Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ(Βίντεο)

5/5 (2)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Περίπου το ήμισυ του συνόλου των ανέργων στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ, βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας το 2016.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) για το 2016, τα έτη οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν δραματική αύξηση του αριθμού των ανέργων που κινδυνεύουν να πέσουν στη φτώχεια.

Σημαντικά, στην κορυφή της λίστας είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης, η Γερμανία, όπου περισσότεροι από επτά στους δέκα άνεργους το 2016  απειλούνται με φτώχεια. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο μερίδιο ήταν περίπου 48%.
Οι οικογενειακοί δεσμοί σώζουν τους ανέργους στην Ελλάδα από τη φτώχεια.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, στα τέλη του 2016, 48,7% των ανέργων ηλικίας 16-64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνταν από τη φτώχεια. Ο κίνδυνος αυτός είναι πενταπλάσιος από αυτόν των αυτοαπασχολούμενων. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41,5% πριν από δέκα χρόνια και το γεγονός ότι αυξάνεται αντανακλά τον περιορισμό του κράτους πρόνοιας.

Στη Γερμανία, πάνω από επτά στους δέκα (70,8%) άνεργοι διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Είναι ακόμη και ο μοναδικός εκπρόσωπος της δυτικής Ευρώπης, όπου συναντώνται τόσο δραματικά ποσοστά κινδύνου για τους ανέργους. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Λιθουανία (60,5%), ακολουθούμενη από τη Λετονία (55,8%), τη Βουλγαρία (54,9%), την Εσθονία (54,8%), την Τσεχία (52,3% 51,4%) και … Σουηδία (50,3%!).

Στην Ελλάδα, το 46,9% των ανέργων και το 14% του εργατικού δυναμικού (που πάντα αναφέρεται στο 2016) κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ οφείλεται στους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς στους οποίους βρίσκονται οι άνεργοι.

Μετά από όλα αυτά, φαίνεται αρκετά παράδοξο να φορτώνονται τα κράτη της Ευρώπης με λαθρο και να τους παρέχουν πλουσιοπάροχα υλικά αγαθά και υπηρεσίες την ίδια στιγμή που δεν έχουν την δυνατότητα να αναθρέψουν τους δικούς τους λαούς.

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

 

 

 

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *