Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ

5/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όταν πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες ξεκινούσαμε την δημοσιογραφική πορεία το επάγγελμα του δημοσιογράφου απολάμβανε σεβασμό από την πλειοψηφία του κόσμου γιατί ήταν αυτός που θα ενημέρωνε από ειδήσεις και καταστάσεις που συχνά κυβερνήσεις και καθεστώτα δεν θα ήθελαν να βγουν στην επιφάνεια. Ο καλός δημοσιογράφος διακρίνονταν από το αποκλειστικό του ρεπορτάζ και όχι από την σχολαστική κριτική, κάτι που μπορεί ουσιαστικά να το κάνει κάθε τυχάρπαστος.

Πέρασαν από τότε πολλά χρόνια και σήμερα όταν λες ότι είσαι δημοσιογράφος συχνά αισθάνεσαι ντροπή από την αντιμετώπιση πολλών που σε χαρακτηρίζουν λαμόγιο, γρανάζι ενός διεφθαρμένου συστήματος, πουλημένος στις παρανομίες του καθεστώτος, όργανο παραπληροφόρησης, όργανο ψυχολογικής και πολίτικης πίεσης για διαμόρφωση κατασκευασμένης άποψης.

Το μεγαλύτερο κακό στην δημοσιογραφία την έκανε η ανάπτυξη από την δεκαετία του ενενήντα των ιδιωτικών καναλιών. Η «μπάλα» πήρε στην συνέχεια τον έντυπο τύπο και οι εφημερίδες που είχαν κυριαρχήσει επί χρόνια και είχαν δημιουργήσει ένα μοντέλο δημοσιογραφίας, κατέρρευσε και αντικαταστάθηκε από την εικονική δημοσιογραφία και την δημοσιογραφία του εντυπωσιασμού της εικόνας, που τις πιο πολλές φόρες έχει σκοπό να ξεγελάσει τον τηλεθεατή και να παρασύρει σε μια απατηλή κατάσταση που στη συνέχεια θα την πληρώσει πολύ ακριβά.

Σήμερα η δημογραφία έχει δυο όψεις : Η πρώτη όψη είναι αυτή της κυριάρχουσας δημοσιογραφίας, ένα κύκλωμα που μοιάζει λίγο με μασονία και που κυριαρχεί επί δεκαπέντε περίπου χρόνια και δεν αφήνει κανένα άλλο «ενοχλητικό» να παρεισφρήσει και να ανατρέψει την δημοσιογραφική…«επετηρίδα». Αυτό το κύκλωμα συνεργάζεται άριστα με ένα διεφθαρμένο καθεστώς όταν το ίδιο είναι διεφθαρμένο και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι τα πλαστά ποσοστά των μετρήσεων της τηλεθέασης που κατά κανόνα είναι φτιαχτά και εξυπηρετούν το κυρίαρχο καθεστώς.

Η δεύτερη όψη είναι η καταδιωκόμενη δημοσιογραφία που χαρακτηρίζεται από το καθεστώς συνομωσιολογική, ψεκασμένη, λαϊκίστικη, κλπ. Είναι η δημοσιογραφία που προσπαθεί να ανακαλύψει και να φανερώσει την αλήθεια κάτω από ένα καθεστώς βαριάς δημοσιογραφικής καταπίεσης και λογοκρισίας, που επεκτείνεται τελευταία και στο διαδίκτυο το μόνο ίσως μέσο όπου ακόμα υπάρχει δυνατότητα ελευθερίας απόψεων.

Με την ενσκήψασα κατευθυνόμενη επιδημία του Κορονοϊού, για πολλούς Κοροδοϊού, η δημοσιογραφία εισήλθε πλέον σε ένα καινούργιο πεδίο και δεν έχει πια τίποτα να ζηλέψει από δημοσιογραφικά πρότυπα Χίτλερ, Στάλιν και του σημερινού Κιμ Ιλ Γκιούγκ.

Από το πρωί μέχρι το βραδύ τα δημοσιογραφικά δελτία ειδήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι κατά 90% μονοθεματικά και προσπαθούν να βιάσουν ψυχολογικά τον κόσμο να σκύψει το κεφάλι στις επιταγές του καθεστώτος, να πάει να εμβολιαστεί δια της ψυχολογικής και στη συνέχεια οικονομικής βίας, κουρελιάζοντας για άλλη μια φορά το σύνταγμα και φτάνοντας στο σημείο να πλασάρει και να επιβάλλει το μοντέλο του Μένγκελε που έκανε ιατρικά πειράματα χωρίς την θέληση τους στους αιχμαλώτους Εβραίους της χιτλερικής Γερμανίας.

Από εδώ και πέρα το να είσαι δημοσιογράφος έχει σε μεγάλο ποσοστό να κάνει περισσότερο με την προσωπική σου επίδειξη και προβολή σε ένα καθεστώς δημοσιογραφικής τρομοκρατίας και μιας παγκόσμιας νεοταξικής δίνης, δηλαδή θα πρέπει να υπηρετείς σαν λακές το σύστημα. ή να κάνεις συχνά φαινομενική αντίσταση αλλά μόνο για προσωπική προβολή.

Ο κόσμος και η χώρα μας σήμερα εισήλθε σε μια εποχή Όργουελ και τα γεγονότα από εδώ και πέρα θα τρέχουν συχνά χωρίς να μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Εδώ έχει αξία πλέον μόνο η προσήλωση και η πίστη στις αρχές της παραδοσιακής μας ταυτότητας σαν το μόνο ανάχωμα που μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την λαίλαπα. Και ο δημοσιογράφος εδώ θα φανεί το κατά πόσο υπηρετεί αυτές τις αρχές.

Ο «πόλεμος» προβλέπεται να είναι πολύ σκληρός.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *