την δημιουργία της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, με καθαρά επιθετικό χαρακτήρα και με ένα μεγάλο αποβατικό στόλο.

Δηλαδή ασκείται το αυτονόητο δικαίωμα κάθε χώρας προάσπισης της εθνικής της κυριαρχίας από άμεση εξωτερική εχθρική απειλή.

Σήμερα κάποιοι φέρνουν στην επιφάνεια ξανά το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών

Η βασική προϋπόθεση είναι να διαλυθεί οργανικά η Στρατιά του Αιγαίου και να τραβηχτούν οι κύριες τουρκικές βάσεις σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τα σύνορα. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το αποδεχτεί η τουρκική κυβέρνηση.

Και εδώ είναι η μεγάλη παγίδα σε βάρος της Ελλάδας : Για να επιστρέψουν πίσω οι τουρκικές δυνάμεις χρειάζονται ένα σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα, ενώ η Ελλάδα για να επανεξοπλίσει πάλι τα νησιά θα χρειαστεί πολλούς μήνες και θα υπάρχει μέχρι τότε ένα σοβαρό κενό εθνικής ασφάλειας.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι πριν μερικές ημέρες ανέφερε ότι «Η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει εργασίες για νομικές διαδικασίες», κι ενώ οργιάζει η φημολογία ότι έχει υπογραφή σχετικό πρακτικό για έναρξη συζητήσεων επί του θέματος από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση μερική ή ολική έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις:

Η δεύτερη πρόταση για μερική αποστρατικοποίηση σε μικρότερο βαθμό, που σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν τα βαρέα όπλα του Πυροβολικού (δηλαδή ρουκετοβόλα και βαριά πυροβόλα), θέτει ως προϋπόθεση να διαλυθεί οργανικά η στρατιά του Αιγαίου με μετακίνηση όσο δυνατόν περισσότερων μονάδων στα ανατολικά.

Το πρακτικό αυτό, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής προεδρίας, όπως και της Αθήνας και του Βερολίνου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει άμεσα για το αν έχει υπογράψει πρακτικό με το οποίο δέχεται την έναρξη συζήτησης για αποστρατικοποίηση, μερική ή ολική των νησιών του Αιγαίου ή για κάτι ανάλογο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *