Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ- ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ

5/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις μετά το αποτυχόν πραξικόπημα στην Τουρκία είναι οι μεγάλες εκκαθαρίσεις σε βαθμό αποδυνάμωσης στις ένοπλες δυνάμεις, μια διαδικασία που δεν σταμάτησε από τον Ιούλιο του 2016 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς να φαίνεται πως θα σταματήσει σύντομα, (αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι καλλιεργούν συστηματικά την τουρκοφοβία).

Από το 1971 μετά την τότε στρατιωτική επέμβαση προς την κυβέρνηση Ντεμιρέλ, είχε αρχίσει η διείσδυση των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με έρευνα του Alıcan Uludağ, της Cuhurriyet.

Όπως αναφέρεται, λίγο καιρό πριν από το αποτυχών πραξικόπημα του 2016 είχε παρουσιαστεί μια εκτενή αναφορά στον Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας 660 σελίδων, που παρουσίαζε τα στοιχεία της διείσδυσης του Γκιουλέν στο στράτευμα.

Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η αποκάλυψη του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, (Hurrıyet 20/7/2016), ο οποίος είχε αναφέρει σε εκπομπή στο κανάλι STAR, ( η εκπομπή είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 25 Ιουλίου του 2014), ότι αυτός είχε δώσει από τότε στους κυβερνητικούς εκτενείς καταλόγους μελών του Φετουλάχ Γκιουλέν στο στράτευμα. Στους καταλόγους αυτούς ο Μπασμπούγ επεσήμανε από τότε την μεγάλη διείσδυση του Γκουλέν στα σώματα ασφαλείας καθώς και στον στρατό ξηράς, ναυτικό και αεροπορία. Λόγω όμως του ότι τότε ήταν ακόμα κατηγορούμενος για την συνομωσία Balyoz, δεν είχε γίνει τίποτα για να εξαρθρωθεί όλο αυτό το δίχτυο στις ένοπλες δυνάμεις.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τον Alıcan Uludağ, ενώ από το 1971 είχε αρχίσει η είσδυση των Γκιουλενικών στο στράτευμα, από το 1984 η διείσδυση αυτή εντατικοποιήθηκε. Από τότε οι Γκιουλενικοί αποκτούσαν θέσεις στρατηγικής σημασίας και στις στρατιωτικές σχολές. Μέχρι το 2014, όπως αναφέρεται, οι Γκιουλενικοί που κατείχαν υψηλές θέσεις στο στράτευμα υπολογίζονταν στους 400 ανώτατους αξιωματικούς.

Μετά την πολιτική επικράτηση του ΑΚΡ γίνεται ευκολότερη η διείσδυση των Γκουλενικών καθώς οι οργανώσεις του Γκιουλεν είχαν πρωτοστατήσει στην πολιτική επικράτηση του Ερντογάν. Οι πιστοί στον Ερντογάν στο στράτευμα το 2013, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ήταν ελάχιστοι. Σταδιακά ο ίδιος ο Ερντογάν αντιλήφθηκε την μεγάλη αυτή διείσδυση και ότι ουσιαστικά ο Φετουλάχ Γκιουλέν είχε ένα παράλληλο κρατικό και στρατιωτικό μηχανισμό που λειτουργούσε ανεξάρτητα από τα κυβερνητικά όργανα.

Ο Ερντογάν τότε εκμεταλλεύτηκε τους Γκουλενικούς για να εξουδετερώσει τότε τους υπ’ αριθμόν ένα εχθρούς του, τους κεμαλικούς αξιωματικούς. Με την αποκάλυψη των συνομωσιών Ergenekon και Balyoz για την οποία βοήθησαν ουσιαστικά οι πυρήνες των Γκιουλενικών, αρχίζει η πρώτη εξάρθρωση των αντιπάλων του κεμαλικών αξιωματικών από το στράτευμα. Παρ όλα αυτά ο Ερντογάν διαβλέποντας ποιος θα είναι ο κύριος αντίπαλος του προχώρησε στην δίωξη μονό 72 στρατηγών και άλλων 400 αξιωματικών.

Η διείσδυση των Γκουλενικών συνεχίζονταν με επικίνδυνο ρυθμό και αυτό είχε θορυβήσει τον Ερντογάν. Σε μια αναφορά του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του Γκιουλέν, του Kemalettin Özdemir στις 6 Ιουνίου του 2015, μέσα στο στράτευμα ο Γκκιουλέν ήλεγχε το 60% των στελεχών. Ήδη μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ του Ερντογάν και του Γκιουλέν.

Όπως είχε γίνει γνωστό την περίοδο 2007-2013 είχαν εισέρθει οι περισσότεροι Γκιουλενικοί σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές πολέμου. ¨Έτσι εξηγείται οι εντυπωσιακές επεμβάσεις μετά το αποτυχόν πραξηκόπημα σε όλες σχεδόν τις στρατιωτικές σχολές, όπως αυτή του στρατού Ξηράς την Kuleli Askerı Lise στην Κωνσταντινούπολη στις 16/7/2016, δηλαδή μόλις μια μέρα μετά το πραξικόπημα και η άμεση σύλληψη 80 σπουδαστών.

Μετά την πλήρη αποτυχία του πραξικοπήματος-οπερέτα, για πολλούς κατευθυνόμενο, άρχισαν οι μαζικές διώξεις που συνεχιστήκαν χωρίς διακοπή. Εντύπωση προκαλεί και η στάση του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, που έδειξε ότι είχε αποτελέσει ένα πρόχωμα του Ερντογάν στην εξουδετέρωση του διχτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν γενικά στις ένοπλες δυνάμεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. Σε ένα ιδιόκτητο αγρόκτημα λοιπόν 10 στεμμάτων σε υψόμετρο 800 μέτρων και με θέα ανατολικά τον Κορινθιακό Κόλπο και δυτικά το όρος Κυλλήνη (Ζήρεια το ονομάζουμε οι ντόπιοι), στον δρόμο που οδηγεί στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, θα βρείτε την φάρμα μας και θα μπορέσετε να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό της, αλλά και να αγοράσετε σαλιγκάρια. https://officialsnailfarm.com/gr Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος κάνοντας την επιδερμίδα να δείχνει πιο ομοιόμορφη χάρη στο υψηλό επίπεδο ελαστίνης και αλλαντοϊνης που περιέχει. Έτσι, μπορεί να ενδυναμώσει και να σφραγίσει το πλέγμα του κολλαγόνου. Λειτουργεί στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας και γεμίζει τα κενά στις ρυτίδες. για παράδειγμα https://www.officialsnailfarm.com/ Η αχατινα μαυρη σημειο αχατινα – Περιέχει μεγάλη ποσότητα αλλαντοΐνης και ελαστίνης. Ενισχύει και σφραγίζει το πλαίσιο κολλαγόνου, αποκαθιστώντας την ελαστικότητα του δέρματος. Η σάλιο του σαλιγκαριού επηρεάζει την περιστροφή του δέρματος, γεμίζοντας τα κενά στις περιοχές όπου έχουν σχηματιστεί οι ρυτίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *