Η Ιερά Σύνοδος αρνείται να δει την μεγάλη Θεομηνία! Το φοβερό όραμα με το οποίο η Παναγία φανέρωσε τα πνευματικά αίτια της πανδημίας! Οι ευθύνες του πιστού λαού. …….

5/5 (2)

=π.Δ…ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΡΙΕ, ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΗΜΙΝ!!!

ΕΝΑΣ …ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ;

ΠΑΡΟΡΓΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ.

Αυτά που ζήσαμε φέτος είναι απίστευτα και πρωτοφανή!

Για πρώτη φορά στην ιστορία δεν γιορτάσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που είναι διπλή γιορτή· θρησκευτική και εθνική!

Για πρώτη φορά δεν αξιωθήκαμε να πάμε στις εκκλησιές τις Παρασκευές της Σαρακοστής για να κάνουμε τους Χαιρετισμούς στην Παναγία, ούτε μπορέσαμε τη Μεγάλη Εβδομάδα να συμμετάσχουμε στα πάθη του Κυρίου!

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι Χριστιανοί της Ελλάδας δεν γιόρτασαν Ανάσταση στους Ναούς!

Είναι φοβερό!

Και το αδυσώπητο ερώ τημα:

Είναι τυχαία όλ’ αυτά;

Ασφαλώς όχι!

Ο Θεός, που δεν αφήνει ούτε ένα σπουργιτάκι να πέσει νεκρό αν δεν το επιτρέψει ο ίδιος (Ματθ. 10,29),

Αυτός που προνοεί και για την πιο ασή μαντη λεπτομέρεια της ζωής μας, δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στην Εκκλησία Του, αν δεν υπήρχε σοβαρότατος λόγος.

Αλλά θα αναρωτηθεί κάποιος:

«Μα τί το ιδιαίτερο έχει η εποχή μας ώστε να ξεσπάσει η οργή του Θεού;

Πάντοτε υπήρχαν διαζύγια,πάντα γίνονταν εκτρώσεις, αδικίες κ.λ.π.».

είναι αλήθεια αυτό.

Αλλά στις μέρες μας δεν έχει κορυφωθεί μόνο η αμαρτία, αλλά και η ασέβεια.

Ο Θεός δεν έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τους λαϊκούς· έχει όμως από τους αφιερωμένους σ’ Αυτόν μοναχούς, κληρικούς και επισκόπους.

Και, δυστυχώς, οι περισσότεροι απ’ αυτούς επιδεικνύουν σήμερα μία εγκληματική αδιαφορία απέναντι στην προδοσία της Πίστης μας, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Αυτό το είχε επισημάνει και ο Άγιος Παΐσιος, όσο ζούσε, και είχε πει ένα βαρύ λόγο:

«Ο προφήτης Ηλίας τροχίζει και ετοιμάζει το “μαχαίρι” του και μάλιστα πρώτα θα αρχίσει από τους πατριάρχες, τους δεσποτάδες, τους παπάδες και τους μοναχούς!»1

(Ως γνωστόν, ο προφήτης είχε δώσει εντολή να σφαγιαστούν 300 ιερείς “της αισχύνης” (Γ΄ Βασ. 18,40).

Η Εκκλησία μάς έχει προειδοποιήσει ότι μόλις εμφανιστεί ο Αντίχριστος θα ξαναέλθει κι ο προφή της Ηλίας ―ο οποίος δεν πέθανε!― για να ενημερώσει τους ανθρώπους2).

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σο βαρά γεγονότα και μεγάλες προδοσίες στην Πίστη, τις οποίες, δυστυχώς, ανέχτηκαν οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες μας. Αναφέρουμε, ενδεικτικά και συνοπτικά μερικές:

Η Εκκλησία της Ελλάδος, το 2016, μετά από άσκηση έντονης ψυχολογικής πίεσης, υπέκυψε και αποδέχτηκε τις αιρετικές αποφάσεις της, δήθεν, «πανορθόδοξης» ψευδοσυνόδου της Κρήτης, που αναγνώρισε όλες τις αιρετικές παρασυναγωγές ως «Εκκλησίες»!3

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζοντας τον αιρετικό Οικουμενιστικό κατήφορο των τελευταίων δεκαετιών, αφού αναγνώρισε ως «Εκκλησίες» όλους τους αιρετικούς (Παπικούς, Μονοφυσίτες κ.λ.π.), αλλά και ως «ισότιμους δρόμους σωτηρίας» τις άλλες θρησκείες (Ισλάμ, κ.ά) έφτασε στο αποκορύφωμα της βλασφημίας διαστρέφοντας το δόγμα της Αγίας Τριάδος, προκειμένου να μας πει ότι …ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει «Πρωτείο» μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία!4

To 2019, η Εκκλησία της Ελλάδος έγινε συνένοχη στο μεγάλο Σχίσμα που προκάλεσε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην Ορθοδοξία, παραχωρώντας ―παράνομα και αντικανονικά― «αυτοκεφαλία» σε σχισματικούς ψευτοκληρικούς της Ουκρανίας και περιφρονώντας την Κανονική Σύνοδο της χώρας!

Με αυτήν την φρικτή πράξη της, η Ελλαδική Εκκλησία ήρθε σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 13 αυτοκέφαλες Εκκλησίες που δεν αναγνώρι σαν τους Σχισματικούς!5

Ερωτούμε: Όλες αυτές τις προδοσίες τις γνωρίζει ο πιστός λαός;

Στην προ Χριστού εποχή, ο Κύριος, αγανακτισμένος από τους Ισραηλίτες, σταμάτησε τις λατρευτικές τους εκδηλώσεις λέγοντάς τους:

«Δεν τις θέλω πλέον τις θυσίες σας.

Τις σιχαίνομαι!»(Ησ. 1,14).

Ο Θεός να με συγχωρήσει, αλλά πιστεύω ότι ένα ανάλογο μήνυμα έστειλε και σ’ εμάς.

Είναι σαν να μας είπε:

Με έχετε παροργί σει με τις αμαρτίες σας και κυρίως με την ασέβειά σας!

Δεν θέλω να έλθετε στους Ναούς μου!

Δεν θέλω να ασπασθείτε τις εικόνες των Αγίων μου και τον ΤίμιοΣταυρό μου!

Δεν θέλω να κάνετε περιφορά του επιταφίου μου!

Φέτος θα πείτε το “Χριστός Ανέστη” έξω από τον Οίκο μου, για να συνέλθετε και να μετανοήσετε!

Καθημερινά βλασφημείτε εμένα και τη μητέρα μου!

Εκατοντάδες χιλιάδες έμβρυα τα σκοτώνετε κάθε χρόνο με τις εκτρώσεις και τα πετάτε στους υπονόμους!

Τα παι διά σας δεν φροντίζετε να τα διαπαιδαγωγείτε με βάση το Ευαγγέλιο, αλλά τα παρατάτε, ώρες ολόκληρες, μπροστά στις οθόνες και στα κινητά τηλέφωνα!

Ελαφρά τῃ καρδίᾳ διαλύετε το γάμο σας και παίρνετε διαζύγια!

Μοιχεύετε, ψεύδεστε, κα τακρίνετε και αδικείτε τους συνανθρώπους σας…

Ψηφίζονται αντίχριστα νομοσχέδια κι εσείς αδιαφορείτε!

Παίζονται, σε κινηματογράφους και θέατρα, παραστάσεις που προσβάλλουν εμένα και τους Αγίους μου και το ανέχεστε!

Εδώ και χρόνια, ανάξιοι αρχιερείς ποδοπατούν το Ευαγγέλιο, αθετούν τους Ιερούς Κανόνες και τις Οικουμενικές Συνοδούς, νοθεύουν τα αιώνια δόγματα της Εκκλησίας για την οποία έχυσα το αίμα μου, κι εσείς όχι μόνο δεν διαμαρτύρεστε, αλλά αυτούς τους λυκοποιμένες τούς αναγνωρίζετε ως “ορθοτομούντες” και τους υπακούετε τυφλά!

Οι θεολογικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν αλωθεί από τον Οικουμενισμό και δεν σας καίγεται καρφί!

Η δαιμονική αίρεση έχει μπει ακόμη και στα σχολεία και δηλητηριάζει τα παιδάκια, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί σας!

Ἱδού, ἀφίεται ὁ οἶκος ὑμῶν ἔρημος!

Θα ερημώσουν οι εκκλησιές σας!”

Πρόκειται για ολοφάνερη Θεομηνία την οποία, δυστυχώς, δεν φαίνεται να την κατάλαβαν οι ταγοί της Εκκλησίας μας, από το στόμα των οποίων δεν ακούσαμε, μέχρι σήμερα, κα μία αυτοκριτική, κανένα λόγο μετανοίας!

ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!

Όσοι κατοικούμε στην πόλη της Πτολεμαΐδας έχουμε τη μεγάλη ευλογία να έχουμε ανάμεσά μας μια αγία Γερόντισσα που υπήρξε πνευματική θυγατέρα της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας. Πρόκειται για τη «γιαγιά Κυριακή» ή «κυρά-Κίτσα», όπως την λέει ο κόσμος.

Η 94χρονη αυτή γερόντισσα έχει κάνει το σπίτι της οίκο δημόσιας προσευχής και κατέχει το τσεμπέρι της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας, το οποίο ευωδιάζει και θαυματουργεί!

Μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό της είχαν και αρκετοί μητροπολίτες, όπως οι μακαριστοί Φλωρίνης Αυγουστίνος και Σιατίστης Αντώνιος.

Μόλις μία μέρα πριν βγει η κυβερνητική εντολή για το κλείσιμο των Ναών (του περα σμένου Μαρτίου) είδε ένα φοβερό όραμα, ενώ παρακολουθούσε μία ακολουθία στο Ναό της Αγίας Σκέπης της πόλης μας.

Είδε, ξαφνικά, μια τεράστια μαύρη κουρτίνα να σκεπάζει, απ’ ά κρη σ’ άκρη, το ιερό και πάνω της να εμφανίζονται χιλιάδες ζωύφια!

Ένα θέαμα φρικιαστικό!

Στη συνέχεια, είδε να την πλησιάζει μία μαυροφορεμένη γυναίκα και να κάθεται δίπλα της.

Από τα λεγόμενά της κατάλαβε ότι ήταν η Παναγία.

Η Μητέρα του Κυρίου τής είπε ότι έχει πληθύνει υπερβολικά η αμαρτία και η ασέβεια και ότι «οι σύγχρονοι άνθρωποι ομοιάζουν με την γενιά της εποχής του κατακλυσμού του Νώε!

Γι’ αυτό και αυτά που βλέπεις θα σκορπιστούν σε όλη τη γη!»

Το πιο συνταρακτικό, όμως, που της είπε είναι ότι «από τους πατριάρχες, τους αρχιεπισκόπους, τους μητροπολίτες και τους ιερείς, θα σωθούν οι εκλε κτοί των εκλεκτών», δηλαδή ελάχιστοι!

Για δύο εβδομάδες, η ευλαβέστατη γερόντισσα ήταν συγκλονισμένη από το φοβερό όραμα.

Τα μάτια της ήταν κατακόκκινα από το κλάμα!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ. ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ; Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ!»

Ας το πάρουμε, επιτέλους, απόφαση κι ας μην συμπεριφερόμαστε λες και έχουμε πάθει πνευματική λοβοτομή!

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους μητροπολίτες μας!

Οι περισσότεροι είναι «μισθωτοί Ποιμένες» (Ιω. ι´, 12)

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Το επιβεβαί ωσε και ο Άγιος Παΐσιος λέγοντας ότι «η μόνη έλλειψη που παρουσιάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι η έλλειψη σοβαρών Ιεραρχών με πατερικές αρχές»!6

Πράγματι, οι περισσότεροι μη τροπολίτες δεν έχουν ούτε πατερικό πνεύμα, ούτε σοβαρότητα.

Και βέβαια αυτό δεν είναι τυχαίο· οφείλεται στον πονηρό τρόπο εκλογής τους που προωθεί, κυρίως, όχι τους ενάρετους αρχιμανδρίτες, αλλά όσους κολακεύουν, κάνουν δημόσιες σχέσεις και βρίσκονται στο περιβάλλον του εκάστοτε αρχιεπισκόπου!

Για μένα, η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι Ποιμένες μας έχουν αποξενωθεί από τον Θεό είναι ότι ενώ ζούμε σε μία κατ’ εξοχήν αντιχριστιανική εποχή, δεν διώκεται κανείς τους!

Διαψεύδουν τον λόγο του ίδιου του Χριστού:

«Εἰ ἐμέ ἐδίωξαν καί ὑμᾶς διώξουσιν» (Ιω. 15, 20), που τον είπε απευθυνόμενος στους μαθητές Του και δι’ αυτών στους Χριστιανούς, κληρικούς και επισκόπους όλων των αιώνων.

Δηλαδή: “εφ’ όσον δίωξαν εμένα, θα διώξουν και ’σάς».

Είναι σαν να τους έλεγε:“εφ’ όσον κυνήγησαν, με λυσσαλέο τρόπο, εμένα, τον Θεάνθρωπο, τον αναμάρτητο, πολύ περισσότερο θα καταδιώ ξουν εσάς που είστε άνθρωποι με ελαττώματα, λάθη και αδυναμίες.

Δεν πρόκειται να την γλιτώσετε!”

Δύο τινά λοιπόν συμβαίνουν σήμερα:

Ή ζούμε σε μιά αγγελική κοινωνία που έχει ως οδοδείκτη το Ευαγγέλιο και δεν το έχουμε καταλάβει ή οι περισσότεροι παπάδες και δεσποτάδες έχουν προδώσει την αποστολή τους, γι’ αυτό και δεν υφίστανται καμία δίωξη, αφού, πολύ απλά, τα έχουν καλά με τους «Ισχυρούς της ημέρας» και σιωπούν μπροστά σε οτιδή ποτε και οποιονδήποτε προσβάλει την Πίστη μας!

Γι’ αυτό και διαβιούν σαν πρίγκηπες.

Παλαιότερα, η Ιεραρχία διέθετε γενναίους αρχιερείς, όπως τον Ελευθερουπόλεως Αμ βρόσιο και τον Φλωρίνης Αυγουστίνο, ο οποίος δεν δίστασε να τα βάλει όχι μόνο με πρωθυπουργούς και βασιλιάδες, αλλά και με τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές!

Αξιομνημόνευτη είναι και η περίπτωση του τέως Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος διακινδυνεύοντας όχι μόνο το θρόνο του, αλλά και τη ζωή του, έσωσε χιλιάδες Έλληνες Εβραίους από τα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς!

Νωρίτερα, απέφυγε να παραστεί στην παράδοση της Αθήνας στα στρατεύματα κατοχής και αρνήθηκε να ορκίσει την πρώτη κυβέρνηση δοσιλόγων.

Και όχι μόνο αυτά.

Όταν η Γερμανική διοίκηση έβγαλε διαταγή να μεταφερθούν χιλιάδες Έλληνες στα πολεμικά εργοστάσια της Γερμανίας, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους Γερμανούς εργάτες που ήθελαν να τους στείλουν στο μέτωπο, ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε τον Γερμανό ανώτατο διοικητή ότι αν προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια, αυτός θα έδινε εντολή, από το πρωί έως το βράδυ, να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών!

Έτσι, οι Γερμανοί φοβούμενοι μήπως πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη χώρα μας, αποφάσισαν να υπαναχωρήσουν, με αποτέλεσμα οι Ναζί να πάρουν εργάτες από όλες τις κατακτημένες χώρες, εκτός …από την Ελλάδα!

Και τώρα, προσπαθήστε να συγκρίνετε εκείνους τους λεοντόκαρδους αρχιερείς με τους σύγχρονους δεσποτάδες, κάποιοι εκ των ο ποίων φαίνεται να «φοβούνται και τη σκιά τους», μολονότι ζούμε σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας!

Ο Πατήρ Αυγουστίνος είχε πει ότι:

«Αλωνίζουν εδώ στην Ελλάδα οι αιρετικοί, αλωνίζουν οι άθεοι, αλωνίζουν οι πάντες, διότι δεν έχουμε Εκκλησία ζώσα και ελευθέρα, διότι δεν έχουμε επισκόπους που να ζούνε και να πεθαί νουν για την Πίστη μας· δεν υπάρχουν!

Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα Χρυσόστομος, δεν υπάρχει σήμερα Βασίλειος.

Δυστυχώς, οι ολίγοι καλοί επίσκοποι που υπάρχουν είναι δειλοί, δεν έχουν σθένος να αγωνισθούν!

Τρέμουν, φοβούνται να μην καθαιρεθούν!…

Σήμερα αγών δεν γίνεται.

Κληρικοί δεν αγωνίζονται.

Δεν υπάρχει αγωνιστικό πνεύμα.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Ο αγώνας πέφτει στον λαό!»7

Απέναντι, λοιπόν, σ’ όλο αυτό το φρικτό σκηνικό της σημερινής βλασφημίας και ασέβειας χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ο πιστός λαός.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να συμπαρασταθεί και να στηρίξει τους ιερείς που ομολογούν.

Το ζήτημα με τις μάσκες είναι καθαρά δογματικό:

Αμφισβητείται και υβρίζεται η Άκτιστη Χάρις του Αγίου Πνεύματος και εξισώνεται ο Οίκος του Θεού με τον κάθε κοινόχρηστο χώρο!

Έχουμε αναβίωση της αίρεσης του Βαρλαάμ και της Εικονομαχίας!

Και η καλύτερη συ μπαράσταση είναι μία:

Κανένας Χριστιανός να μην μπει με μάσκα στους Ναούς!

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να μείνουμε στον περίβολο της εκκλησίας και να ακούσουμε τη Λειτουργία από τα μεγάφωνα, παρά να μπούμε μέσα στον Οίκο του Θεού μ’ αυτήν την ασεβή εμφάνιση και «τηρώντας αποστάσεις»!

Αυτή η εικόνα με τις μάσκες εντός του ιερού Ναού είναι μια αποκρουστική εικόνα· μια εικόνα Αντιχρίστου!

Ας μείνουν μέσα στους Ναούς μόνοι τους οι Μητροπολίτες, μαζί με τον παπά και τους ψάλτες!

Πριν από 11 χρόνια, ο μακαριστός αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης είχε πει, προφητικά, ότι «τα καρναβάλια θα μπουν με νόμο στην Εκκλησία και όσοι δεν θα γίνονται καρναβάλια θα διώκονται!

Έχετε να δείτε πολλά αίσχη.

Θα κάνετε χιλιόμετρα για να βρείτε σωστό ιερέα και σωστό πνευματικό!» 8

Παράδοση των Αγίων Πατέρων διακηρύσσει ότι «φρουρός» της Ορθοδόξου Πίστεως είναι ο πιστός λαός!9

Ζούμε σε καιρό Αποστασίας.

Οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε.

Αν αδιαφορήσουμε, η οργή του Θεού θα πέσει στα κεφάλια μας και στα κεφάλια των παιδιών μας!

 

Οι πρόγονοί μας, ποθώντας την υλική ελευθερία, που είναι ασύγκριτα υποδεέστερη της πνευματικής, έλεγαν ―και το πίστευαν― «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή!».

Καλύτερα να πεθάνουμε από κορωνοϊό, παρά να ζήσουμε μια αναξιοπρεπή ζωή, όντες συμβιβασμένοι και ανεχόμενοι την εξύβριση του Χριστού μας και των αιωνίων δογμάτων της Εκκλησίας Του «ἣν περιεποιήσατο διὰ τοῦ ἰδίου αἵματος»! (Πράξ. 20, 28)

Πτολεμαΐδα 11/10/2020

Μνήμη των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου

Βασίλης Κερμενιώτης

Υπαγ. στην Ι. Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

https://kermeniotis.blogspot.com

                        ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 

1. Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγιορείτου, «Σκεύος εκλογής» σελ. 220

2. «Ο Προφήτης Ηλίας δεν πέθανε ποτέ και θα επιστρέψει πριν τη Δευτέρα Παρουσία» https://www.briefingnews.gr/orthodoxia/o-profitis-ilias-den-pethane-pote-kai-tha-epistrepsei prin-ti-deytera-paroysia

3. «Η Αγία και μεγάλη Σύνοδος πλήγωσε βαριά το σώμα της Εκκλησίας μας» https://drive.google.com/file/d/1D_yz_y5X0MEyGdZKULcqkX4Rn-JkSICn/view?usp=sharing 4. Για παράδειγμα, το 2009, ο νυν αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (τότε Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου) μιλώντας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Αμερι κής, είπε τα εξής: «Ἡ ἄρνηση ἀναγνωρίσεως πρωτείου τινός στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, ἑνός πρω τείου τό ὁποῖο δέν μπορεῖ νά ἐνσαρκώσει παρά κάποιος Πρῶτος ―τουτέστι κάποιος Ἐπίσκοπος, ὁ ὁποῖος ἔχει τό προνόμιο νά εἶναι ὁ πρῶτος μεταξύ τῶν ἀδελφῶν του Ἐπισκόπων― συνιστᾶ αἵρεση. Εἶναι ἀπαράδεκτο αὐτό πού συνήθως λέγεται, ὅτι ἡ ἑνότητα μεταξύ τῶν Ὀρθοδόξων δια σφαλίζεται εἴτε ὑπό μιᾶς κοινῆς πίστεως καί λατρείας εἴτε ὑπό τοῦ θεσμοῦ τῆς Οἰκουμενικῆς Συ νόδου. Καί οἱ δυό αὐτοί παράγοντες εἶναι ἀπρόσωποι, ἐνῶ στήν ὀρθόδοξη θεολογία μας ἡ ἀρχή τῆς ἑνότητάς μας εἶναι πάντοτε ἕνα πρόσωπο. Πράγματι, ὅπως στό ἐπίπεδο τῆς Ἁγίας Τριάδος ἡ ἀρχή τῆς ἑνότητας δέν εἶναι ἡ θεία οὐσία, ἀλλά τό πρόσωπο τοῦ Πατρός (ἡ «μοναρχία» τοῦ Πα τρός), ἔτσι καί στό ἐκκλησιολογικό ἐπίπεδο, στήν τοπική ἐκκλησία, τό σημεῖο τῆς ἑνότητας δέν εἶναι τό πρεσβυτέριο ἤ ἡ κοινή λατρεία τῶν χριστιανῶν, ἀλλά τό πρόσωπο τοῦ Ἐπισκόπου. Ἑπο μένως, ἐπί πανορθοδόξου ἐπιπέδου ἡ ἀρχή τῆς ἑνότητας δέν μπορεῖ νά στηρίζεται ἐπί μιᾶς ἰδέας ἤ ἑνός θεσμοῦ, ἀλλά πρέπει νά εἶναι κάποιο πρόσωπο, ἄν βέβαια θέλουμε νά παραμείνουμε συ νεπεῖς στή θεολογία μας».

Περιοδικό «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ» του Οικ. Πατριαρχείου, αριθ. 698/31.3.2009.

5. «Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης για ουκρανική αυτοκεφαλία: Σφάλμα η αναγνώριση από την Εκκλη σία της Ελλάδος» https://sputniknews.gr/ellada/201910144868135-prot-theodoros-zisis-gia oukraniki-autokefalia-sfalma-i-anagnorisi-apo-tin-ekklisia-tis-ellados/

6. «Επιστολή περί των Ενωτικών – Οικουμενιστών του Πατρός ημών Γέροντος Παϊσίου» https://orthodoxfathers.com/logos/Epistoli-peri-enotikon-oikoumeniston-tou-Patros-imon Gerontos 

Paisiou?fbclid=IwAR1gPQSnSVv1RkvLtwDXhyzpGc0kEqMU0Om3gOxiV5AjojnGXNHPVaHfq30  7. Το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο:

ture=player_%20embedded

8. Εφημερίδα «Στύλος Ορθοδοξίας», φύλλο 225, Οκτώβριος 2020.

9. Τη σημασία του ρόλου των λαϊκών στην διατήρηση της Πίστεως της Εκκλησίας τόνισε η μνη μειώδης απάντηση των πέντε Πατριαρχών (Κωνσταντινουπόλεως, Ρώμης, Ιεροσολύμων, Αντιο χείας και Αλεξανδρείας) στον Πάπα, το 1848, που διεκήρυξαν ότι: «Σε μας [τους Ορθοδόξους], ούτε Πατριάρχες, ούτε Σύνοδοι μπόρεσαν ποτέ να εισαγάγουν νέα [δόγματα], διότι ο υπερασπιστής της θρησκείας είναι το ίδιο το σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή ο ίδιος ο λαός, ο οποίος θέλει το θρήσκευμά του αιωνίως αμετάβλητο και ομοειδές με αυτό των Πατέρων του» (μτφ). (§17), εν Ιω. Καρμίρη, Τα Δογματικά και Συμβολικά Μνημεία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, τόμ. Β΄, εν Αθήναις 1953, σελ. 920.

Του Βασίλη Κερμενιώτη

Τό είδα>>> ΕΔΩ

www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Συναφή Άρθρα

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *