Η «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ», ΤΑ «ΣΗΜΑΔΙΑ» ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ (βιντεο)

kayakilise-urla-08-12-12-06-03-800px-800px-800pxΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες ανακαλύψεις των Τούρκων, δηλαδή των σημερινών κατοίκων της αγιωτόκου Μικρής Ασίας, από εκκλησιές και άλλα σημάδια επανεμφάνισης της Ορθοδοξίας.

Στην σημερινό βίντεο παρουσιάζεται από τους Τούρκους η λεγόμενη «Εκκλησία του Βράχου» που ανακαλύφθηκε το 2014 στα Ούρλα της Μικράς Ασίας, η «Εκκλησία των Απίστων» όπως την ονομάζουν τώρα οι εντόπιοι, μια μυστήρια όπως την χαρακτήρισαν ελληνορθόδοξη εκκλησία που κάποτε θα πρέπει να ήταν ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος των Ελληνορθόδοξων χριστιανών και σήμερα είναι ένα σπήλαιο μέσα σε βράχους, τόπος έρευνας των Τούρκων.

Η εκκλησία βρίσκεται στο χωριό Söyüt στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης στα γνωστά Ούρλα, όπου κάποτε κατοικούσαν πολλοί Ρωμιοί.

Πρόκειται για μα λαξευτή εκκλησία της πρωτοχριστιανικής περιόδου η ανακάλυψη και παρουσία της η καλυτέρα τα ίχνη της, έγιναν από την Φιλοσοφική Σχόλη του πανεπιστήμιου Dokuz Eulül Universitesi της Σμύρνης.

Διακρίνονται όπως αναφέρεται τα ίχνη εσωτερικού διαζώματος και λαξευτά καθίσματα.  Στους βράχους όπως αναφέρεται υπάρχουν ίχνη από Σταυρούς που δίνουν και το στίγμα του χώρου. Στο διάζωμα διακρίνεται η φιγούρα ενός αγνώστου αγίου, ενώ παραδίπλα η αδιόρατη φιγούρα ενός άλλου μεγάλου σταυρού.

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι η εκκλησία ανάγεται από τον έκτο μΧ αιώνα. Η περιοχή θεωρείτο τότε ιερή, καθώς ήταν από τα πρώτα μεγάλα Ελληνορθόδοξα κέντρα της Μικράς Ασίας και συγκέντρωνε πλήθος ελληνορθόδοξων μοναχών και ασκητών.

Πεδίο μεγάλης έρευνας για εμάς που σήμερα θέλουμε να αγνοούμε την ίδια μας την ταυτότητα.

«Το στίγμα της Ρωμιοσύνης ποτέ δεν χάθηκε στον πραγματικά φυσικό του χώρο και σήμερα έτυχε αλλόδοξοι με πολλούς τρόπους να το ξαναδίνουν στο φως».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. 20 Φεβ. 2016

    […] ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος http://www.nikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *